Kotipuutarhoissa leikkausten ja jakojen aika

24.04.2013 07:22

Kuhmoisissa asuva Rea Peltola on kirjoittanut monia puutarha-alan kirjoja. Maija Mäkinen (vasemmalla) ja Kaarina Vuori tutkivat niitä Kuhmalahdella pidetyssä puutarhaillassa.

Kevään tulo tietää kotipuutarhureille odotettua pääsyä pihapuuhiin. Kukkien ja hyötykasvien taimien esikasvattajat ovat ehtineet upottaa kätensä multaan jo aiemmin. Liian varhaiset kylvöt tosin kostautuvat honteloina ja ponnettomina taimina valon vähäisyyden takia.

– Taimien pitäisi saada mahdollisimman paljon valoa siinä vaiheessa, kun sirkkalehdet tulevat esille. Esimerkiksi loisteputkilampuilla voi järjestää lisävaloa, Rea Peltola neuvoi Kuhmalahdella pidetyssä puutarhaillassa.

Kasvatuspotit voi kätevästi kääräistä vaikka sanomalehdestä. Kylvömultana toimii parhaiten vähäravinteinen multa, lannoitettua multaa voi laimentaa hiekalla tai peltomullalla.

Oikea kylvösyvyys on tärkeä. Mitä pienempi siemen on, sitä lähemmäksi pintaa se pitää kylvää. Koulimisen jälkeen tomaatit viihtyvät lämpimässä, monet kukat sen sijaan viileässä. Lajikohtainen tieto avautuu siemenpussien selosteista.

– Esikasvatetut taimet pitää totuttaa ulkoilmaan, paisteeseen ja tuuleen, pikkuhiljaa. Ikkunoita voi pitää auki ja ulkona voi taimien päälle levittää harson, Peltola vinkkasi.

 

Silmuja ja juuria samaan osaan

Puutarhan kevätkatselmuksessa kannattaa tarkastella varsinkin vanhempien kasvustojen leikkaamistarvetta. Otollisinta on leikata ennen kuin mahla alkaa valua.

– Angervot vedetään silloin tällöin maata myöten. Havupuille ja ikivihreille ei ole hyvä tehdä niin ollenkaan.

– Pensasaidat leikataan maalis-huhtikuulla, toisen kerran juhannuksen tienoilla.

Vanhempia perennakasvustoja voi kätevästi jakaa silloin, kun ne eivät ole kasvussa tai kasvuaan aloittamassa, syyskesällä kukkivat keväällä, alkukesästä kukkivat syksyllä. Voimakaskasvuisten jako onnistuu milloin vain.

Jakaminen kannattaa suunnitella niin, että silmuja ja juuria tulee samaan osaan.

– Jos daaliassa silmut ovat jo lähteneet versomaan, niin jakaminen on helppoa, kun näkee, mistä se kasvaa, puutarha-alan asiantuntija Rea Peltola kertoi.

Jos vanhat perennavarret jäivät syksyllä katkomatta, niin ne pitää poistaa viimeistään nyt. Mielellään jo silloin, kun maa paljastuu lumen alta, kun uusi kasvi ei ole vielä noussut.

 

Kateaineilla rikkaruohot kuriin

Krookukset ovat kevään ensimmäisiä väriläiskiä puutarhoissa.

Kasvimaalla puuhailun oikea aloitusaika on silloin, kun multa ei enää tartu saappaisiin. Maa muokataan, lapiolla kääntämällä tai jyrsijällä, jos tuo työvaihe on jäänyt syksyllä tekemättä. Syksyllä muokattu pelto on hyvä kuitenkin keväällä haravoida.

– Kalkkia ja maanparannusainetta kasvimaalle, myös eläinten lanta on hyvää.

Peltola suosittelee kaivamaan kasvatuspenkit paksuiksi harjoiksi. Ne pysyvät hyvin lämpiminä ja kosteina.

– Käytävät voi peittää kateaineilla. Alimmaiseksi rakennuspaperia, sen päälle esimerkiksi haketta tai hiekkaa. Myös sanomalehti käy, samoin kuin oljet. Katetuilla käytävillä eivät rikkaruohot kasva.

– Myös rivien välit voi peittää kateaineilla.

Rikkaruohojen perkaamisessa oikea ajoitus on tärkeä. Voikukat irtoavat parhaiten silloin, kun nuput ovat tulleet esille. Vesiheinät nypitään juuri kasvun alkuvaiheessa, juolavehnät kolme kasvulehteä venyttäneenä.

Kumipressu on oivallinen apu rikkaruohojen hävittämisessä. Se levitetään keväällä heti, kun maa on lämmennyt. Kesällä pressun alle jäänyt alue kalkitaan ja lannoitetaan. Kun vuoden kuluttua pressu vedetään pois, käytössä on rikkaruohotonta, puhdasta multaa.