Ympäristöministeri vastaa: Tavase ei saa vaarantaa Vehoniemen Natura-alueita

Punamultalukko aiotaan edelleen suojella

Tavasen alueet ja suojelualueet Punamultalukon ympärillä.
1. (punainen) imeytyskaivot
2. (punainen) sadetusimeytysalueet
3. (sininen) kaivokenttä
4. (vihreä) Punamultalukon suojelualue
5. (violetti) Tampereen kaupungilta vuokrattu alue

Punamultalukon luonnonsuojelualueen rekisteröinnin keskeyttänyt ympäristöministeriö aikoo edelleen liittää alueen Vehoniemen suojelualueeseen.

Kansanedustaja Pauli Kiurun (kok) kirjalliseen kysymykseen vastannut ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) vakuuttaa, ettei Tavasen tekopohjavesilaitos vaaranna Vehoniemen Natura-alueita, vaikkei suojelualuetta olekaan vielä rekisteröity.

25 hehtaarin kokoinen Punamultalukko on maan suurimpia suppakuoppia. Vehoniemeläinen Martti Tiitola myi Punamultalukon suojelualueeksi vuonna 1996. Alue siirtyi metsähallituksen hallintaan odottamaan suojelun rekisteröintiä.

Viime vuoden lopulla tehtiin kiinteistötoimitus, jossa alue liitettiin Vehoniemen vanhaan suojelualueeseen. Tässä vaiheessa Tavase ilmoitti metsähallitukselle, että se suunnittelee tekopohjavesilaitoksen kaivokenttää suojelualueelle.

Ympäristöministeriö keskeytti Punamultalukon suojelun siksi aikaa että Tavasen lupahakemus on käsitelty.

Pauli Kiuru teki suojelun viivyttelystä kirjallisen kysymyksen. Valkeakoskelaiskansanedustajaa ihmetytti muun muassa se, voidaanko luonnonsuojelualueita käyttää teolliseen toimintaan, kuten tekopohjaveden valmistukseen.

Ympäristöministerin mukaan kaikki luontoa muuttava toiminta on luonnonsuojelualueilla mahdollista vain hyvin rajoitetusti. Tien, johdon tai kaapelin rakentaminen voidaan sallia perustellusta syystä hallituksen asetuksella, jos rakennelmat eivät vaaranna suojelualueen perustamistarkoitusta.

Ympäristöministeriön mukaan Tavase ei voi saada lupaa, jos tekopohjaveden valmistus vaarantaa Natura-alueita. Tekopohjavesilaitoksen Natura-alueille aiheuttamia vaikutuksia käsitellään Tavasen lupahakemuksen yhteydessä. Alkuperäiset Natura-arviot eivät kelvanneet ELY-keskukselle, vaan se on vaatinut Tavaselta täydennyksiä.

Siitä, voidaanko tekopohjavesihankkeen tarpeet sovittaa Punamultalukon suojelualueelle, päätetään vasta kun Tavasen lupaehdot ovat selvillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?