Monitoimi Mikko: Kun palkkatyötä ei löytynyt

Mikko Turppa perusti oman yrityksen

Mikko Turppa on valmis kaikkiin pihatöihin. Klapienkin teko sujuu.

Ammattiin valmistuvan nuoren voi olla vaikea löytää työpaikkaa, varsinkin jos ei ole sopivasti sukulaisia oman alan töissä. Tämän joutui kokemaan myös sahalahtelainen Mikko Turppa, joka tänä keväänä valmistuu talonrakentajaksi Huutijärven ammattikoulusta.

– Monet luokkalaiset ovat saaneet töitä suhteiden avulla, kun esimerkiksi sedällä on oma rakennusfirma. Minulla ei ole sellaisia suvussa, ei ole sellaista onnea.

Mikko Turppa haki aktiivisesti alansa töitä, soitteli ja otti yhteyttä sähköpostin kautta. Kahdesta paikasta töitä jo melkein lupailtiin. Työhön valmis nuori mies joutui kuitenkin pettymään, kun yhteydenottoihin ei enää vastattu.

– Yrittäjät voisivat olla kohteliaampia. Jos lupaa, niin olisi velvollinen ottamaan töihin, Turppa purkaa tuntojaan.

Työnhaussa hän joutui kokemaan sitäkin, että luuri lyötiin korvaan, kun siirryttiin puhumaan firman omien asioiden jälkeen työpaikan saamisesta.

 

Pihatöitä ja nikkarointia

Pian 19 vuotta täyttävä nuori mies ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi, vaan otti ohjat omiin käsiinsä ja perusti yrityksen.

– Ajattelin, että täytyy itse tehdä asialle jotakin, Turppa sanoo työllistymisestään.

Turpasta tuli virallisesti yrittäjä jo vuoden alussa, jolloin Monitoimi Mikko rekisteröitiin. Toimenkuvaan kuuluvat kaikki pihatyöt nurmikon leikkuusta klapien pilkkomiseen.

Juuri opin saaneelta talonrakentajalta sujuvat nikkaroinnin lisäksi maalaustyöt. Talvella Turppa lähtee lumitöihin ja pihoja hiekoittamaan.

Mikko Turppa hyödyntää pihatöissä pientraktoria.

– Jo yrityksen nimellä koitan tuoda esille monipuolisuutta. Kaikkea olen tehnyt, mitä mainoksissa lupaan. Kaikki töissä tarvittavat välineet pysyvät hyvin käsissä, pienestä pitäen omat ja mummulan klapit pilkkonut yrittäjä vahvistaa.

Mikko Turppa lähtee työkeikalle omat välineet mukanaan tai tekee työt asiakkaan varusteilla, jos niin sovitaan. Kotona Tursolassa on hankittuina tarpeellisia välineitä nurmileikkurista raivaussahaan.

Työkentäkseen yrittäjä määrittelee Pirkanmaan ja Hämeen alueen.

 

Yrittäjäoppia kouluista

Vielä ammattikoulussa kirjoilla oleva Mikko Turppa suorittaa parhaillaan opintoihinsa kuuluvaa viimeistä työharjoittelua, joka tulee hoidettua yrityksen töinä ja pientraktoritallin rakentamisena.

Kesän tullen hän pystyy täysillä panostamaan yrityksen pyörittämiseen.

– Toivon, että kesän tilanne näyttää hyvältä.

– Minulla on listassa yli kymmenen ihmisen nimet. Moni heistä on sanonut, että kun teettää jotakin, niin teettää sen minulla, Turppa kertoo työnäkymistään.

Yrityksen paperityöt hän hoitaa itse. Jos apua on tarve saada, niin sitä antaa oma mummu, alan ammattilainen Pirkko Turppa. Hyötyä on myös yläkoulussa luetuista kaupallisista aineista ja ammattikoulun yrittäjäkurssista ja taloustietojaksosta.

– Ei yrityksen perustaminen ollut mitenkään hankalaa, Monitoimi Mikon vetäjä vakuuttaa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?