Anna Tapion koulu: Uusi musiikinopettaja Jari Saarman on viihtynyt Aitoossa hyvin

Oopperalavoilta opettajaksi

Jari Saarman on toiminut Anna Tapion koululla musiikinopettajan sijaisena nyt kuukauden päivät. Kuva Mozartin oopperasta Taikahuilu, jossa Saarman lauloi ylipappi Sarastron rooliin.

Anna Tapion koulun uusi musiikinopettaja hyppäsi opettajaksi oopperalavoilta. Mistään benjihypystä ei tosin ole kyse, sillä 20-vuotisen uran Suomen Kansallisoopperan kuorossa tehnyt Jari Saarman on pitänyt koko ajan myös laulun yksityisoppilaita.

– Aitoossa on ollut mahtavaa työskennellä. Anna Tapiolla on hyvä työrauha ja innostuneita sekä hyvin keskittyviä oppilaita. Äitiyslomalle siirtyneen Päivin jäljiltä on ollut helppo hypätä remmiin, sen verran hyvissä kantimissa musiikinopetus on koulussa ollut, vakituisen musiikinopettaja Päivi Markon äitiysloman sijaisena ensi kevääseen saakka työskentelevä Saarman näkee.

Kansallisoopperassa työskenteleminen on todella sitovaa. Ooppera sanelee käytännössä täysin muuta elämää – elämä soljuu kansallisoopperan tahdissa ja työpäivät ovat pitkiä. Pari vuotta sitten Saarman päättikin irtisanoutua työstään.

– Halusin katsoa, millaista elämä on muuallakin kuin Oopperatalon seinien sisäpuolella, nykyisin Tampereella asuva mies perustelee.

Baritoni ei kuitenkaan missään nimessä kadu uravalintaansa. Musiikki on antanut – ja antaa toki edelleen – Saarmanille paljon. Huikeimpana kokemuksena mieleen on jäänyt kahden vuoden ajanjakso Saksan Münsterin oopperan solistikunnassa. Nuori mies oli ehtinyt vasta valmistua Sibelius-Akatemiasta vuonna 1995 suunnatessaan Saksaan.

– Lähdin matkaan täysin kieliummikkona ja olin jo antaa monta kertaa periksi. Mutta sitkeä työnteko kannatti, ja nykyään muistelen tuota ajanjaksoa huikeana ammatillisen ja henkisen kasvun aikana, Saarman sanoo.

 

Musikaalisuus geeneissä

Musikaalisesta perheestä lähtöisin oleva Saarman kapinoi aluksi muusikon uraa vastaan. Isällä oli humppabändi ja vanhempi veli Risto oli valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja kiersi ympäri Eurooppaa oopperalavoilla. Nuoremmasta veljestäkin tuli sittemmin oopperalaulaja.

– Kokeilin sekä kaupallista alaa että työskentelyä seurakunnassa, mutta en ollut missään muussa niin hyvä kuin laulamisessa. Lopulta annoin periksi, ja pyrin sekä pääsin Sibelius-akatemiaan vuonna 1989. Kansallisoopperan kuoroon sain kiinnityksen vuonna 1991.

Palattuaan Saksasta vuonna 1997 Saarman vieraili ahkerasti ympäri Suomea. Hän on esiintynyt monet kerrat oratorio- ja passiokonserttien solistina Suomessa, Saksassa, Unkarissa ja Italiassa.

– Johannes-passiosta on tullut minulle erityisen tärkeä. Olen laulanut sen arviolta 30–40 kertaa eri yhteyksissä, Saarman toteaa.

Kansallisoopperassa Saarmanilla ehti olla lukuisia pienempiä rooleja. Monista vierailurooleista mieleen ovat jääneet etenkin Mozartin Figaron häät -oopperan nimirooli Lahdessa sekä Taikahuilun ylipappi Sarastron rooli Joensuussa. Jari Saarman on myös ansioitunut Robert Schumanin Dichterliebe-laulusarjan tulkkina.

