Mä olen hautausmaa

Pelkään, että huhtikuun kolmantena päivänä se tapahtui taas. Täysin ennakoimattomasti, kuten aina aikaisemminkin – ellei jopa aiempaakin yllättävämmin. Amerikkalainen rock-yhtye Bon Jovi tiedotti, että toinen yhtyeen keulahahmoista, alkuperäisjäsen ja kitaristi Richie Sambora on vetäytynyt sivuun bändin alkuvuonna käynnistyneeltä kiertueelta. Tiedote oli äärimmäisen niukkasanainen, ja Samboran poistumista toistaiseksi perusteltiin vain laveasti ”henkilökohtaisilla syillä”. Tämä käynnisti heti armottoman spekuloinnin siitä, mitä vetäytymisen taustalla oikeasti oli, ja yhdeksi syyksi on väläytelty kitaristin ja bändin ykköstähden Jon Bon Jovin välirikkoa – jopa Samboran lähtöä koko yhtyeestä.

Välirikko vaikuttaa todennäköiseltä ottaen huomioon olosuhteet: Bon Jovi on tulossa ensi kuussa konsertoimaan Tampereelle Ratinan stadionille. Ratina ja Tampere ovat nimittäin viime vuosina muodostuneet varsinaiseksi artistien ja yhtyeiden tuhon temppeliksi, josta riittää surullisia esimerkkejä. Suomalaisittain kirpaisevin tapaus on heviyhtye Nightwish, joka toi Ratinaan Once upon a tour -kiertueensa kesällä 2004 ja päätyi kiertueen päätteeksi erottamaan laulajansa Tarja Turusen. Kiteeläisbändi ei oppinut virheestään: Nightwish piipahti Turusta seuranneen laulajansa Anette Olzonin kanssa Tampereella viime vuonna, ja lopputuloksena Olzon jätti bändin vielä saman vuoden syksyllä.

Tamperelainen tuhovoima on ollut liikaa Bon Jovin lisäksi myös muille kansainvälisille nimille. Legendaarinen hevimies Ronnie James Dio menehtyi vuonna 2010 – vuosi syöpädiagnoosin ja kolme vuotta Ratinan-keikkansa jälkeen. Aivan yhtä kohtalokkaasti ei käynyt muun muassa Africa-kappaleestaan tunnetulle Totolle, mutta yhtä kaikki Tampereen-reissu vuonna 2007 kostautui seuraavana vuonna. Tuolloin bändi tiedotti laittavansa pillit pussiin yli 30 vuoden soittamisen jälkeen. The Scorpions noudatti samoja askelmerkkejä vuotta myöhemmin.

Joku kuntakenttää seuraava vääräleuka voisikin todeta, ettei Tampere niinkään yhdistä tai liitä muita yhteen, vaan ennemminkin päinvastoin.

 

Jotkut ovat esittäneet arveluita siitä, että Suomen euroviisukarsintoihin olisi sisäänrakennettuna samanlainen ”itsetuhojärjestelmä” kuin Ratinan-keikkoihin. Äkkiseltään ajateltuna tuossa saattaisi olla perääkin – jo siksi, että viisukarsinnat järjestettiin monena vuonna juuri Tampereella. Viisukarsintoihin osallistumisen myötä nosteensa ovat kadottaneet esimerkiksi Kwan (2009), Lovex (2007), Kilpi (2006), Heidi Kyrö ja Nylon Beatin Jonna K (2004).

Viisukarsintojen voittajien ja samalla Suomen viisuedustajien lista on edustuksen jälkeistä menestystä ajatellen karua luettavaa: Pernilla Karlsson 2012, Paradise Oscar 2011, Kuunkuiskaajat 2010, Waldo’s people 2009, Teräsbetoni 2008… Tällä vuosituhannella oikeastaan vain kestosuosikit Laura Voutilainen ja Jari Sillanpää ovat kyenneet saamaan urallaan jotakin aikaan niin sanottuna viisuedustuksen jälkeisenä aikana. Sillanpää tosin tarvitsi siihen tueksi televisio-ohjelmallisen muitakin laulajatähtiä, mutta ihmekös tuo miehen erehdyttyä viisukarsintaan vielä uudelleen vuonna 2009.

Lordi on tavallaan kaksijakoinen tapaus, sillä bändistä ei oikein jaksettu Suomessa innostua kuin vuoden 2006 hulluna keväänä, mutta ulkomailla Tomi Putaansuun poppoolla on mennyt varsin mukavasti. Muutama jäsen hirviöorkesterissa on kuitenkin ehtinyt vaihtua, luultavasti jo kesän 2006 Tampereen-keikkojen vuoksi.

 

Kaikki on kuitenkin mahdollista; laskujen lisäksi olemme saaneet todistaa myös nousuja. Viisukarsinnoista on ponkaissut esiin myös iso kasa tuntemattomuuksia, joista on sittemmin jalostunut kelpo täytettä kotimaisille musiikkimarkkinoille. Tällaisia ovat esimerkiksi Saara Aalto, Johanna Kurkela, Jani &Jetsetters, Annika Eklund, Nightwish ja Anna Eriksson.

Jos euroviisukarsintojen kautta voi saavuttaa menestystä, ehkä myös Tampereella voi konsertoida ilman hajoamisia tai lopettamisia. Taidan itse lähteä toukokuussa katsomaan, josko Ratinan kirous murtuisi. Eletään toivossa. Living on a prayer sanottaisiin kai Amerikan puolella.

Jani Oksanen

 

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja,
joka on jo pitkään toivonut Madonnaa Ratinan stadionille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?