Istutustempaus: Huutijärven päiväkodin pihaa kaunistaa kesän ajan 100 orvokkia

Lapset pääsivät istuttamaan omat orvokkinsa

Karoliina Suomalainen valmiina.

Karoliina Suomalaisen keskittyminen ei herpaannu, kun tulee hänen vuoronsa istuttaa orvokki. Tyttö odottaa rauhallisesti istutusastian vieressä istuen, kunnes tulee hänen istutusvuoronsa. Pienet kädet kaivavat multaan hetkessä pienen kuopan, johon kukka kelpaa asetella. Vähän multaa vielä orvokin juurille ja ympärille, ja se on siinä.

– Kaikki kukat on kivoja, eivät pelkästään orvokit, Karoliina miettii eskarilaisen varmuudella.

Karoliinan parhaan kaverin, Aino Malmstedtin, mielikukka on ruusu.

– Koska se on niin nätti, Aino perustelee.

Karoliinan vieressä Luukas Matihaldi, Aapo Rantala ja Samuel Hellevuo istuttavat omia kukkiaan.

– Ollaan me istutettu kukkia aikaisemminkin, tai siis ainakin rairuohoa ja ohraa pääsiäisenä, pojat tuumailevat yhdessä.

Lapset istuttavat orvokkejaan Huutijärven päiväkodissa Kangasalla. Päiväkoti osallistuu tänä keväänä Kauppapuutarhaliiton järjestämään tempaukseen, jossa orvokkeja istutetaan yli 50 koulun ja päiväkodin pihaan ympäri maata. Orvokkien istutuspäivää vietettiin viime viikon perjantaina. Kukin mukana oleva päiväkoti tai koulu saa lahjoituksena 100 orvokkia lähipuutarhaltaan. Huutijärven päiväkodin pihaan tulevat kukat on lahjoittanut kuhmalahtelainen Kultapellon puutarha.

 

Silmäniloa päiväkodin pihalle.

Silmäniloa päiväkodin pihaan

Orvokki on hyvä kukka lasten istutettavaksi, sillä jämäkkänä ja tiiviskasvuisena se kestää istutusvaiheessa rankkaakin käsittelyä. Huutijärven päiväkodin lapset istuttavat kuitenkin kukkansa hienosti, ilman turhan kovia otteita.

Huutijärven päiväkodin pihaan on löytynyt Kangasalan kunnan varastoista kaksi isoa istutusastiaa, joihin orvokit laitetaan. Toinen ruukku jää isompien lasten pihaan, ja toinen pienempien lasten ulkoilupihalle.

– Onhan se mukava saada ulos hieman silmäniloa. Orvokki on vielä siitä kiitollinen kukka, että se kukkii keväästä aina alkusyksyyn asti, joten niistä riittää iloa koko kesäksi, esikouluikäisten Pörriäisten opettaja Jaana Koivisto Huutijärven päiväkodista miettii.

 

Suosittu, helppohoitoinen orvokki

Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikku pakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi, ja lämpötilan noustessa ne jatkavat kukintaansa.

Hyvin kastellut orvokit kestävät pakkasta jopa viisi astetta, jos ne ovat ehtineet totutella ulkona olemiseen.

Orvokkeja kasvatetaan vuosittain noin 12 miljoonaa kappaletta. Se onkin Suomen suosituin ryhmäkasvi. Orvokkeja myydään ruukuissa, vadeissa ja amppeleissa. Suosion syynä on varmasti se, että ne ovat todella monipuolisia, niitä on paljon erilaisia ja niiden kylmänkesto on hyvä.

Varhaiskevään orvokkien hoidoksi riittää kastelu ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen. Viileys saa orvokin kuitenkin kasvamaan ja kukkimaan hitaasti. Tämän vuoksi aikaisin keväällä istutettavaksi kannattaa valita valmiiksi tuuheita ja runsaskukkaisia kasveja, ja istuttaa ne lähekkäin.

Kesän lämmössä orvokit kuitenkin kasvavat ja kukkivat rivakasti, joten silloin niitä kannattaa lannoittaa kastelujen yhteydessä.

Jos orvokit näyttävät kauden mittaan ränsistyvän, ne voi leikata muutaman sentin mittaiseksi, jolloin uudet, runsaat versot alkavat kukkia muutaman viikon kuluttua. Vaihtoehtoisesti orvokit voi vaihtaa kokonaan uusiin kesäkukkiin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?