Ympäristöpäivä lähenee – Pälkäne siistiytyy toukokuisissa talkoissa

 

Kevätsiivous tehdään yhteiseksi hyväksi

Tässä on taas tekemistä. Pälkäne-Seuran siivoustalkoopäällikkö Vesa Mellavuon mukaan torialue on yksi vaikeimmin siivottavista Pälkäneen keskustan paikoista.

Pälkäneen ympäristöviikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 20. Varsinainen tempauspäivä on tiistaina 14. toukokuuta 2013. Tavallista myöhäisempi ajankohta johtuu kevään viivyttelystä, kun vielä huhtikuun puolivälissä maata peitti paksu hanki.

Laitikkalassa siivotaan kuitenkin jo maanantaina 6.5. klo 18.00. Kokoontuminen ja talkookahvit ovat seurantalolla – tienvarsia siivotaan omaan tahtiin ja roskasäkkejä voi hakea Kauppakulmalta.

Pälkäne-Seura on 13. kertaa ympäristöpäivän järjestelyvastuussa vanhan Pälkäneen osalta. Luopioisten päässä samaa vastuuta kantaa Kukkia-Seura, ja koko kunta on tarkoitus saada talkoilla puhtaaksi toukokuun alkuviikoilla.

Kukkia-Seuran yhteyshenkilönä toimii Erkki Toivari ja Pälkäne-Seuran talkoovastaavana Vesa Mellavuo.  Yhteistyössä ollaan myös kunnan kanssa.

 

Kaikki haastetaan mukaan

Moni ihmettelee, miksi siistin puuaidan jatkona täytyy olla sotkuinen ja vaikeasti siivoittava pensaikko.

Tänäkin vuonna mukaan ympäristöviikon talkoisiin haastetaan koko kunnan alueella kaikki yhdistykset, taloyhtiöt, asuinalueet, liikelaitokset ja koulut ja tietenkin omalta kohdaltaan jokainen kunnan asukas ja myös loma-asukkaat.

Koko maassa pidetään toukokuun alkupuolella Suomi puhtaaksi päivässä -talkoot, jossa halutaan siivota roskat ja roskaantumisalueet Suomen luonnosta.  Viime vuonna mukana koko Suomessa oli lähes 300 000 vapaaehtoista.

Entisen Pälkäneen alueella tässä tempauksessa oli mukana noin 35 järjestöä ja yhteisöä – talkoolaisiakin noin 360. Lisäksi mukana olivat koulut, jotka siistivät omat vastuualueensa.

Siivoukseen kuuluvat perinteisesti ulkoilu- ja virkistysalueet, teiden varret, torit, parkkipaikat ja muut yhteiset alueet. Toivottavaa olisi, että jokainen kiinteistön omistaja huolehtisi oman pihansa lisäksi tienvarren ja katuojan puhtaaksi omalta kohdaltaan. Tarkempi informaatio talkoista vastuualueineen on tässä Sydän-Hämeen Lehdessä ensi tiistaina 7.5.

Talkootarjoilu toimii tiistaina 14.5 entiseen tapaan. Vanhan Pälkäneen keskustaajaman kahvituksen järjestävät Onkkaalan VPK:n naiset paloasemalla ja kauempana toimivat ryhmät saavat eväskassit torilta klo 16 – 18. Luopioisten puolella on omat järjestelyt.

Juuri nyt on aika suunnitella kaikki kuljettamiset valmiiksi, jotta siivouspäivänä kaikki tietävät, kuka huolehtii mistäkin.

– Alueiden vastaavat – laittakaa viestiä – kuljetusapua tarvitaan! toivoo Vesa Mellavuo.

Alueiden järjestelyvastaavat voivat soittaa numeroon 040 7221629 tai laittaa sähköpostia osoitteeseen vesa.mellavuo(at)gmaili.com). Erityisesti roskien kuljetuksissa tarvitaan apua.

 

Huolehdi ympäristöstä joka päivä

– Näissä talkoissa siivotaan se mitä lumen alta paljastuu, mutta ei sitä ymmärrä miksi esiin tulee roskia ja papereita, jotka vaan on heitelty paikalleen. Ne voisi ihan hyvin ottaa mukaansa ja laittaa roskikseen. Koulujen merkitys ympäristökasvatuksessa ja on erityisen suuri. Autoilijat heittävät teille ja kaduille roskansa – ihme hommaa, Vesa Mellavuo pohtii.

”Miksi mun pitäisi ympäristöpäivään tulla korjaamaan toisten heittämiä roskia”, voi joku perustellusti kysyä. Siisti ja viihtyisä ympäristö on kuitenkin meidän ”kaikkien juttu”. Onneksi monet sen ymmärtävätkin.

Seurakuntatalon edusta on siisti jo varhain keväällä…

– Vaikka roskaisia kohtia onkin, ovat monet hoitaneet kotipiirinsä lähialueita ja teiden varsia – siitä kiitos, Vesa Mellavuo sanoo.

