Sappeen ratsutila: Ratsastussimulaattori värittää avajaispäivää

Uusi kausi polkaistaan käyntiin

Ratsastussimulaattori ei pelkästään korjaa ratsastajan tekemiä virheitä, vaan se pyrkii lisäämään ratsastajan ymmärrystä omista valinnoistaan.
Kuva: Sappeen ratsutila

Kesä tekee tuloaan vauhdilla. Se merkitsee myös sitä, että ratsastuskausi starttaa Sappeen ratsutilalla täysin palkein. Virallinen lähtölaukaus tapahtuu lauantaina kello 12 alkaen. Ohjelmassa on muun muassa ratsastusnäytöksiä, ponitalutusta ja keppihevostelua.

Paikalla on myös lahjomattomista lahjomattomin ratsastuksenopettaja eli ratsastussimulaattori, joka korjaa paitsi ratsastajan tekemiä virheitä, niin myös opettaa uutta.

– Elävä hevonen ei pysty kertomaan ratsastajan mahdollisesti tekemiä virheitä yhtä tarkasti kuin simulaattori, Lotta Heinonen Sappeen ratsutilalta muistuttaa.

Ratsastussimulaattorin varsinainen koti on tietysti Kangasalla Tavelan ratsutilalla, mutta tämä niin sanotusti fiksu vekotin on hyvin paljon tien päällä. Sappeen ratsutila on yksi osoite kiertolaisen pitkällä matkalla.

– Simulaattorin kesäviikonloput on jo varattu aika lailla täyteen. Myymme tällä hetkellä syksyä, Heinonen tietää.

 

Korjaus ja ymmärrys

Ratsastussimulaattorin viisaus piilee siinä, että se ei vain korjaa ratsastajan tekemiä virheitä, vaan auttaa tätä ymmärtämään valintojensa seurauksia.

– Simulaattorin työ ei rajoitu vain virheiden etsimiseen. Se pyrkii lisäämään ratsastajan ymmärrystä omista liikkeistään ja ratkaisuistaan.

Ratsastussimulaattorin hyödyntämisessä vallitseekin selkeä kaava, jolla pyritään kohentamaan ratsastajien taitoja. Tuo kaava on seuraavanlainen: simulaattori-käytännön harjoitus-simulaattori.

– Edellä mainittu kaava on varsin yleinen polku, kun hyödynnämme ratsastussimulaattoria opetustilanteissa. Aluksi ratsastaja käyttää simulaattoria. Seuraavaksi se kertoo mahdolliset virheet ja korjattavat seikat. Tämän jälkeen siirrytään käytännön harjoitteluun oikeiden hevosten kanssa.

– Lopuksi ratsastaja palaa käytännön treenien jälkeen simulaattoriin. Tällä liikkeellä voidaan testata, onko hän kyennyt korjaamaan mahdollisia virheitään, Lotta Heinonen havainnollistaa.

 

Ratsastussimulaattori
Kuva: Sappeen ratsutila

Lyhyempiä kierroksia

Ratsastussimulaattori on oiva kapistus, kun tavoitteena on ratsastustaitojen kartuttaminen. Sappeen ratsastuskeskuksen avajaisissa pääsee tutustumaan simulaattoriin, mutta jos tahtoo enemmän oppia, kannattaa varata paikka vaikkapa ratsastuskurssilta.

– Normaalisti henkilö on ratsastussimulaattorin selässä noin puolen tunnin mittaisen ajan, mutta nyt avajaisissa joudumme rajoittamaan aikaa noin 5-10 minuuttiin, jotta kaikki halukkaat pääsisivät simulaattorin selkään, Heinonen täsmentää.

Sappeen ratsutilan väki on odottavalla mielellä uuden ratsastuskauden kynnyksellä.

– Olen ollut yhtenä vetovastuuhenkilönä Sappeen ratsastuskoulussa viime vuoden syksystä lähtien. Näin ollen en osaa arvioida, kuinka paljon porukkaa on mahdollisesti tulossa meille lauantaina. Toivotaan, että säät jatkuvat suotuisina, silloin kansaa saattaa virrata paikalle paljonkin, Lotta Heinonen arvioi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?