Terveystempauksessa mittautettiin ahkerasti kehon lukemia

Elise Seppälä ohjeistaa Anne Aholaa kehonkoostumuksen mittauksessa.

– Luustolihasprosentti on alhainen, rasvaprosentti hieman korkea, farmanomi Elise Seppälä luettelee kehonkoostumusmittarin antamia tietoja Anne Aholalle.

– Liikuntaa pitäisi lisätä ja käydä kuntosalilla, Seppälä ohjeistaa ja ojentaa vielä kotiin viemisiksi tietovihkosen painonhallinnasta.

Fyysisesti raskasta työtä maatalouslomittajana tekevää Aholaa tulos osin ihmetyttää.

– Minähän pelaan jo sählyä ja lentopalloa, käyn pilateksessa. Pyöräilykausi alkaa pian.

Anne Ahola tutkitutti kehonkoostumustaan Pohjassa viime lauantaina järjestetyssä terveystempauksessa. Mittari antaa lukeman painosta ja kehon rasvaprosentista sekä tiedot painoindeksistä, luustolihasprosentista ja lepoaineenvaihdunnasta.

Tärkeimpänä tietona voidaan pitää rasvaprosenttilukemaa, joka kertoo sisäelinten välissä olevan rasvan määrän. Koholla oleva arvo on suoraan yhteydessä metabolisen oireyhtymän riskiin.

 

Kannatuksen vuoksi

Oona Volasen Nasu Elena Alangon hoidettavana.

Ilmainen kehonkoostumuksen mittaus kiinnosti niin, että apteekissa oli ainakin ensimmäisen tunnin aikana vaaalle katkeamaton jono.

– Ihan pakiparraastaan lähdettiin käymään, kannatuksen vuoksi, Keijo Täyrönen perusteli osallistumistaan.

– Mukavaa, että järjestävät tällaisia tapahtumia. Antaa piristystä. Ei sen aiheen tarvitse kummoinenkaan olla, kuhmalahtelaismies huomautti vuoroaan jonottaessaan.

Sekin tuli taas todistettua, että yhteistyöllä saa enemmän aikaan.

– Kun täällä jotakin järjestää, niin on helppo saada muita mukaan, Liisa Alanko kiitteli.

Terveystempauksenkin takana oli liuta paikallisia toimijoita. Kuhmalahden VPK:n naisosasto myi soppatykistä lihakeittoa, Vehkajärven Martoilla oli oma toimintapisteensä. Kortensa kekoon kantoivat myös apteekki ja kyläkauppa.

Marjatta Stenius-Kaukonen jakoi tietoa diapeteksesta.

– Liian korkeasta verensokerista kärsii koko keho. Silmänpohjat vaurioituvat, munuaiset eivät pysty hoitamaan tehtäväänsä, jalkoihin tulee verenkiertohäiriöitä, hän luetteli.

 

Sateen kiusaamat

Leila Rantanen (vasemmalla) ja Janika Leander kuljettivat lapsia ratsuillaan.

Terveystempauksessa tutkittiin myös pehmoeläinten vointia. Oona Volasen Nasu sai kunnian olla ensimmäinen asiakas nalletohtori Elena Alangon vastaanotolla.

– Nallella on ollut jo kauan vatsa kipeänä. Sitä alkaa sattua, kun se pureskelee ruokaa, Oona kuvailee Nasun vaivoja.

Tohtori Alanko painelee Nasun vatsaa. Suun vaivojen hän epäilee johtuvan siitä, että Oonan pehmokaveri on saamassa hampaita.

– Jos laitetaan Nasulle laastari. Haluaisitko tämän vaaleanpunaisen, hän kysyy.

Järjestäjien välinen yhteistyö toimi, mutta säävarauksen suhteen tilaus ei toteutunut toivotulla tavalla. Sateen vihmoessa Janika Leander ja Leila Rantanen odottivat hevosineen asiakkaita talutuskierrokselle kaupan edessä. Myös soppatykistä vastanneille Leena ja Titta Pellonpäälle sadevarusteet olivat tarpeen.

 

Sadevarusteet olivat tarpeen myös soppatykkiä hoitaneille Titta (vasemmalla) ja Leena Pellonpäälle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?