 

Siirtolavoja moneen paikkaan

Omien pihojen siivousta helpottamaan pyritään jo viikolla 19 tuomaan siirtolavoja Nuijan parkkipaikalle, Pakanrantaan, Kostian muistomerkin lähelle ja Vanhan hautausmaan viereen Onkkaalantielle, joihin jo etukäteen talkoilevat ja omakotiasukkaat voivat viedä haravointi- ja puutarhajätettä.

Nämä siirtolavat on tarkoitettu ainoastaan maatuvalle puutarhajätteelle, eikä niihin saa tuoda kotitalouksien sekajätettä tai kodin nurkista pois joutavaa rojua. Niitä otetaan vastaan hyötyjätekeskuksissa Kankaanmaantiellä sekä Rankkimäen vanhalla kaatopaikalla sijaitsevassa hyötyjätekeskuksessa.

Risut ja naulattomat ja käsittelemättömät puujätteet saa viedä Woodlandin hakettamoon Kankaanmaalle. Autojen renkaita ja metalliromua, autojen akkuja, öljyjä ynnä muita vastaavia jätteitä otetaan vastaan Suomen ajoneuvokierrätys/ autopurkamo Euro Nikte Oy:ssä (Pälkäneellä Tehdastie 6, puhelin.0400 514937).

On hyvä muistaa, että jätelain roskaamiskielto kieltää jättämästä ympäristöön roskia, koneita, laitteita ja

ajoneuvoja – saastuttamiskielto kieltää hautaamasta niitä edes maahan. Kaatopaikan perustaminen on

…Mutta vain parinkymmenen metrin päässä lohduton roskakasa odottaa siivoojaa.

luvanvaraista, joten jätteiden pitkäaikainen säilyttäminen tai hautaaminen omallekin tontille on laitonta

 

Aluejätepiste ei ole kaatopaikka

Aluejätepisteisiin ei saa viedä rakennusjätteitä ei myöskään kodinkoneita, televisioita, huonekaluja, akkuja eikä mitään nestemäistä jätettä.

– Jos aluejätelavan ympärille kertyy tätä luvatonta jätettä, se näyttää kamalalta ja jäteyhtiö ne useimmiten kuitenkin jossain vaiheessa erilliskuljetuksena siirtää pois. Ennen pitkää syyttömät kuluttaja sen maksavat, Vesa Mellavuo muistuttaa.

Repe&Romu kiertää paikkakunnalla heinäkuussa. Tiedottaa Repe & Romun aikatauluista löytyy  kunnan kotisivuilla ja aikanaan Sydän-Hämeen lehdessä.

 

Kompostoi, älä polta

Kompostointia suositellaan puutarhajätteen hävittämiskeinoksi polttamisen sijaan.

Aluejätepisteessä on tärkeää, että roskat lajitellaan oikeisiin astioihin eikä jätetä paikalle jätettä, jollaiselle ei ole astiaa.

Varsinkin märkien haravointijätteiden ja risujen polttaminen aiheuttaa kitkerää savua ja siitä voi koitua suurta haittaa naapureille. Nuotiosta lentelevät palavat lehdet tai heinänkorret voivat sytyttää kuivan ruohon. Kaava-alueella jätteiden poltto avomaalla on kielletty, joten se täytyy tehdä astiassa tai tulisijassa.

Maatuvan haravointijätteen ja risut saa kompostoida kaava-alueellakin avokompostissa. Sen sijaan sekajäte täytyy laittaa umpinaiseen kompostoriin, jonka suojaukset täyttävät sekajätteen kompostoinnille asetetut vaatimukset.

Jäteasemat

 (kodin ongelmajätteet, lajitellut hyötyjätteet, sähkölaitteet, elektroniikkaromu, kaatopaikkajäte)

Luopioistentie 495, RANKKIMÄKI

Avoinna la klo 10 – 14

keskuksen hoitaja Ari Järvinen p. 0400 966 222

Tälle asemalle voi tuoda myös puujätettä haketettavaksi sekä

 puutarhojen, pihojen ja puistojen haravoinnissa kerätyt

 lehdet ja pikkurisut kompostointiin

Kankaanmaantie 16, KANKAANMAAN TEOLLISUUSALUE

Avoinna ma klo 14 – 18, la klo 9 – 12

keskuksen hoitaja Matti Norokorpi, p. 0400 632 034

ALUEJÄTEPISTEET

(paperi, lasi, pienmetalli ja metalliromut, kuiva sekajäte)

Aitoossa Miemolantie 8

Harhalassa Kulmatie 20

Kankahaisissa Oskarintiellä

Luopioisten kirkonkylässä Seuratie 1

Rautajärvellä Härmäntie 10

HYÖTYJÄTEPISTE

(vain (paperi, lasi, pienmetalli ja metalliromut)

Onkkaalassa Keskustie 4

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?