Muutos: Uudistunut Kukkiakoto avaa ovensa kiinnostuneille päiväksi

Vain ulkoseinät muistuttavat vanhasta

Asukkailla on nyt käytössään myös järvinäköalallinen parveke.

Noin 15 kuukautta ja noin kaksi miljoonaa euroa. Luopioisissa Kukkiakodon joulukuuksi valmistuneen kaksivaiheisen peruskorjauksen jälkeen elämä Vohlisaarentie ykkösessä on hiljalleen asettunut uomiinsa molemmissa osastoissa. Tyynelän väki muutti takaisin jo loppukesästä, Sointula puolestaan joulukuussa. Asukkaat ja henkilökunta viettivät remonttiaikaa evakossa Mikkolakodissa ja Harjutuulen kunto-osastolla.

Remontissa Kukkiakoto peruskorjattiin lattiasta kattoon. Asukashuoneista tehtiin ohjeiden ja suositusten mukaisia kylpyhuoneellisia yhden hengen huoneita ja koko rakennuksen sähkö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmät uusittiin. Molemmat talon yksiköt saivat oman saunan, henkilökunnan tiloja muuteltiin ja kohennettiin ja asukkaille räätälöitiin tilava parveke järvinäköalalla.

Lisäksi piha-aluetta kunnostettiin ja järjesteltiin uusiksi niin, että asukkailla on mahdollisuus turvalliseen omatoimiseen ulkoiluun. Pihan laitto jatkuu istutuksien ja kukkien merkeissä kevään ja kesän aikana.

Alakerran päivätoimintayksikön tilatkin korjattiin muun peruskorjauksen yhteydessä.

Onnistunut muutos

Osastonhoitajat Kirsi Ilomäki ja Leena Holopainen kiittelevät uusien tilojen toimivuutta, vaikka vanhan rakennuksen rungon säilyttäminen on asettanut suunnittelulle ja toiminnalle omat reunaehtonsa – ja harvoin tarvitut tavarat, kuten pääsiäiskoristeet, ovat välillä vaikeita löytää muuton jäljiltä.

– Jos vastaavan rakennuksen saisi suunnitella ihan alusta lähtien, se ei olisi näin käytävämäinen, vaan huoneiden ovet avautuisivat yhteiseen tilaan eikä käytävän seinään. Sijaintikin voisi olla aivan keskellä kylää ihmisten ja palvelujen äärellä, miettii vanhustyönjohtaja Liisa Ihalainen.

Kukkiakodolla tehtiin perusteellinen remontti.

Yli puoli vuotta kestäneessä suunnitteluvaiheessa henkilökunta näkemyksineen pyrittiin ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon. Liisa Ihalaisen mukaan tieto osapuolten välillä liikkui mukavasti.

– Ainahan näin isoissa hankkeissa on jotain pientä hiomista. Yhteistyö suunnittelijoiden ja urakoitsijan kanssa toimi kuitenkin koko ajan erittäin hyvin, ja myös suunnitellut aikataulut ja budjetti pitivät, hän sanoo.

Suurilta ongelmilta vältyttiin koko projektin ajan. Tällä hetkellä päänvaivaa aiheuttavat enää lähinnä jotkut talon tekniikan toimivuuteen liittyvät asiat.

Vaikka tilat ovat uudet, on arki pääosin samanlaista kuin aiemminkin. Suurin ero on taustalla: kyseessä on nykyisin tehostetun palveluasumisen yksikkö. Ympärivuorokautinen hoiva on saatavilla kuten ennenkin, mutta nykyisin asukas tekee huoneestaan asumistukeen oikeuttavan vuokrasopimuksen kunnan kanssa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että muutoksia asumisjärjestelyissä ei voi tehdä ilman asukkaan lupaa. Laitoshoidossa asukkaalla ei ole subjektiivista oikeutta tiettyyn tilaan.

Kukkiakodon peruskorjaukseen päädyttiin useamman tekijän summana. Kuntaliitoksen myötä Pälkäneellä oli kaksi laitoshoitoa tarjoavaa vanhainkotia ja laitoshoitopaikkoja reilusti yli valtakunnallisten suositusten. Mikkolakodin asumispalveluun ei kuulunut yöhoiva, joten se ei vastannut asumispalvelulle asetettuja vaatimuksia. Vastaavasti ympärivuorokautista eli tehostettua asumispalvelua ei kunnalla ollut tarjota lainkaan.

Kukkiakoto oli myös peruskorjauksen tarpeessa; wc-tiloja oli vähän ja ne olivat ahtaita. Ilmastointilaitteet olivat vanhoja, minkä vuoksi erityisesti kesällä kuumuus oli ongelma. Talvella taas vastaavasti jotkut huoneet olivat kylmiä. Lisäksi aika oli syönyt tilojen viihtyvyyttä.

Kunnassa toiminut talouden seurantaryhmä edellytti myös toimia vanhuspalvelujen rakenteen muuttamisesta laitoshoitopainotteisesta avohoitopainotteiseksi. Näistä tehtiin suunnitelma Kukkiakodon muuttamisesta tehostetun asumispalvelun yksiköksi. Asumispalvelussa Kela osallistuu asukkaan asumis- ja hoitokustannuksiin asumistuen ja sairausvakuutuksen muodossa, mikä heijastuu myös nettokustannusten muodostumiseen.

– Itse pidän tärkeimpänä sitä, että asumisen taso on tällä ratkaisulla merkittävästi parantunut. Asukas saa oman huoneen. Huonetta ei tarvitse jakaa toisen ehkä täysin tuntemattoman henkilön kanssa joskus jopa vuosikausia. Muutaman kahden hengen huoneen käytön edellytyksenä on, että asukkaat hyväksyvät ratkaisun, Liisa Ihalainen kertoo.

Uudistunella Kukkiakodolla järjestetään kaikille kiinnostuneille avointen ovien iltapäivä tiistaina 16. huhtikuuta.

Mister Misu viihtyy Kukkiakodolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?