Veroton viinietu

Laiva lähtee Helsingin Katajanokalta ennen puolta päivää ja palaa takaisin iltauutisten aikaan. Tuomiset edellyttävät perässä vedettävää kärryä: kymmenen pulloa vodkaa 45 euroa, 24 tölkkiä lonkeroa 12 euroa, 24 tölkkiä olutta (tarjous) 10 euroa, erilaisia viinejä 40 euroa. Yhteensä 107 euroa. Alkossa koko lasti olisi maksanut noin 330 euroa.

Kansanedustajat ovat huolestuneet, kun ihmiset hakevat halpoja alkoholituotteita Virosta ja näin valtio menettää verotuloja. Alkoholituotteita ostetaan lavakaupalla, kun tuontia ei ole rajoitettu. Juomat voi tilata etukäteen Suomen puolelle ja itse vain pyörähtää Tallinnan satamassa, jonka jälkeen lastataan tilatut tuotteet autoon.

Laiva kiinnittyy Tallinnan satamaan kolmeksi ja puoleksi tunniksi. Sinä aikana voi käydä vaikka leikkauttamassa hiukset kymmenellä eurolla. Helppoa kuin ilmaisten viinien tuonti kansanedustajien kotiovelle.

 

Alkon hallintoneuvoston kaksitoista kansanedustajaa saavat kolme kertaa vuodessa laatikollisen eri viinilaatuja ilmaiseksi kotiovelleen. Alko korostaa, ettei pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna annettava viinierä ole mikään lahja, vaan että ”hallintoneuvoston tulee tutustua monipuolisesti Alkon toimintaan. Tuotepaketin sisältö pyritään valikoimaan huolella, jotta siitä saa monipuolisen kuvan Alkon uudistuvasta tuotevalikoimasta”.

Alkon hallintoneuvoston puheenjohtaja, Sari Sarkomaa (kok), saa ilmaisien viinien lisäksi joka kokoukselta tuhannen euron korvauksen. Varapuheenjohtaja Eila Tiaiselle (vas) maksetaan kahdeksansataa euroa. Tiainen myönsi, että viinien antaminen on jonkinlaista korruptiota.

Muut hallintoneuvoston jäsenet saavat seitsemänsataa euroa kokoukselta.

 

Alkon hallintoneuvoston kansanedustajat ovat saaneet vuodessa noin 550 euron viinilähetykset kokouspalkkioiden lisäksi. Kokouksia on ollut keskimäärin viisi vuodessa. Neljän vuoden jaksolta Sari Sarkomaa kuittaa 20 000 euroa sekä viinietuna 2 200 euroa.

Hallintoneuvoston jäsen, Simo Rundgren (kesk) sanoi, ettei hän ole kiinnittänyt tähän asiaan mitään erityistä huomiota, joten ilmaiset viinilaatikot eivät vaikuta päätöksien tekoon Alkon hallintoneuvostossa. Niin, ei kai se välttämättä kovinkaan paljoa vaikuta, jos ei sitten ryyppää koko laatikkoa kerralla.

Pauli Kiuru (kok) valkeakoskelaisena urheilumiehenä ja hallintoneuvoston jäsenenä paljasti koko viinisopan, yrittäen palauttaa viinit eduskuntaan. Ja kun se ei onnistunut, siemailee hän omien sanojensa mukaan viinejä perheensä ja ystäviensä kanssa.

Ehkä tässä palautushommassakin oli hieman ylitouhuamisen ja julkisuushakuisuuden makua, kun oikea palautuspaikka olisi ollut tuotteen lähettäjä, eli Alko. Toisaalta. Jos kaikki hallintoneuvoston jäsenet toimisivat Kiurun tavoin, voitaisiin koko hallintoneuvosto lopettaa, kun viimeinenkin toimenkuva viedään käsistä.

 

Alkon uusi toimitusjohtaja (1.1.2013), Hille Korhonen, lähetti Pauli Kiurulle kirjeen viinisopan jälkeen. Hän kertoi, ettei viinierä ei ollut lahja, vaan yhteydessä tämän (Kiurun) tehtäviin hallintoneuvoston jäsenenä.

Todella mukava työpaikka; ei tiedä mitä tehtäviin kuuluu, ja kun lopulta tehtävän ymmärtää, joutuu tehtävän täydellisesti ymmärtääkseen siemailemaan ilmaisia viinejä.

Jokainen vähänkin elämää nähnyt tajuaa, että jos viinit lähetetään kolme kertaa vuodessa sattumoisin juhlapyhiksi, ei missään nimessä kyseessä ole Alkon lahja.

