Näyttely: Heli Rapatin tuottamat tekstiilit ovat saaneet innoituksen kotikylän historiasta ja luonnosta

Kostian ajan kostyymeja voi ihailla Arkissa

Vihertävä silkkipuku on Heli Rapatin oma suosikki.

Pälkäneen pääkirjasto Arkin toukokuun näyttely on nimeltään Kostyymit Kostian aikaan. Se koostuu Heli Rapatin tuottamista tekstiileistä, ja näyttelyn keskeisenä osana ovat kolme 1700-lukulaisen mallin mukaan valmistettua naisten pukua, joihin näyttelyn alaotsikko Josefiina Ida Matilda viittaa.

Heli Rapatti teetti puvut vuonna 2003, kun Kostia-tapahtuma oli aluillaan. Ne valmisti opettaja Heli Silvennoinen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta.

Siihen aikaan tuoreessa historiatapahtumassa tarvittiin kaikenlaisia 1700-luvun tyylisiä vaatteita, sekä rahvaan että herrasväen asuja, ja Heli Rapatin puvut tehtiin ikään kuin malliksi paremman väen vaatteille.

Näyttelyn yhteydessä on kansio, jossa on pukujen mallit, työohjeet ja pienoiskaavat.

– Kaavoja saa jäljentää tai ottaa niistä kopioita kirjaston kopiokoneella henkilökunnan ohjeiden mukaan. Kotiin niitä ei lainata, Heli Rapatti kertoo.

Kostia-pukujen taustana on Keltaisen talon uutuuskangasta, kesäpälkäneläisen Jaana Reinikaisensuunnittelemaa Kotikylä-kuosia, jossa kuvioaiheina ovat kirkontorni, lehmukset ja eläinhahmot. Lisäksi näyttelyssä on muitakin Heli Rapatin tuottamia Pälkäneen innoittamia tekstiilejä.

Josefiina Ida Matilda – kolme kauniin naisen pukua 1700-luvun tyyliin.

Kirjasta näkee pukujen työvaiheet ja materiaalit ja kirjaston henkilökunnan luvalla voi kopioida kaavat itselleen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?