Wanhan Ajan Markkinoilla karoliinit pitävät leiriä ja kansa pakenee kodeistaan

Minne menet, Matias Ithalin?

Wanhan Ajan Markkinat vilisevät laulua, soittoa, torikauppiaita ja kaikkien säätyjen väkeä Kostian ajoilta.

Wanhan Ajan Markkinat ovat kuuluneet Kostia-tapahtuman ohjelmaan alusta asti eli vuodesta 2004. Nyt on päästy Kostia-tapahtuman huipulle, Kostianvirran taistelun 300-vuotisjuhlavuoteen, ja myös markkinoiden ohjelma on aikaisempaa juhlavampi ja monipuolisempi.

Juhlavuoden markkinoilla on luvassa sekä tuttua perinteistä ohjelmaa että uutta ja ennen näkemätöntä. Markkinoiden alussa nähdään Hämeen Ratsukaroliinien ohiratsastus, ja Uudenmaan Karoliinit pystyttävät 1700-luvun sotilasleirinsä Kostian koulun takapihalle. Leirissä voi tutustua 1700-luvun sotilaselämään sekä karoliinien varusteisiin.

Uudenmaan Karoliinit ry. on perehtynyt karoliiniajan sotilaskulttuuriin, historiallisten aseiden käsittelyyn ja muuhun sotilaselämään majoituksia myöten. Yhdistyksen jäsenet esiintyvät historiallisissa asuissa, järjestävät taistelunäytöksiä ja vaalivat ja elävöittävät kaikin tavoin Ruotsi-Suomen ajan sotilasperinnettä.

Aikaisemmilta vuosilta tuttua markkinaohjelmaa on muun muassa lukkarinkoulun käynti, johon osallistuu myös puuaapisen tekijä Daniel Medelplan, sekä Sydän-Hämeen sukututkijoiden opastuspiste.

Markkinoilla pääsee ostosten tekemisen ohessa vaikkapa lyömään itselleen Kostia-kolikon, osallistumaan viuhkakouluun ja kuuntelemaan monia erilaisia musiikkiesityksiä.

 

Vanha tuttu Ithalin

”Olen huono pappi ja huono ihminenkin, mutta laumaani en jätä.” Matias Ithalin (Jussi Saari).

Markkinapäivän kruunaa noin puoli tuntia kestävä kuvaelma, jonka on kirjoittanut Pälkäne-Seuran sihteeri Paula Härkönen. Musiikkikuvaelma Kotoa pois kertoo aiheesta, joka oli yhtä ajankohtainen 300 vuotta sitten kuin nykyäänkin: pakolaisuudesta, siitä miten sota ja vaino ajavat ihmiset kotitienoiltaan.

Kuvaelman henkilöistä osa on todellisia historian henkilöitä, kuten kirkkoherra Matias Ithalin ja hänen vaimonsa Anna Krook, kappalainen Olaus Castrenius ja nimismies Elias Bergstadius, osa taas kuvitteellisia.

Ithalinia näyttelee itseoikeutetusti Jussi Saari, joka on esittänyt samaa roolia sekä Ramppi-teatterin näytelmissä että myös muutamilla aikaisemmilla Wanhan Ajan Markkinoilla.

Laululla on kuvaelmassa keskeinen osuus. Venäläisiä ja ruotsalaisia joukkoja kuvaelmassa edustavat pälkäneläiset kuorot Korsukööri ja Hyvät Naiset ja Herrat.

– Tarkoitus ei ole esittää pelkkää 1700-luvun musiikkia, vaan musiikin kautta tuodaan esiin sodan eri

”On oltava ahkera, tunnollinen, tehtävä niin kuin ennenkin on tehty ja laannutettava uudet tuulet heti alkuunsa.” Anna Krook (Oili Äijälä).

osapuolten taustoja, kokemusta ja tunnelmia, Paula Härkönen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?