Kirjakauppias Antti Pyykkönen, kesä on jo enemmän kuin ovella. Millaisia ovat kirjakaupan kesät?
– Kesät ovat parempia kuin 1990-luvun puolivälissä. Ilmoista riippumatta varsinkin kesäasukkaat lukevat paljon.
”Kevyt kesälukeminen” on hyvä termi siinäkin mielessä, että kesäisin kirjakaupasta kannetaan muita vuodenaikoja useammin pokkareita. Näistä pokkareista valtaosa on romaaneja.
Vaikeimpia kuukausia kirjakaupalle ovat alkuvuoden kalenterisesongin hiivuttua helmi-, maalis- ja huhtikuut aina Kirjan ja ruusun päivään saakka. Alkuvuoden kirja-alennusmyynnit vetävät vuosi vuodelta vähemmän ihmisiä kirjakauppoihin. ”Helmien” puuttuminen kustantajien backlist-valikoimasta lienee yksi merkittävä syy tähän.
Vaikuttavatko vuodenajat omaan lukemiseesi?
– Kyllä vaikuttavat. Parhaat lukupaikat ovat edelleen ne, joissa voin totaalisesti irtautua varsinaisesta toimenkuvastani kirjakauppiaana, eli eri kulkuvälineet ja sänky (riippumatto on myös eri hyvä kesälukupaikka!).
Valitettavasti täytyy myöntää, että luin monin verroin runsaammin ennen ryhtymistäni yrittäjäksi. Nykyään olen hyvin iloinen, jos ehdin lukea esimerkiksi kymmenen kirjaa kesässä, ja jos nuo kaikki ovat vielä hyviä, tilanne on loistava.
Kesän ulkopuolella määrä tuppaa jäämään sinne kymmenen tietämille tai allekin. Surullista! Yrittäjän aika ei vain tunnu riittävän. Onhan minulla tietenkin nykyään monin verroin enemmän harrastuksia kuin vaikkapa 25-vuotiaana.
Millainen ihminen olisit, jos et lukisi?
ERITTÄIN HUONO IHMINEN = NAUTA. (Agathon Meurmanin sitaatti) Lienisin huomattavasti apaattisempi, mielikuvituksettomampi ja katsoisin noin sata kertaa enemmän televisiota (nykyään teen sitä ehkä tunnin kuussa).
Kannattaako lukeminen aina?
Ehdottomasti kannattaa. Lukeminen avartaa maailmankuvaa, kehittää aivoja ja muistia sekä parantaa mielikuvitusta, aivan vauvaiästä vanhainkotiin asti.
Kaikki lukemisto ei tietenkään sovi kaikille. Esimerkiksi en voi kaikkein herkimmille suositella raakoja murhia tai väkivaltaa käsitteleviä kirjoja, olivatpa ne sitten faktaa tai fiktiota.
Lukeva ihminen tietää todennäköisesti paikkansa ja arvonsa yhteiskunnassa ja osaa siksi myös paremmin puolustaa itseään ja samalla vaatia myös muille ihmisarvoista kohtelua. Kautta aikojen despootit ovat juuri tästä syystä vainonneet maidensa älymystöä… TIETO ON VALTAA, kynä vahvempi miekkaa!
Millainen kirjallinen lapsuus sinulla oli?
Meidän perheessämme on aina luettu paljon. Ensimmäisiä suosikkikirjojani olivat Tammen Kultaisiin Kirjoihin kuuluvat Lassi Lentäjä ja Antti autotehtaassa sekä koko Richard Scarryn ja Mauri Kunnaksen tuotanto. Taisin oikeastaan pitää lähes kaikesta mitä minulle luettiin.
Lukemaan opin 4½-vuotiaana. Koska äitini oli kirjastossa töissä, lainasin kirjat ensiksi äidin kortilla, niitä oli aina isot pinot. Sain oman kirjastokortin, kun olimme ensi kertaa luokkani kanssa tutustumassa koulun pihassa vierailevaan kirjastoautoon. Luokallani olleen tytön mielestä oli kummallista, ettei minulla kirjastonhoitajan poikana ollut vielä omaa korttia.
