
Pälkäneen kulttuurituottaja Marketta Vaismaa sanoo, että juhlavuoden monipuolisesta ohjelmasta löytyy tapahtumia kaikenikäisille.
Heli Rapatin pukunäyttely pääkirjasto Arkissa sekä toukokuun ajan jatkuva Geo-Kostia käynnistävät Kostianvirran taistelun juhlavuoden tapahtumat.
Pääosa juhlavuoden tapahtumista keskittyy kesäkuun alkupuoliskolle, heinäkuun lopussa vietettävälle Pälkäne-viikolle sekä Kostianvirran taistelun lokakuiseen merkkipäivään.
Kunnanjohtaja Esko Arasalo avaa juhlavuoden viralliset tapahtumat 9. kesäkuuta Kostianvirran muistomerkillä. Sitä ennen alue siistiytyy, ja sinne saadaan uusitut opastaulut. Viralliset tilaisuudet huipentuvat 6.10. Nuijan pääjuhlaan.
Pääosa Kostian juhlavuoden tapahtumista on järjestöjen ideoimia ja järjestämiä.
– Juhlavuoden ohjelma rakentui hämäläisen hitaasti, mutta lopulta kokonaisuudesta tuli monipuolinen, ja kaikenikäisille on tarjolla ohjelmaa. Lapsille löytyy keppihevostapahtumaa, nuorille Kostia-rock ja vanhemmalle väelle luentojen, seminaarien ja muun faktatiedon lisäksi myös elämyksiä ja elämänmakua – esimerkiksi konsertteja, näyttelyitä juhlia ja melontaa, kulttuurituottaja Marketta Vaismaa sanoo.
Hän on iloinen siitä, että kolmas sektori lähti aktiivisesti ideoimaan Kostianvirran taisteluun liittyviä tapahtumia. Niiden järjestämistä helpotettiin 3000 euron määrärahalla.
Monet yhdistykset ovat pohtineet, miten ne voisivat omalla sarallaan täydentää juhlavuoden ohjelmaa. Esimerkiksi ratsastajat ovat mukana monella tavalla: rakuunat historiallisessa näytöksessä ja keppihevoset muistomerkin perhetapahtumassa.
Luontevimmin historialliset tapahtumat niveltyvät kotiseutuyhdistysten ja vanhankirkon suojeluyhdistyksen toimintaan. Ne ovat monella tapahtumalla mukana rakentamassa koko kesän kestävää kaarta, joka huipentuu lokakuussa, kun 6.10.1713 käydystä taistelusta tulee kuluneeksi tasan 300 vuotta.
Juhlavuoden ohjelma täydentyy vielä muun muassa kirjoituskilpailulla.
Viimeisimmät kommentit