Viime syksynä käynnistynyt kulttuuripalvelujen kehittämishanke Kotiseutuni Kangasala – eväsretki kulttuuriin on päättymässä. Hankkeen loppuseminaari järjestetään keskiviikkona 29.5. kello 13 Kangasalan pääkirjaston Harjula-salissa. Hanke on osa valtakunnallista kuntien kulttuuritoimintaa kehittävää, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kuulto-hanketta.
– Kangasalan hankkeen tavoitteena on ollut vahvistaa kotiseutuidentiteettiä ja kannustaa kuntalaisia yhteistoimintaan ja osallistumaan yhteisen kulttuurin tuottamiseen. Toiminta on keskittynyt päiväkoti- ja esikouluikäisten lasten ja päiväkeskustoiminnassa ja laitoshoidossa olevien ikäihmisten välisen vuorovaikutuksen kehittämiseen monipuolisen kulttuuritoiminnan avulla, projektikoordinaattori Pirjo Saloranta kertoo.
Hanke on tarjonnut myös koulutusta ja työkaluja varhaiskasvatuksen ja vanhushuollon henkilökunnalle kulttuuritoiminnan järjestämiseen. Hankkeessa on kehitetty uusia yhteistoimintamalleja, joita on jo jalkautettu ja juurrutettu osaksi arjen toimintaa. Mukana hankkeessa ovat olleet Pikkolan ja Rikun päiväkodit, Kirkkoharjun koulun esikouluopetus, Rekola-kodon päiväkeskus / laitoshoito, Pentorinteen vanhainkodin päiväkeskus, Jalmarin kodon päiväkeskus ja palvelukeskus Maijala.
– Hanke on selvästi lisännyt ikäihmisten kuulluksi tulemista ja eletyn elämän näkyväksi tekemistä. Ikäihmisillä on ollut mahdollisuus itseilmaisuun tarinankerronnan, taidetoiminnan ja muistorasiatyöskentelyn avulla. He ovat tehneet näkyväksi omia merkityksellisiä tunteitaan, kokemuksiaan ja elämänvaiheitaan ja siten välittäneet tietoa ja kulttuuriperinteitä nuorelle sukupolvelle, Saloranta toteaa.
Varjoteatteriesityksiä ja dvd
Ikäihmisten tarinoita on kerätty päiväkeskuksissa runsaasti esimerkiksi lapsuudesta, koulumuistoista, kyläkauppakulttuurista, toimeentulon hankkimisesta, entisajan kulttuuririennoista ja ruokakulttuurista. Tarinat tallennetaan jatkossa yhteiseen tarinapankkiin. Lapset ovat työstäneet aiheista rinnakkaistarinoita eri taidemuotoja hyödyntäen.
Viiden ikäihmisen kertomasta tarinasta lapset työstivät varjoteatteriesityksiä, joita on esitetty ikäihmisille. Varjoteatteriprosessista ja esityksistä tuotettiin myös oma dvd, jota katsellaan loppuseminaarissa, mutta myös Kangasalan kulttuuritorilla lauantaina 25.5. pääkirjastossa, jossa Kuulto-hanketta esitellään muutoinkin.
Päiväkotilapset ovat vierailleet ikäihmisten päiväkeskuksissa useaan otteeseen. Yhteistapaamiset ovat synnyttäneet luontevaa kanssakäymistä ja yhteistä tekemistä, jota halutaan jatkaa myös hankkeen päätyttyä. Ikäihmiset ja lapset tapaavat hankkeen puitteissa viimeisen kerran eväsretkellä Pirtinmäellä keskiviikkona 22.5. kello 10 alkaen.