Sote-uudistuksella pyritään liitoksiin

Suomessa on tehty puolentoista hallituskauden ajan suurta kuntaremonttia. Suurin kanto kaskessa ovat isoja kaupunkeja ympäröivät kehyskunnat. Kaupunkien rajoille nousee uusia asuin- ja teollisuusalueita, jotka imevät parhaita asukkaita, yrittäjiä ja elinvoimaa.

Nyt kehitystä suuntaavia kuntarajoja yritetään pyyhkiä uudella keinolla. Valtiovalta patistaa keskittämään ensin terveydenhuollon ja sosiaalitoimen, joka nielee hyvinkin puolet kuntien vuosibudjetista. Sote-uudistus edellä pyritään lopulta yhdistämään kunnat.

 

Kangasala ei katso pelkästään Tampereen suuntaan, kuten valtiovalta haluaisi.

Kangasala on kyllä mukana kaupunkiseudun omaehtoisessa kuntaselvityksessä. Mutta sosiaalitoimen ja terveyskeskuksen yhteistyötä kunta rakentaa yhdessä maalaisserkun kanssa.

Kangasalan seudun terveyskeskus toimi pitkään kuntayhtymämallilla. Se oli menestys, sillä laajemmat hartiat hyödyttivät sekä pieniä maalaiskuntia että kasvavaa kehyskuntaa.

Nykyisin Kangasala tarjoaa isäntäkuntana terveyskeskuspalvelut Pälkäneelle. Kun sosiaali- ja terveyspalveluita patistetaan suurempiin kokonaisuuksiin ja samaan organisaatioon, on luontevaa, että Pälkäne ja Kangasala tiivistävät sillä saralla yhteistyötä.

Kunnat eivät näe estettä, miksei valitulla tiellä voitaisi jatkaa sote-stokun keskelläkin. Kangasala ja Pälkäne eivät ole kapinakuntia, sillä järkevä yhteistyö täyttää lain kirjaimen. Kaiken taustalla vaikuttavaa keskittämistavoitetta se ei tosin palvele, sillä nyt ollaankin vahvistamassa kehyskuntaa, eikä keskuskaupunkia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?