Puutarhakarkulaiset kartalle

Tiedonkeruu pirkanmaalaisista vieraslajiesiintymistä on tärkeä osa niiden torjuntatyötä.

– Toivomme ilmoituksia myös yksityisillä pihoilla ja pellonpientareilla olevista kohteista, jotta kartalle kerättävä tieto olisi mahdollisimman todenmukainen, projektikoordinaattori Kati Hinkkanen kertoo.

Puutarhakarkulaiset kuriin -hankkeen sivuilla voi ilmiantaa puutarhakarkulaisia. Verkkolomakkeella annetut karkulaishavainnot jättiputkesta, jättipalsamista ja komealupiinista päivittyvät kartalle. Karttapalvelu auttaa huomaamaan uusille alueille levittäytyvät karkulaiset ja torjumaan niitä siinä vaiheessa, kun se on vielä mielekästä. Kartta auttaa myös tehtyjen torjuntatoimien vaikutusten arvioinnissa.

Tähän mennessä pirkanmaalaisista karkulaisista on kertynyt yli kuusisataa ilmoitusta. Ilmoitukset päivittyvät kaikkien katseltavissa olevalle kartalle noin kerran päivässä.

Ilmoituksen puutarhakarkulaisesta voi tehdä verkossa, ja jättiputken, jättipalsamin tai komealupiinin hävitystalkoita voi järjestää kuka tahansa. Ahlmanin koulun Säätiön hallinnoima Puutarhakarkulaiset kuriin -hanke on lupautunut auttamaan talkoiden järjestelyissä. Hankkeen kautta voi saada käyttöön työvälineet, apua työnohjaukseen, jätteiden kuljetukseen ja tietysti talkooeväät.

Puutarhakarkulaisten ja vieraslajien aiheuttamat haitat ovat moninaiset. Yleensä lajit ovat kookkaita, voimakaskasvuisia, niillä on hyvä siementuotanto ja ne valtaavat luontoon päästyään nopeasti elintilaa alkuperäiseltä lajistolta. Karkulaisten on myös arviotu aiheuttavan taloudellista haittaa niin maanviljelyn torjunta-ainekustannuksina ja satojen vähenemisenä kuin yksityisten kiinteistöjen arvonalenemisena.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?