Toimitusjohtaja Hille Korhonen sanoi vuonna 2012, että ”jos itse joutuu tilanteeseen, jossa kriisin elementit ovat tunnistettavissa, on hyvä, että ammattitaitoinen viestintä on antanut eväät mukaan”. Nyt on eväät annettu ja osaltaan myös juotu. Ennen siirtymistään Alkon toimitusjohtajaksi, Hille Korhonen työskenteli muun muassa muumimukien parissa Fiskarssissa.

 

Hallintoneuvosto ei kuitenkaan päätä Alkon tuotevalikoimista, vaan sen tekee operatiivinen johto. Hallintoneuvosto ei myöskään anna julkisia lausuntoja Alkon asioista.

Reijo Hongisto (ps) hallintoneuvoston jäsenenä kertoi, että ilmainen viini lisää tietoa. Epäilen tätä suuresti, ja epäilys perustuu pelkästään ja ainoastaan vankkaan kokemukseen.

Asia voitaisiin varmistaa Alkon hallituksen varapuheenjohtajalta, terveysintoilija Pekka Puskalta, joka hänkin saa ilmaiset viinit Alkosta. Puska voisi tosin olla jäävi, kun hän nostaa varapuheenjohtajan toimesta kokouspalkkioita 15 600 euroa vuodessa.

Ennen Kiurua kukaan ei ole hiiskunut ilmaisista viineistä sanaakaan, ei edes kristillisdemokraattien Leena Rauhala. Hän on tosin tottunut ilmaisiin ehtoollisviineihin, mutta ei niitäkään pullokaupalla juoda. Poikkeuksen tästä tekee kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps), joka anasti Suomussalmen kirkon ehtoollisviinit ja -maljat. Tieto ei hänenkään kohdalla viineistä lisääntynyt, kun hän kaatoi kännipäissään luvattomasti puita. Hakkarainen tulisikin valita Kiurun tilalle Alkon hallintoneuvostoon, jos kirkkoviinien asiantuntijaa kaivattaisiin.

 

Arja Juvonen (ps) kertoi hallintoneuvoston jäsenenä, ettei näitä viinejä tarvitse ja voisi luopua tästä ”maan tavasta”. Hän on kuitenkin ottanut viinit jo kuusi kertaa vastaan, kun Alkon lähetti on ovikelloa soitellut.

Juvonen käyttää sanaa ”luopua”. Miten voi luopua jostain edusta, josta ei ole virallisesti päätetty, vaan on ollut maan tapa, veroton ja ilmainen etu. Ainakin Kiurulle viinit tulivat yllätyksenä.

Markku Rossi (kesk), Heli Paasio (sd) ja Saara Karhu (sd) ovat olleet Alkon hallintoneuvoston jäseniä jo vuodet 2008–2011. Kun he istuvat uudessakin hallintoneuvostossa, ovat he saaneet lähes parisataa pulloa ilmaisia viinejä. Ja jos käytäntö jatkuu, tekee monipuolinen tutustuminen Alkon informaatiopakettiin rahassa noin 4300 euroa ja pulloissa 288 kappaletta. Pelkästään palautuspulloista he saavat 57,60 euroa. Ehkä Rossi, Paasio ja Karhu ovat saaneet kaikista hallintoneuvoston jäsenistä monipuolisimman ja informatiivisimman kuvan Alkon toiminnasta ja tuotevalikoimasta.

Mainittujen lisäksi ilmaisista viineistä hallintoneuvostossa ovat nauttineet Anne Homlund (kok) ja Mats Nylund (r).

 

Vappu on turvattu. Pieni vaiva ja iso säästö, kun matka Viron satamaan ja takaisin maksaa vain 12 euroa. Kuva: Margit Kangasniemi

Kansanedustajat kauhistelevat, kun Suomen alkoholipolitiikan vuoksi edulliset viinat ja kaljat haetaan Viron laivoilta.

Enää ei viinoja osteta häihin tai muihin suuriin perhejuhliin Alkosta, vaan päiväristeilyiltä. Ja nyt, kun Alkon tuotteiden hinnat taas nousevat, pelätään lisääntyviä ”teemaristeilyjä”. Ministeritasolla on esitetty, että Viron pitäisi hinnoitella alkoholituotteet lähes Suomen tasolle.

Tavalliset Suomen kansalaiset maksavat kuitenkin omat viinansa itse, eivätkä Alkon lähetit kilkuttele ovikelloa ilmaisia viinejä jakaessaan, kuten vuosikausia on kansanedustajien kohdalla tapahtunut.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?