– Oopperassa parasta on ehdottomasti musiikki. Pidän paljon perinteisten säveltäjien kuten Puccinin, Verdin ja Beethovenin teoksista.

Vahvan oopperataustansa lisäksi Saarmanilla on paljon kokemusta myös kevyestä musiikista. Hän tuurasi isänsä bändissä ensimmäisen kerran 13-vuotiaana. Yhdessä vaiheessa hänellä oli oma rokkibändikin.

– Kevyemmän musiikin kautta piano, kitara ja basso ovat tulleet minulle tutuiksi. Tästä on ollut hyötyä nyt, kun olen lämmitellyt uudelleen näitä instrumentteja koululaisia opettaessani, Saarman sanoo.

 

Tuottaminenkin tuttua

Uranvaihdoksestaan huolimatta Jari Saarman ei ole jättänyt oopperaa kokonaan. Hän on nimittäin organisoinut Tampereella ensi kesäkuussa pidettävän Tampereen oopperafestivaalin. Komediateatterilla pidettävän festivaalin avaa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, ja tapahtuman suojelijaksi on lupautunut hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen. W.A.Mozartin Taikahuilu-ooppera esitetään kolme kertaa sadunomaisin keinoin ulkoilmanäyttämön puitteita hyödyntäen.

– Tarkoitus on tuoda eliittikulttuurina tunnettua oopperaa helposti lähestyttävässä muodossa kaikkien ulottuville. Avajaisgaalakonsertissa esiintyvät Taikahuilu- oopperassa laulavat taiteilijat viisihenkisen orkesterin kanssa teemalla Oopperasta iskelmään, Saarman kertoo.

Toinen kesän projekti Saarmanilla on vuodesta 2002 asti järjestetyn TALKOOPPERAN järjestäminen. Hän on toiminut alusta asti Kanta-Hämeen alueella järjestettävän tapahtuman taiteellisena johtajana. TALKOOPPERASSA on vuosien varrella nähty nimekkäitä esiintyjiä megabasso Johann Tillistä Helena Juntuseen ja tangokuningas Mika Pohjoseen.

– Minulta on viime aikoina kyselty, voisiko tapahtumaan laajentaa Kanta-Hämeestä muuallekin, esimerkiksi Pirkanmaalle. Ja miksipäs ei voisi, Saarman miettii.

Jyväskylästä kotoisin oleva Saarman asuu perheineen tätä nykyä Tampereen Pyynikillä. Alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet miehen harrastuksiin eli kuntoliikuntaan ja valokuvaamiseen. Valokuvaaminen kytkeytyy läheisesti Saarmanin järjestämiin oopperoihin ja tapahtumiin.

– Kun tuotan jotain tapahtumaa, tahdon olla mukana jokaisessa työvaiheessa – olla vähän sellainen monitoimimies.  Valokuvaan siis usein esimerkiksi tapahtumien julistemainokset itse, hän selventää.

 

 

 

 

Kevätkonsertti Anna Tapion koululla helatorstaina

Anna Tapion koululla järjestetään kevätkonsertti helatorstaina 9. toukokuuta. Konsertissa lavalle astuvat Jari Saarmanin lisäksi hänen vaimonsa Pia Raanoja-Saarman sekä pariskunnan 9– ja 15-vuotiaat pojat. Konsertissa kuullaan myös koulun bändien ja opettajien esityksiä.

– Oppilaanohjaaja Tanja Portaankorva esittää Haloo Helsingin Maailman toisella puolen ja poikani jazzahtavan version Maarit Hurmerinnan Jäätelökesästä. Oppilaiden bändi soittaa muun muassa Jesse Kaikurannan Vie mut kotiin. Kaikkien opettajien yhteisnumerona kuullaan puolestaan Täällä Pohjantähden alla, Jari Saarman esittelee ohjelmistoa.

Kevätkonsertti alkaa Anna Tapion koululla kello 11.00. Konsertti kestää noin tunnin, minkä jälkeen koululla on tarjolla helatorstain lounas.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?