Totuuden etsitä jatkuu lauantaina Mikkolan Navetalla.
Totuuden kaleidoskooppi -luentosarjan ensimmäisessä tilaisuudessa historiantutkija Pertti Haapala opetti, että historia on uskontoa. Toisella luennolla raamatuntutkija Outi Lehtipuu kertoi, että uskonto on taidetta.
Lauantaina 18. toukokuuta kello 14 lääketieteen lisensiaatti, psykoterapeutti Suvi Laukkanen kertoo tunteista. Ovatko tunteet totta? Miten ajatuksemme vaikuttavat tunteiden totuuteen? Miten sisäinen turvallisuutemme sävyttää totuuttamme? Miten tämänhetkinen neurotiede valaisee tunteiden totuutta?
Laukkasen luennon jälkeen sarja jää pienelle kesätauolle. FT, teoreettisen filosofian dosentti Syksy Räsänen jatkaa totuuden tavoittelua heinäkuun puolivälissä. Silloin syvennytään pimeän aineen olemukseen.
Pimeä aine on kiinnostava esimerkki siitä, miten tieteessä edetään kohti pienempää epävarmuutta. 1920-luvun arveluista on päästy tilanteeseen, jossa pimeän aineen olemassaoloa pidetään lähes varmana, mutta lopullinen näyttö puuttuu vielä. Mitä tuo lopullinen näyttö voisi olla, ja mitä tarkoittaa se, että jostakin ollaan varmoja?
Elokuussa tiedeviestinnän maisteriohjelman vetäjä, YTT Erkki Karvonen pohtii nykyajan netti-ilmiötä: aktivistit haastavat lääketieteen asiantuntijoita erilaisilla nettifoorumeilla. Mitä voi seurata siitä, jos erilaiset rajatieteet ja salaliittoteoriat syrjäyttävät viralliset terveyssuositukset?
Syyskuussa teemana on talouskasvu. Aiheeseen johdattelee Aalto-yliopiston tutkija, KTT Timo Järvensivu.
Jatkuva talouskasvu on välttämätön tavoite hyvinvointipalvelujen rahoittamiseksi. Maapallo ei kuitenkaan näytä kestävän jatkuvaa talouskasvua. Voiko kasvu olla yhtä aikaa välttämätön ja mahdoton? Missä on totuus talouskasvusta? Onko ihmiskunnalla toivoa ilman talouskasvua? Vai viekö talouskasvu ihmiskunnalta toivon?
Totuuden värikäs kaleidoskooppi
Totuuden kaleidoskooppi -luentosarjan järjestää Muodonmuutoksia ry. Kokonaisuuden vertauskuvaksi on valittu kaleidoskooppi, koska se muodostaa alati muotoaan muuttavia kuvia. Kaleidoskooppi on syntynyt tieteellisistä lähtökohdista: laite kehiteltiin valon polarisaation tutkimusvälineeksi, mutta se muuntuikin kaiken kansan leluksi.
Luentosarjan tarkoituksena on herättää vuoropuhelua totuuden käsitteestä, tarjota oivalluksia ja uusia eväitä todellisuuden hahmottamiseen. Tämä heijastelee Muodonmuutoksia ry:n toiminta-ajatusta: yhdistys pyrkii edistämään tieteen, taiteen ja yleisön vuoropuhelua sekä avartamaan ajattelua.
Teeman ympärille kootaan vuonna 2014 dokumenttielokuvien sarja ja taidenäyttely. Lisäksi yhdistys kutsuu taiteilijoita, tieteentekijöitä ja Muodonmuutoksia ry:n jäseniä yhteisille kesäleireille.
Tulevan kesän leiri järjestetään 12.–13. heinäkuuta Aitoon koulutuskeskuksessa Pälkäneellä. Luennoitsijoina ovat teoreettisen fysiikan dosentti Syksy Räsänen Helsingin yliopistosta sekä Pekko Koskinen Todellisuuden tutkimuskeskuksesta. Tavoitteena on saattaa yhteen erilaisia ja eri tavoin työskenteleviä ihmisiä ja valmistautua kesän 2014 taidenäyttelyyn.
Dokumenttielokuvien sarja järjestetään yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen kanssa alkuvuodesta 2014. Esityksiä on elokuvateatteri Niagarassa Tampereella ja muissakin paikoissa Pirkanmaalla. Elokuvanäytöksissä kuullaan alustuksia totuuden ja totuudellisuuden olemuksesta dokumenttielokuvissa.
Kesän 2014 näyttely kootaan Luopioisten Mikkolan Navetan näyttely- ja ulkotiloihin. Näyttely rakennetaan samalla konseptilla kuin taannoinen ”Kuolema?” -näyttely. Yksi näyttelytiloista lavastetaan ”totuutta” etsivän kuunnelman näyttämöksi. Kuunnelman käsikirjoituksesta vastaa kuvataiteilija Tiina Poutanen ja lavastuksesta arkkitehti Marja Kuisma. Kesän 2014 jälkeen näyttely lähtee kiertueelle.
Totuuden kaleidoskooppi -tapahtumissa Muodonmuutoksia ry:n yhteistyökumppaneina toimivat Pirkanmaan Elokuvakeskus, Valkeakoski-opisto, Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry, Pälkäneen kunta ja Pitskun kulttuurikirkko.
Suvi Laukkanen kertoo lauantaina tunteista Mikkolan navetalla. Totuuden kaleidoskooppi -luentosarjan kolmas tilaisuus alkaa kello 14.