Apurahat: Luopioisten Säästöpankkisäätiö jakoi 45 000 euroa

Pälkäneen rauniokirkko saa kameravalvontajärjestelmän

Apurahojen julkistamistilaisuudessa koolla olleita iloisia yhdistysten ja pankin edustajia: vasemmalta Seppo Kääriäinen, Mirjami Valli, Pia Rämö, Sanna Lahtinen, Asko Valkama, Pirjo-Margit Lehtinen, Rita Poutanen ja Mikko Iisakkila.

Pälkäneen rauniokirkolle asennetaan kameravalvontajärjestelmä. Kameravalvonta on tarkoitus saada toimimaan mahdollisimman pikaisesti. Asko Valkama Pälkäneen Vanhankirkon Suojeluyhdistyksestä kuitenkin toppuuttelee, että kameroiden asentaminen historiallisen arvokkaaseen ympäristöön on haastava projekti.

– Jo sähköjen saaminen kirkolle siten, että johdot ja muu tekniikka jäävät mahdollisimman hyvin piiloon, on oma projektinsa. Tallentavia kameroita tulee rauniokirkolle useampi, ja ne pyritään sijoittamaan katseilta piiloon, Valkama kertoo.

Sähköt saadaan vetämällä kirkosta 60 metrin päässä sijaitsevalta sähköpääkeskukselta kaapeli sakastiin. Alustavissa suunnitelmissa on kaivaa kaapeli kulkemaan maan alla kirkolle johtavaa tien vartta pitkin sakastin kohdalle, ja tästä nurmikon poikki sisälle sakastiin sijoitettavaan ryhmäkeskukseen.

– Ryhmäkeskuksen yhteyteen asennetaan pistokkeita tavanomaista sähkönkäyttöä varten ja kameravalvontajärjestelmän keskusta varten sekä myös voimavirtapistoke, jota tarvitaan viimeistään syksyn Kostia-juhlallisuuksissa, kun rauniokirkolla järjestetään yksi 300-vuotisjuhlavuoden tilaisuus, Valkama selventää.

Kameraprojektin taustalla ei ole Valkaman mukaan niinkään se, että kirkkoraunion ympäristössä olisi tehty poikkeuksellisen paljon ilkivaltaa. Ennemminkin kyse on siitä, että kameroiden olemassaolo alkaa olla julkisissa kohteissa pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

– Olemme välttyneet isommalta ilkivallalta, vaikka kirkon ympäristöä onkin silloin tällöin esimerkiksi roskattu, Valkama miettii.

 

Kamerat hankitaan apurahan turvin

Vanhan kirkon kameravalvonnasta on haaveiltu jo vuosia. Asia pystytään toteuttamaan tänä vuonna Luopioisten Säästöpankkisäätiöltä saadun avustuksen turvin, sillä se myönsi Vanhankirkon Suojeluyhdistykselle viime torstaina 2500 euron apurahan. Avustus kattaa kameroiden asennuskuluista puolet.

– Toinen puoli 5000 euron kuluista kerätään sitten muuta kautta. Olemme todella kiitollisia säätiölle apurahasta, Valkama sanoo.

Samassa yhteydessä Luopioisten Säästöpankkisäätiö myönsi apurahoja 34 muullekin taholle. Jaettavien apurahojen yhteissumma on tänä vuonna 45 000 euroa. Useimmat apurahan saajista ovat paikallisia kotiseutu- ja harrastusyhdistyksiä, urheiluseuroja ja kulttuurintuottajia, joiden toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoistyöhön.

– Säästöpankkisäätiö haluaa apurahatoiminnalla kannustaa näitä tahoja jatkamaan monin tavoin paikkakuntaa hyödyttävää toimintaa, säätiön asiamies Mikko Iisakkila kertoo.

 

Säätiön toiminta käynnistynyt hyvin

Viime vuonna apurahoja myönnettin 20 000 euroa ja vuonna 2011 eli säätiön ensimmäisenä toimintavuotena 11 000 euroa. Luopioisten Säästöpankkisäätiö omistaa puolet Aito Säästöpankista, ja säätiö saa vuosittain osinkotuottoa pankilta. Luopioisten Säästöpankkisäätiö merkittiin säätiörekisteriin 31.3. 2010.

– Toiminta on lähtenyt liikkeelle hyvin, Iisakkila toteaa.

Säätiön tarkoituksena on Pirkanmaan alueen elinvoimaisuuden, hyvinvoinnin ja taloudellisen kehityksen tukeminen sekä säästäväisyyden ja taloudellisen kasvatuksen edistäminen.

– Tarkoituksenamme on myös säästöpankkitoiminnan perinteen vaaliminen ottaen huomioon luopioislainen tausta sekä urheilun ja kulttuurin tukeminen pääpainona Pälkäneen alue, Iisakkila muotoilee.

 

Apurahaa jaettiin 35 eri taholle

Luopioisten Säästöpankkisäätiön myöntämien apurahojen suuruus liikkui tänä vuonna 300 ja 4000 euron välillä. Suurimman eli 4000 euron apurahan sai Luopiosten Yrittäjät ry. Apuraha käytetään Luopioisten alueen markkinointiin hyvänä asuinpaikkana.

– Kolme Kukkia-hankettamme ovat keskittyneet Luopioisten seudun markkinointiin hyvänä mökkipaikkakuntana. Hankkeiden seurauksena meillä on toimivat ja tarkoituksenmukaiset internetsivut, jotka tavoittavat hyvin ihmisiä. Nyt tarkoituksena on muun muassa näitä sivuja hyödyntämällä markkinoida seutua myös mahdollisille tuleville asukkaille. Apuraha käytetään Kukkia-hankkeistammekin tutun Pia Rämön palkkakuluihin, Luopioisten Yrittäjien puheenjohtaja Mirjami Valli kertoo.

2500 euron avustukset saivat Vanhankirkon Suojeluyhdistyksen lisäksi Mikkolan Navetta, Kangasalan Melojat ja Kangasalan Ratsastajat. 2000 euron apuraha myönnettiin Aitoon koulutuskeskuksen oppilaskunnalle, Luopioisten Maamiesseuralle, Ateljeegalleria Virpi&Orbille, Jaakko Simolalle tanssiesityksen kuluihin, Sääksmäki Soi ry:lle sekä Koti ja Koulu ry:lle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?