Laitikkalan taistelusta 95 vuotta

Laitikkalan nuorisoseuran edustajat Aimo Kokkola ja Anna-Maija Aho laskivat kukkaset Laitikkalan taistelussa vuonna 1918 kaatuneiden muistomerkille.

Eräs vuoden 1918 Vapaussodan katkerimmista taisteluista käytiin huhtikuun 25. päivänä aamuyöllä Laitikkalassa. Ylivoimaisen vastuksen edessä tuupertui Heikkilän talon pellolle 35 nuorta vapaussoturia ja lisäksi suuri joukko haavoittuneita korjattiin sidontapaikoille.

Pääosissa taistelussa olivat Ylöjärveltä, Teiskosta sekä Pohjanmaan pitäjistä valkoisten joukkoihin ilmoittautuneet miehet. Vastakkaisella puolella olivat Valkeakoskelta kohti Lahtea vetäytyvät lukumäärältään ylivoimaiset punaisten joukot, joilla oli konekiväärien lisäksi tykistöä käytössään. Edellisenä päivänä oli punaisten tykkitulessa palanut useita Laitikkalan taloja ja kansakoulu.

Pari vuotta taistelujen jälkeen paljastettiin kaatuneiden omaisten hankkima muistopatsas, johon oli kaiverrettu taistelussa kaatuneiden, kotiseudulleen haudattujen vainajien nimet. Heidän joukossaan ei ollut pälkäneläisiä.

Patsaan ja sen ympäristön hoidosta on Heikkilän talonväen ohella huolehtineet erityisesti Laitikkalan maatalousnaiset. Torstaina taistelun 95-vuotismuistopäivänä kukkasensa toivat patsaalle paikallisen nuorisoseuran edustajat.

Laitikkalan taistelusta saa täydentävää tietoa Pälkäneen Historian II-osasta, pääkirjasto Arkista löytyvästä Toivo Inkilän kirjasesta Pälkäneläiset suomalaisten vapaussodassa, sekä Kirsti Uotilan toimittamasta kyläkirjasta Kyllön kylät -muisteluksia Laitikkalasta  ja Vuolijoelta.

Kalle Laakso

 

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>