Juhani ja Loviisa -dialogit: Konsertti aidoissa Niskavuoren maisemissa

Kunnon dramatiikkaa, ei mitään pintatekstiä

Inga Sulin esiintyy AteljeeGalleria Virpi & Orbissa heinäkuussa.

– Tästä teoksesta ei puutu draamaa ja dramatiikkaa. Teksti on syvällinen, se ei todellakaan ole pelkkää pintaa, kangasalalainen laulaja-näyttelijä, sopraano Inga Sulin miettii.

Sulin esittää Loviisan roolin heinäkuussa kantaesityksensä saavan Juhani ja Loviisa -dialogit -konsertissa. Hella Wuolijoen Niskavuoren nuori emäntä -teokseen pohjautuva konsertti kuullaan kahdesti aidoissa niskavuorelaismaisemissa AteljeeGalleria Virpi & Orbissa Pälkäneen Vuolijoella.

– Esityspaikkana on 158 vuotta vanhan hämäläisen maalaistalomme sali, jossa pidetään kesäisin erilaisia tapahtumia ja taidenäyttelyitä. Salissa oli viime kesänäkin kaksi konserttia, ja hirsiseinien akustiikka osoittautui erinomaiseksi, AteljeeGallerian pitäjä Virpi Yli-Vakkuri kertoo.

Kyseinen talo on Wuolijoen kirjoissakin mainittu Nikkilä, joka on ollut Nikkilän tila myös todellisessa elämässä. Wuolijoki on ammentanut kirjoihinsa rutkasti Pälkäneen ja Hauhon Vuolijoen elämää, ja monet Niskavuori-kirjojen henkilöhahmot ovat olleet olemassa ja eläneet Vuolijoella.

 

Voimakas teos syntyi kummalla voimalla

Esityksen ohjaa konsertin säveltäjä, jämsäläinen musiikkineuvos Petter Ohls. Hän vieraili viime kesänä Vuolijoella, jolloin hän sai voimakkaan intuition sävelteoksen luomiseen Hella Wuolijoen vahvojen hämäläispersoonien ja tapahtumien pohjalta.

– Halusin pitäytyä vahvassa ja verevässä alkuperäistekstissä. Juhanin ja Loviisan dialogi synnyttää teokseen vahvan latauksen, ja henkilöiden luonteenlaatu tulee hyvin esille, Ohls mainitsee.

Ohls kertoo, että sävelteos syntyi ”kummalla voimalla”: luomistyö alkoi viime syyskuussa, ja teos valmistui jo lokakuun lopussa. Siinä on neljä kohtausta ja sen kokonaiskesto on 45 minuuttia. Tyylilajiltaan sävelteos on lähinnä klassista laulutaidetta.

Juhanin roolin laulaa baritoni, dir.cant. Taisto Polvi. Säestyksestä vastaa ammattipianisti Maila Böhm.

Ohls kertoo, että konsertin roolitus kävi helposti. Säveltäjä oli seuraamassa viime vuonna Hämeenkyrössä kirkkokonserttia, jossa Sulin, Polvi ja Böhm esiintyivät. Esityksen jälkeen hän kysyi kahvipöydässä, olisiko kolmikko kiinnostunut Niskavuori-aiheisesta konsertista. Kaikki antoivat myöntävän vastauksen.

– Onhan tämä hieno ja ainutkertainen tilaisuus päästä esiintymään aidossa ympäristössä, Inga Sulin painottaa.

 

Helppo liikuttaa paikasta toiseen

Konsertista on sovittu toistaiseksi vain Vuolijoella pidettävät kaksi esitystä, mutta kyselyjä sen pitämisestä myös muualla on jo tullut. Ohls mainitseekin, että tarvittaessa konserttia on helppo liikuttaa paikasta toiseen. Lavalle tarvitaan esiintyjien lisäksi oikeastaan vain hyvä, akustinen piano.

– Olisi hienoa, jos esityksiä tulisi jatkossa lisää. Mutta toivotaan nyt ensin, että yleisö löytää konserttimme jo Vuolijoella, Sulin toivoo.

 

 

 

Taidegallerian kesä on monipuolinen

AteljeeGalleria Virpi & Orbi aloitti toimintansa viime kesänä Vuolijoella. Kotigallerian pitäjä Virpi Yli-Vakkuri kertoo olevansa tyytyväinen ensimmäisen vuoden antiin.

– Saimme mukavasti myönteistä palautetta ja kävijöitä riitti sopivaan tahtiin, Yli-Vakkuri miettii. Virpi & Orbi haluaa olla matalan kynnyksen taidegalleria. Vuolijoella ajatellaan, että taiteen tekemisessä keskeistä on palo ja ilo taiteen tekemiseen.

– Jokainen ihminen on luova omalla tavallaan. Meitä normitetaan lapsesta saakka ja määritellään mikä on oikeaa taidetta. Sellainen on omiaan tuhoamaan luovuuden iloa, Yli-Vakkuri sanoo.

Hyvin menneen ensimmäisen kesän jälkeen galleriassa odotellaan jo innokkaasti tulevaa kesää. Yli-Vakkuri mainitsee olevansa tyytyväinen siihen, että kesän ohjelma on monipuolinen ja laadukas. Myös se ilahduttaa, että tapahtumia riittää pitkin kesää.

Ensi kesänä valtaosaan tapahtumista peritään pääsymaksu.

– Eräs asia johon olemme törmänneet on pääsymaksujen hinnoittelun vaikeus. Koska olen yrittäjä, kulut on katettava ja pääsymaksut määriteltävä sen mukaan, Yli-Vakkuri harmittelee.

 

AteljeeGalleria Virpi & Orbissa (osoite Niskavuorentie 405) on kotigalleria, kesäkahvio, aittapuoti ja kivityöateljee. Virpi & Orbi on avoinna 26.6.–25.8. ke–su klo 12–18.

 

 

 Ympäristöstä ponnistava taide

Kaarina Kellomäelle ekologisuus ja ympäristö ovat taiteen lähtökohtia. Näin oli jo 1960-luvulla, jolloin Kellomäki vasta aloitteli uraansa.

Kellomäki tunnetaan paitsi Marimekolle kuoseja suunnitelleena tekstiilitaiteilijana, myös luovan taiteen tekemisestä luonnonkuiduista ja kierrätysmateriaaleista.

Vuolijoen AteljeeGalleria Virpi & Orbin kesänäyttelyyn hän tuo kierrätyslasista tehtyjä käyttöesineitä, muun muassa erimuotoisia tarjottimia, juustoalustoja ja salaattikulhoja.

– Näiden lisäksi näyttelyyn tulee minulta viidestä kymmeneen taulua ja mahdollisesti ulkotyö, johon yleisökin voi osallistua, Helsingissä asuva Kellomäki kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?