Anna Tapion hakuaika päättyy huhtikuun lopussa

Anna Tapion koululla aloittaa syksyllä neljä uutta seiskaluokkaa. Yksityiskoulun tavoitteena on ottaa sisään noin sata uutta opiskelijaa. Heistä vajaa neljäsosa tulee Luopioisista.

Luopioisten alakouluilla on 25 kuudesluokkalaista. Heistä pari aikoo hakeutua Aitoon sijaan Pälkäneelle yläkouluun.

– Vimmun suunnan oppilaiden lisäksi jotkut hakeutuvat harrastusten vuoksi Pälkäneen yhteiskoululle, rehtori Elisa Torvinen kertoo.

Anna Tapion koulun tutustumisaika alkoi tänä vuonna aiempia vuosia aiemmin. Koululla on käynyt vieraita pitkin talvea ja kevättä. Kevään aikana hakemuksia on kertynyt hitaammin ja tasaisemmin.

Hakuaika päättyy huhtikuun lopussa. Elisa Torvinen luottaa siihen, että uusia oppilaita päästään valitsemaan noin sata.

– Tänä vuonna ei ole ollut pesukonekohuja tai muita aiheita, jotka olisivat nostaneet koulun valtakunnalliseen mediaan. Näkyvyydellä on merkitystä hakijamääriin, Torvinen sanoo.

Uusien opiskelijoiden ottamista rajoittaa poikien asuntolan kunto.

– Meidän on pakko päästä kohentamaan asuntolaoloja. Poikien asuntolassa tehdään kesällä välttämättömiä korjauksia. Uuden asuntolan rakentamisesta laitetaan rahoitushakemus vetämään heti kun se vain on taloudellisesti mahdollista. Ensin on kuitenkin saatava lyhennettyä päärakennuksen remonttilainaa, Torvinen sanoo.

 

Kevään lähtijät uusi ilmiö

Anna Tapion koululla on nykyisin vajaat 300 oppilasta. Paikkoja olisi 320:lle. 250 paikkaa on varattu pitkin Suomea saapuville sisäoppilaitoksen oppilaille, jotka suorittavat peruskoulun lisäksi vuoden ammatillisia opintoja. Lisäksi koululla on 70 paikkaa kotona käyville oppilaille.

Luopioisten yläaste lakkautettiin reilu vuosi sitten ja naapurissa sijaitseva yksityiskoulu otti Aitoon yläkouluopetuksen hoidettavakseen. Koulujen yhdistäminen ei ole onnistunut aivan kitkatta. Tämä näkyy jopa vanhempainyhdistyksen toiminnassa. Muutama vuosi sitten yhdistyksessä oli 250 jäsentä, nyt enää 56.

Rehtori uskoo, että kyse on siirtymävaiheen kitkasta. Muutaman vuoden päästä oppilaat ja vanhemmat eivät enää erottele mielessään ”oikeita annatapiolaisia” ja luopioislaisia, kun kaikki ovat hakeutuneet kouluun, jossa on molempia oppilaita.

Koulujen yhdistymisen lisäksi jotkut vanhemmat ovat reagoineet asuntolanhoitajien työaikamuutossuunnitelmiin. Jotkut oppilaat ovat vaihtaneet vielä kevään aikana koulua. Tämä on harvinaista, sillä yleensä uudet oppilaat huomaavat syksyllä parissa viikossa, jos sisäoppilaitos ei olekaan oikea paikka. Sen jälkeen tiivis yhteisö imaisee oppilaat mukaansa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?