Viljelijä EU:n ja globalisaation puristuksessa

Kiitos järjestöagrologi Jaakko Aholalle, kun vaivautui vastaamaan ihmettelyyni. Hyvä tietää, mihin näkökantoihin erilaiset väitteet perustuvat. Ilman muuta meidän kannattaisi suosia kotimaista. Myös rehu- ja traktorikaupassa.

Tuotantotavat saattavat erota eri maissa. Esimeriksi antibiootteja saatetaan käyttää luvallisesti tai luvattomasti. Tuotantotavoista olivat värikkäät kuvaukset. En ymmärrä, miksi Brasiliassa kasvattaja syöttäisi turhaan kallista antibioottia terveille, kohta teurastamoon lähteville eläimille. Sairaat on tietysti hoidettava Suomessakin.

Tärkeintä tietoa en huomannut. Eli montako kertaa tuontierät ovat narahtaneet antibiooteista tai hormoneista. Ja paljonko eri maiden narahtamisten prosenttiosuudet ovat kyseisestä tuonnista?

Kysyin näkemyksiä erään tuojan edustajalta. Hänen mukaansa talousyhteisön ulkopuoliselta tuonnilta vaaditaan aivan samat EU:n säännöt. Hän ei osannut uskoa, että yksikään kilpailija ottaisi riskiä epäkurantista tavarasta. Varmaan yhden jos toisenkin kannattaisi pyrkiä tutustumaan viranomaisten ja tuojien laboratorioihin ja kontrollityöhön. Ja lukea elintarvikelainsäädäntöä.

Kun elintarvikekaupassa liikkuvat mahtavat rahat, huijareita paljastuu jatkossakin valvonnan ansiosta. Veden pitävää ennaltaehkäisyä ei yksikään valtio pysty järjestämään. Eivät lait ja vankilat ole pystyneet muutakaan rikollisuutta lopettamaan. 99,9 prosenttia ketjun jäsenistä toimii moitteettomasti.

Olin joku vuosi sitten menossa ryhmän kanssa Venäjälle. Oli erittäin kiusallista, kun raja-asemalla lööpit kirkuivat, kuinka venäläiset olivat löytäneet suomalaisesta sianlihasta kahta erilaista antibioottia. Kaiken huipuksi kumpaakaan ei käytetty Suomessa luvallisesti. Mömmöt, antibiootit ja hormonit liikkuvat yli rajojen, jos moraalisesti heikkoja ostajia löytyy.

Laatu on aina suhteellinen käsite. EU:n virallisen vertailun mukaan suomalaiset kinkut olivat talousalueen vetisimpiä. Se ei suinkaan tarkoita, että ne olisivat laadultaan huonoja.

Suomalainen viljelijä on EU:n ja globalisaation puristuksessa joutunut jatkuvasti ahtaammalle. Kohta kaksi vuosikymmentä Suomi on saanut torjuntavoittoja, joissa jokaisessa viljelijöiltä on niistetty jotain. Kuten kansanedustaja Anne Kalmari äskettäin luetteli Maaseudun Tulevaisuudessa, niistäminen jatkuu tänäkin vuonna.

Jotkut kaupunkilaistutut ovat kyselleet, miksi viljelijät ovat tyytymättömiä vaikka MTK:n entinen puheenjohtaja oli toinen pääneuvottelija.. Huonossa sopimuksessa esimerkiksi tuet ovat suuremmat siellä missä ovat kasvuolojen ansiosta suuremmat sadot, jne.

Pitäisikö Suomen laittaa rajat kiinni? Vuosituhannen vaihteessa Valio piti tiedotustilaisuutta. Silloinen pääjohtaja puhui lähialueista, joihin vienti oli tulossa entistä tärkeämmäksi. Fiksu toimittaja kysyi, mihin asti lähialue ulottuu. Vastauksen mukaan Moskovaan.. Ankeasti kävisi, jos itäraja olisi kiinni. Venäläiset ovat ostaneet ja maksaneet mukavasti.

Etelä-Savon järjestökonsulentti kirjoitti talvella Kuopion maakuntalehdessä kaupasta. Kirjoituksen mukaan elintarvikkeiden osuus myynnistä on 40 prosenttia mutta tuloksesta kaksi kertaa suurempi.

Äskettäin innostuin vertailemaan maidon hintoja. Prismassa Valion maito maksoi 1,10 euroa litralta. Ingmanin ruotsalainen oli 16 senttiä halvempaa. Lidlissä suonenjokelainen maksoi 75 senttiä. Äskettäin tuli markkinoille Rainbow, jonka hinta oli 79 senttiä. Yksikään vaihtoehto ei ollut sisäänvetotuote. Kuinka maidon hinta voi vaihdella niin paljon? Koska katteet voivat olla ruhtinaallisia.

Aivan uskomattomalta tuntuu, että kotimaisen viljelijän kepittäjäksi on ryhtynyt osuustoimintaa ymmärtämätön kilpailuvirasto. Kotimainen meijeri pystyisi muka kiusaamaan 4-5 kertaa suurempaa kansainvälistä yritystä. Esimerkiksi valuuttakurssien vuoksi tilanne on päinvastainen.

Miksi kilpailuvirasto ei ole puuttunut, kun tanskalaiset ovat dumpanneet alle kustannuksien mahtavia sianlihan pakkasvarastoja Suomeen. Eikö se ollutkaan epäreilua kilpailua?

Mielestäni meidän on aihetta kunnioittaa paitsi suomalaisten myös muiden maiden viljelijöiden työtä. Itse ajattelen jatkossakin ostaa maidon Pirkanmaalta ja broilerit sekä einekset Saarioisten laatuvalikoimista. Suosittelen muillekin.

MTK:lle parhainta menestystä ! Toivottavasti saisimme EU:ssa jonain päivänä todellisia voittoja!

Jaakko Ikävalko
Kangasala

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?