Kertomakirjallisuuden lisäksi luin todella paljon tietokirjoja, joista opin ihmeellisiä asioita.
Kirjoitatko itse?
Kyllä. Runoja, lauluja, pieniä käännöksiä. On minulla yksi omakin romaani nimeltään ”Hattu”, jota ei ole toain ole julkaistuJ Pari kuunnelmakäsistäkin olen kirjoittanut. Yksi on esitetty Radio Paitapiiskassa 2000.
Heikki Mäenpään kanssa julkaisin muutama vuosi sitten erittäin suuren suosion saaneen ”Kaunis Kangasala – Beautiful Kangasala” -kotiseututeoksen, josta otettu yli tuhannen kappaleen painos myytiin loppuun viime talvena. Teoksemme oli ensimmäinen Kangasalaa käsitellyt teos, joka oli kokonaisuudessaan kaksikielinen (suomi ja englanti).
Liityitte Info-ketjuun. Miksi?
Pidämme jatkossakin hyvää asiakaspalvelua ja laajaa kirjavalikoimaa ykkösvalttinamme. Liityimme Info-ketjuun, koska kilpailutilanne on varsinkin kirjojen osalta ollut vuosi vuodelta hankalampi. Ison ketjun kautta saamme huomattavasti paremmat alennukset kustantajilta ja muilta tavarantoimittajilta, tämä tulee jatkossa näkymään entistä enemmän asiakkaillemme muun muassa halvempina hintoina ja kattavampana, tarkemmin personoituna markkinointina.
On aivan eri asia lähteä yksin neuvottelemaan vaikkapa kahdenkymmenen kirjan ostamisesta kustantajan kanssa, kun ketjuna saamme hetkessä kasaan viidensadan kappaleen hankintaerän. Kuluvan vuoden aikana myös myymälämme ulkoasu uudistuu hieman ja valikoimiimme on jo nyt tullut huima määrä muun muassa erilaisia kesä- ja seurapelejä ja leikkivälineitä.
Mitä kuuluu kirja-alalle?
Alalla oleminen on jatkuvaa tasapainoilua. Yksi haaste on lukuharrastuksen kuihtuminen – ongelma varsinkin nuorilla miehillä. Toinen on verkkokauppa, yksinkertaisesti se, että kirjan kanssa samasta (toki entistä pidemmästä!) vapaa-ajasta kilpailee aivan toisenlainen määrä erilaisia harrasteita kuin vaikkapa 50 vuotta sitten, jolloin kirja oli lahjavaihtoehto numero yksi ainakin syntymäpäivä- ja joululahjana.
Mahdollisuudet puolestaan sitten: Palvelu, palvelu, palvelu! Erikoistuminen, trendien entistä tarkempi seuranta, täsmä- ja viraalimarkkinointi, kirjablogit, paikallisuus!!! Ketjuyhteistyö, valikoiman laajentaminen myös ei-kirjoihin… Sanoinko jo palvelu? 😉
Onko sähkökirja itsellesi tuttu?
On tuttu, itsekin yritin niitä saada asiakkaillemme myytyä, mutta lopetin kokeilun laihoin tuloksin kevättalvella. Kokeilu oli kallis ja opettavainen. Oli lopulta uskottava, että meidän asiakkaamme, eli kivijalkakauppojen vakiokävijät, haluavat edelleen ihan perinteisiä paperisia kirjoja.
Sinut bongattiin eräänä keväisenä päivänä laulamasta kirjakaupan edessä? Mistä on kyse?
Kaikki alkoi siitä, että laulaa lirautin pari laulua kirjailijavieraallemme Kallioniemen Tuulalle viime Kirjan ja ruusun päivänä. (”Tuulan tei” ja ”Warum bist du so ferne”.)
Olin saanut kipinän kirjakaupan historiasta, Kirjakaupan 1912 perustanut Kalle Heino kun tapasi lauleskella henkilökunnalleen. Laulettuani Tuula sanoi, että kun kerran lauluääntä löytyy, miksen vaikka alkaisi laulella torilla! Ajattelin, että miksipä ei ja niin sitten päätin aloittaa Laulavan Kirjakauppiaan uran. Lisää lauluani on luvassa.