Lukio: Oppilaat saivat hankkia teknologiaa koulun kautta

Vapautta ja vastuuta teknologian muodossa

Kangasalan lukio on mukana Uusi teknologia opetuksessa -hankkeessa, ja lukiolaisilla on Kangasalla käytössään Ipad-laite, jonka he ovat saaneet hankkia lukioaikaiseen käyttöönsä 75 eurolla. Sahalahtelainen Juho Saarinen pitää tablet- eli niin sanottujen kämmentietokoneiden hyödyntämistä kaikin puolin hyvänä asiana.

– Itse käytän jonkin verran näitä matematiikan sovelluksia. Laitteella voi myös esimerkiksi tentata itseltään vieraiden kielten sanoja, biologian kirjan sähköistä versiota lukemaan opetellut lukiolainen kertoo.

Sahalahtelaisen Juho Saarisen mielestä lukiolaisen on kyettävä selviytymään vapauden ja vastuun yhdistelmästä, jonka uusi teknologia tekee oppilaille mahdolliseksi.

Laite antaakin Saarisen mielestä jokaiselle oppilaalle mahdollisuuden oppia itselleen sopivimmalla tavalla. Muistiinpanoja voi kirjoittaa laitteen muistiin näppäimistön tai erillisen kynän avulla; joku voi kirjoittamisen sijaan napsaista valokuvan opettajan näyttämästä kalvosta ja keskittyä enemmän kuunteluun kuin kirjoittamiseen.

Erityisen kätevää on siirtää muistiinpanoja oppilaalta toiselle esimerkiksi sairauspoissaolon jälkeen. Myös opettajat voivat jakaa tietoa entistä helpommin uuden tekniikan avulla.

– Haittapuolena voi tietysti nähdä sen, että kun laitetta saa tunneilla käyttää, tuleeko keskityttyä olennaiseen vai surffattua jossakin muualla. Mielestäni meidän ikäistemme pitää kuitenkin pystyä ottamaan vapauden myötä itse vastuu omasta opiskelusta esimerkiksi yliopistoa ajatellen, ja muutenkin elämässä.

Osa opettajista hyödyntää laitetta ja sen mahdollisuuksia enemmän, toiset vähemmän. Sama pätee oppilaisiin.

75 euron kauppahinta oli Saarisen mielestä hyvä, sillä pakettiin sisältyi päivän laitekoulutus ja 25 euron lahjakortti maksullisten sovellusten hankintaan. Lisäksi laitteen mukana tullut suojakotelo jää oppilaalle lukion päätyttyä, vaikka itse laite pitääkin palauttaa.

Laitetta saa hyödyntää myös vapaa-ajallaan, joskin verkkoyhteydet on koulun ulkopuolella järjestettävä itse. Saarisen mukaan se ei ole sinänsä ongelma, sillä lukiolla toimii langaton verkko, jota oppilaat saavat hyödyntää tiedostojen ja ohjelmien lataamiseen. Saarisella vempain on pysynyt koulukäytössä.

– Ei siitä ole tullut itselleni mitään riippuvuutta, hän hymähtää.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>