Kangasalla ja Pälkäneellä kirjeet lähtevät 40 metsänomistajalle

METSO-ohjelma lähestyy metsänomistajia

– Jalot lehtipuut, kuten kuvan metsälehmus, ovat helmiä suomalaisessa metsäluonnossa. Rehevät lehdot ovat parhaita METSO-kohteita runsaan lajistonsa takia, kertoo Jukka Ruutiainen Suomen metsäkeskuksesta.

Pirkanmaalla kokeillaan jo toista vuotta suoraa tiedottamista metsänomistajille. Noin sata metsänomistajaa tulee saamaan lähiaikoina kirjeen, jossa kerrotaan tilalla olevasta mahdollisesta METSO-kohteesta. Pälkäneelle ja Kangasalle kirjeitä lähtee kaikkiaan noin 40 kappaletta.

– Mitään takuuta kohteen kelpaamisesta METSOon eli metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaan ei voida antaa ennen kuin kohde on arvioitu maastossa. Maastoon lähdetään vain maanomistajan pyynnöstä. Suorasta tiedottamisesta on saatu niin hyviä tuloksia, että muutkin maakunnat ovat ottaneet Pirkanmaasta mallia. Muidenkin kuin kirjeen saaneiden toivotaan ottavan yhteyttä, jos metsänsuojelu kiinnostaa, METSO-vastaava Jukka Ruutiainen Suomen metsäkeskuksesta kertoo.

Maanomistaja ei aina tiedä, onko hänellä suojeluun sopivia kohteita. Oman metsän luontoarvoja ei välttämättä tunnisteta, koska silmä on tottunut niihin vuosien aikana. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pitkään talousmetsinä hoidettuja kohteita ei yleensä kelpuuteta suojeluun.

– Hyviä kohteita ovat sen sijaan esimerkiksi metsät, joissa on kuollutta puustoa, maapohja on rehevää tai puusto on muutoin monimuotoista, Ruutiainen mainitsee.

 

METSO on huoleton vaihtoehto

METSO-ohjelmalla on Suomessa pysyvästi suojeltu jo noin 25 000 hehtaaria ja Pirkanmaalla noin tuhat hehtaaria metsää. Toimintaohjelma alkoi vuonna 2008 ja päättyy vuonna 2020. Metsänomistajille se on antanut mahdollisuuden suojella luontokohteita ja saada niistä korvausta.

METSOn avainsana on vapaaehtoisuus. Metsänomistaja voi halutessaan osallistua metsien monimuotoisuuden edistämiseen ilman pelkoa pakkosuojelusta. Jos metsänomistajalla on suojelukriteerit täyttäviä kohteita, hän voi tarjota niitä suojeluun ja saada siitä kelpo korvauksen, joka vastaa vähintään alueelta saatavia hakkuutuloja.

– Operaatio on yksinkertainen ja rahat ovat monessa tapauksessa tilillä nopeammin kuin puuta myydessä. Maisema säilyy ennallaan, mutta metsästä on saatu tuntuva taloudellinen tuotto. Vapaaehtoiseen pysyvään suojeluun on ELY-keskuksilla runsaasti rahaa, jota pirkanmaalaisten metsänomistajien kannattaa hyödyntää nyt kun siihen on ainutlaatuinen tilaisuus. Muuten ne valuvat muihin maakuntiin, Ruutiainen huomauttaa.

Erityisesti perikuntien toivotaan aktivoituvan metsien suojelussa. Metsien hoidossa saattaa joskus olla näkemyseroja yhteisomistuksessa, ja suojelu voi olla yksi varteenotettava vaihtoehto ratkaista ongelmat.

 

 

 

 

Omistatko luontokohteen, jonka haluat suojella?

Jos omistat kohteen, jossa on mielestäsi luontoarvoja ja haluat suojella alueen pysyvästi, ota yhteyttä metsäkeskuksen tai ELY-keskuksen METSO-vastaavaan. Jos kohde täyttää luonnontieteelliset valintaperusteet, se hyväksytään METSO-ohjelmaan. Kohteen arviointi on maksutonta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?