Berit Sohlberg-Kukko on ollut monessa mukana ruoka-alalla

Makukylän kokki

Berit Sohlberg-Kukko arvostaa Laitikkalan Makukylän yritysten tekemää yhteistyötä. Hän itse pitää leipomoa ja pitopalvelua samassa rakennuksessa, jossa toimii Rönnvikin Viinitila.

Berit Sohlberg-Kukko korppujen pakkauspuuhissa.

– On aika erikoista, että yhdestä kylästä löytyy näin paljon yrittäjiä, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä olematta kateellisia muille. Me täällä mainostamme toinen toisiamme, ja toimialamme myös täydentävät toisiaan, Sohlberg-Kukko kehuu alueen yrittäjiä.

Hän tietää mistä puhuu, sillä nainen on ehtinyt olla monessa mukana. Sohlberg-Kukko valmistui aikoinaan kotitalousopettajaksi mutta aloitti yrittäjän uransa jo 1970-luvun puolivälissä avaamalla Helsinkiin kala- ja herkkuliikkeen.

Vuonna 1984 hän muutti Hämeenlinnaan ja teki siellä kotitalousopettajan töitä. Kolmena kesänä kotitalousopettaja piti Inkoon saaristossa ravintolaa ja työskenteli talvikaudet opettajana.

Pälkäneelle hänet toi avioliitto.

– Sitten minulle tarjottiin tiloja tästä Rönnvikin rakennuksesta, kun sitä laajennettiin. Tilat tehtiin varta vasten pitopalveluni ja leipomoni tarpeisiin. Reilut kymmenen vuotta olen nyt toiminut tässä yrittäjänä.

Berit Sohlberg-Kukko sanoo pitäneensä kaikista töistään. Hän on aina päässyt itse määräämään työskentelystään, ja juuri oma vapaus on työn parhaita anteja.

 

Positiivinen palaute kantaa

Leipien leipominen on käsityötä.

Eniten Sohlberg-Kukkoa työllistää leipien leipominen. Pitopalvelua hän tekee talvikaudella kevään lakkiaisiin asti. Sen jälkeen siihen ei ole aikaa, sillä tuotteiden tekeminen kesämyymälöihin työllistää niin paljon.

Päivät ovat vaihtelevia, eikä kahta samanlaista työpäivää ole. Kesällä pitää nousta aamuneljältä leipomaan, ja kotiin pääsee vasta illalla. Vapusta jouluun yrittäjä ei ehdi pitää yhtään vapaapäivää.

Kuinka tuollaista työtahtia jaksaa?

– Se vaan on jaksettava. Kun työ on mielekästä ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, niin ainakaan vielä jaksaminen ei tuota ongelmia. Asiakkailta saatu palaute kantaa.

Berit Sohlberg-Kukon käyttämät leipäreseptit ovat vanhoja suvussa jo kauan olleita. Eniten menee kauraleipää ja saaristolaisleipää. Uusia tuotteita kehitellään esimerkiksi keliaakikkojen tarpeisiin.

 

Berit Kukko, Makukylän leipuri ja kokki.

Idea sieltä, toinen täältä

Kesäisin yrittäjällä on tarpeen mukaan parisen työntekijää, talvet hän työskentelee yksin. Silloin saa kuitenkin hiukan huoahtaa, ja töitä on kolmisena päivänä viikossa.

– Yhteistyötä tehdään Rönnvikin kanssa, autetaan puolin ja toisin tarvittaessa.

Berit Sohlberg-Kukko on syntyjään rannikkoseudulta Pyhtäältä. Ruotsi on hänen äidinkielensä, mutta nainen on pitänyt lapsesta saakka periaatteena, että kumpaakin kotimaista kieltä pitää osata puhua.

Ruotsinkielisyydestä sekä suomenruotsalaisen kulttuurin tuntemisesta on etua myös työssä.

– Minulla on mahdollisuus yhdistellä kahta eri ruokakulttuuria. Luen paljon ruotsalaisia ammattilehtiä ja -kirjallisuutta ja nappaan niistä vaikutteita. Otan idean sieltä ja toisen täältä, mutta en juuri kokkaa suoraan resepteistä vaan teen ruokaa omien ohjeideni mukaan.

Pitopalvelussa tarjottavat suunnitellaan aina yhdessä asiakkaan kanssa tämän toiveiden mukaan. Yksi asiakkaiden suosikki on Sohlberg-Kukon salaattikastike, jota ostetaan pullokaupalla.

Ruoka-alan ammattilaisella ei ole yhtä lempiruokaa.

– Tärkeintä on kombinaatio ja sinfonia ruokamakujen kesken, se tekee ruoasta täydellistä.

 

Perjantaisin herkutellaan

Nykyään puhutaan paljon lähiruoasta. Berit Sohlberg-Kukko sanoo aina suosineensa sitä, vaikka muutama vuosikymmen sitten termiä ei käytettykään. Hän esimerkiksi osti kalamyymäläänsä aina kalat paikallisilta kalastajilta.

Vaikka ruoka on tämän naisen työ, kokkaa hän silti kotonakin perheelleen joka päivä. Arkena perusruokaa, ja sitten perjantaina viikonlopun kunniaksi jotain vähän parempaa, ja pöytä katetaan kauniisti.

Perhe asuu Hämeenlinnassa, mutta kesämökki on Laitikkalassa. Siellä oleillaan melko paljon.

Harrastuksiin ei juuri aikaa jää, mutta mahdollisuuksien mukaan reissataan asuntoautolla Suomessa tai ulkomailla lähinnä talvisin.

– Tämä työ käy kuntosalista, joten ei tee mieli lähteä työpäivän jälkeen salille tai kylänraitille juoksentelemaan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?