Voimalla yhdeksän miehen

Papas no mamas

Sahalahden kirkossa kuullaan sunnuntaina tasokasta, iloa ja lohdutusta tarjoavaa gospelia. Konsertoimaan tulee Papas no mamas -kuoro yhdeksän miehen vahvuudella.

Papat laulavat moniäänisesti hengellistä musiikkia ilman säestystä. Ohjelmistoon kuuluu lauluja, joista miehet itse pitävät.

– Aloitimme parikymmentä vuotta sitten negrospirituaaleilla. Niitä on mukana edelleen. Melko alusta asti listalla on ollut Oh When the Saints-laulu. Viime aikojen löytöjä ovat The Five Blind Boys of Alabaman laulamat black spirituaalit, kuoron johtaja Juha Vintturi kertoo.

Mukana on myös virsiä, koska Vintturi itse pitää niistä niin paljon. Tutuimpien joukkoon kuuluu Päivä vain ja hetki kerrallansa, mutta ohjelmistoon sisältyy myös virsikirjan harvemmin veisattua aarteistoa.

– Koska olemme isiä ja isoisiä, laulamme myös hengellisiä, enimmäkseen vanhoja lastenlauluja, Vintturi lisää.

 

Hyvän tuulen kuoro

Luvassa tunnelmallinen sunnuntaikonsertti.

Sahalahtelainen Maaret Tassberg tietää jo, millaista konserttielämystä odottaa. Hän näki ja kuuli Papas no mamas -kuoron adventin majatalossa Kangasalan kirkossa 2011.

– Minuun teki suuren vaikutuksen kuoron korkeatasoinen, puhdas laulu, hyvät sovitukset ja positiivinen esiintyminen, oman kuoronsa kanssa paraatipaikoilla kirkon etuosassa istunut Tassberg hehkuttaa.

– Uudelleen sovitettujen virsien sävelmät eivät todellakaan laahanneet. Lauluissa oli myös huumoria. Lastenlaulu pitkästä boa-käärmeestä sai aikuisetkin nauramaan.

Kangasalan konsertissa yleisön tunneskaala vaihtui kyynelten partaalta iloiseen hymyyn, nauruunkin asti. Laulujen kristillinen sanoma ja koko elämisemme kirjo iloineen ja suruineen koskettivat.

– Kun lähdimme kotiin adventin majatalosta, olo oli rentoutunut, jopa voimaantunut. Jäi hyvä mieli. Olenkin kutsunut kuoroa Hyvän tuulen kuoroksi, Maaret Tassberg kuvaa tuntemuksiaan.

 

Toivelauluissa sanomaa

Pääkaupunkiseudun Papat konsertoivat Sahalahdella.

Pappojen esittämistä lauluista Päivä vain ja Amazing Grace nousevat Tassbergin suosikeiksi.

– Näistä lauluista huomaa, että vaikka nykyaika on vienyt elämäämme fyysisesti kevyempään suuntaan, se ei ole antanut ihmisille hengen ravintoa eikä poistanut elämästä kärsimystä.

– Jumalan Sana ja lupaukset olla meidän kanssamme päiviemme loppuun eivät ole kadonneet minnekään. Kaipauksemme Jumalan puoleen on myös tallella, hän täydentää.

Papas no mamas -kuoron konsertti Sahalahden kirkossa sunnuntaina 28.4 kello 16. Konsertti kestää vajaat puolitoista tuntia. Tapahtuman järjestävät kappeliseurakunta ja Sahalahti-Seura.