Liisa Knuutin kolmas Arkki-kirjaston näyttely kuvaa sisäisen kokemisen flooraa

Elämän puutarha tarjoaa mielen värikylpyjä

Metsätähtiä, yksityiskohta

Floora tarkoittaa tietyn määräalueen kasvistoa. Taiteilija Liisa Knuutinöljyvärityöt Arkki-kirjaston kesäkuun näyttelyssä edustavat sisäisen

kokemisen flooraa.

Elämän puutarha on hänen viides näyttelynsä Pälkäneellä ja kolmas Arkissa. Aikaisemmat Arkin näyttelyt olivat Meduusan maailma vuonna 2009 ja Kummallisia kasveja 2010.

Elämän puutarhan teokset ammentavat taiteilijalle ominaiseen tapaan aiheensa luonnosta, mutta aiheen käsittely syntyy sisäisistä impulsseista ja mielenliikkeistä. Näyttelyn 23 öljyväriteosta ovat mielen värikylpyjä, pehmeitä, lohduttavia ja mielikuvituksellisia.

Liisa Knuuti ei kuvaa kasveja luonnollisen näköisinä, vaan antaa niiden tarvittaessa kasvaa yli kattojen, vaihdella värejä, kokoja ja kasvupaikkoja. Silti kasvit säilyttävät luonteensa ja ominaispiirteensä; ne näyttävät oikeilta, kun niiden sielu on kohdallaan.

– Kasvit ovat persoonia – niiden avulla voi kuvata tunteita ja ihmiselämän haavoittuvuutta, taiteilija itse sanoo.

Hän tutki aihetta varten vanhoja eurooppalaisia ja aasialaisia kasvikirjoja, jotka ovat taiteilijoiden kuvittamia, vanhimmat kuvitukset olivat peräisin 1600-luvulta. Niistä hän tavoitti mystisen menneen ajan maailman, joka alkoi kiehtoa häntä enemmän ja enemmän.

Kaikki työt ovat uusia, pääosin kevään 2013 aikana maalattuja ja saman teeman innoittamia. Polvileikkauksesta toipuva taiteilija saattoi työssään paneutua mielikuvamaailmaan, kun toipilasaika rajoitti liikkumista elävässä luonnossa.

– Halusin tutkia, mitä kasvien avulla on ilmaistu ja kerrottu, millainen mielikuva niistä syntyy, Liisa Knuuti kertoo.

Arkin kesänäyttelyt

  •  Elämän puutarha.  Liisa Knuutin maalauksia 3.–28.6.2013
  •  Maakuntakortteja.  Salin vitriinissä ja aulakaapissa on kesäkuussa esillä taiteilija Jaana Aallon maakuntakortteja vuoden 2009 maakuntajaon mukaan. Kortit lahjoitti kirjastolle Kalevi Ala-Kotila.
  •  Ajan ratas.  Pälkäne-Seura ry:n Kostia-teemanäyttely heinäkuussa
  •  Koti ja koulu ry:n näyttely vitriinissä heinäkuussa

Liisa Knuutin aapiskukko tepastelee Verantanäyttelyssä

Daniel Medelplanin museon Verantanäyttelyssä Pälkäneen Kukkolassa vietetään aapiskukkojen kesää, ja Liisa Knuuti osallistuu myös siihen.

Kahdeksan taiteilijan kutsunäyttely esittelee erilaisia näkemyksiä aapiskukosta. Tekniikat vaihtelevat: mukana on niin postitaidetta kuin öljyväritöitä, ja niin vaihtelevat myös kukkonäkemykset.

Muun muassa Marjut Heiniön hätäajan kukko liikkuu sotaa ja isoavihaa kuvaavassa pelottavassa maisemassa.  Virpi Yli-Vakkurin kukko taas on vaihtanut karttakepin siveltimeen merkkinä siitä, että lapsia tulisi kasvattaa kurin sijasta luovuudella.

Aapiskukkoaiheinen taidenäyttely juhlistaa Kostianvirran taistelun 300-vuotisjuhlavuotta. Sota ja sitä seurannut miehityskausi hävittivät Pälkäneen perusteellisesti, mutta vain kuusi vuotta sen jälkeen paikkakunnalla painettiin oma aapinen, joka oli samalla ensimmäinen suomenkielinen kukkoaapinen.

Aapisen tekijä, kuvanveistäjä ja entinen kirjapainonjohtaja Daniel Medelplan, asusti siihen aikaan loisena Näppilän taloon kuuluvassa mökissä, mutta taustaltaan hän oli sivistynyt ja koulutettu mies. Hänen vanhempansa olivat muuttaneet Tukholmasta Turkuun, missä Daniel syntyi, opiskeli ja aloitti uransa Turun Akatemian kaivertajana.

Uransa huipulla hän toimi Viipurin kirjapainon johtajana ennen kuin elämän alamäki alkoi ja johti hänet monien töytäysten kautta köyhänä miehenä Pälkäneelle, missä hän eli loppuelämänsä.

Daniel Medelplanin museo kertoo Medelplanin elämästä ja aapisen painotyöstä sekä kukkoaapisten historiasta. Vuosittain vaihtuva Verantanäyttely puolestaan esittelee nykyajan taiteilijoiden töitä ja muistuttaa samalla siitä, että Medelplan itsekin oli taiteilija.

Museon omistavat Arja ja Heikki Liutta, ja se on avoinna kesä-elokuussa sunnuntaisin kello 14–16 tai sopimuksen mukaan osoitteessa Medelplanintie 45.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?