Pelastuslaitos muistuttaa juhannuksen vaaroista

Veneellä liikuttaessa kannattaa käyttää pelastusliivejä; kahdeksan kymmenestä hukkuneesta olisi pelastunut käyttämällä liivejä. Aluepelastuslaitos muistuttelee juhannuksen alla ihmisten mieliin asioita, jotka muistamalla voi säästyä ikäviltä yllätyksiltä.

Palovaaran ja poltosta ympäristöön aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi on avotulen käsittelyä rajoitettu erilaisilla säädöksillä. Toisen omistamalle maalle on avotulen teko ilman lupaa tai pakottavaa tarvetta aina kiellettyä. Kuivissa olosuhteissa ja erityisesti metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on lisäksi kiellettyä metsään tai sen välittömään läheisyyteen.

Avotuleksi katsotaan muun muassa nuotio, kertakäyttögrilli ja juhannuskokko.

Juhannuskokossa vain kuivien risujen, oksien ja vastaavan puhtaan puutavaran polttaminen on sallittua.

Avotulta sytyttäessä pelastuslaitos toivoo ihmisten muistavan alkusammutukseen varautumisen, valvonnan ja päihteettömyyden – sytyttäjä on aina vastuussa vahingoista. Juhannuskokoista ei kuitenkaan tarvitse erikseen ilmoittaa pelastusviranomaiselle.

Alkusammutukseen varautuminen pätee myös grillaamiseen. Lisäksi mökeillä on syytä varmistaa palovaroittimien toiminta ja savuhormien sekä tulisijojen kunto.

Pienen palovamman ensiavussa ihoa jäähdytetään viileällä vedellä, kunnes kipu häviää. Tarvittaessa vamman voi peittää rasvasidoksella ja suojasiteellä. Jos kyseessä on vakava palovamma, jossa iho on harmaa, tumma tai hiiltynyt eikä potilas tunne kipua, tulee soittaa hätänumeroon 112.

Uusien elvytysohjeiden mukaan hengittämättömän potilaan elvytys aloitetaan painelemalla rintalastaa 30 kertaa, minkä jälkeen puhalletaan kaksi kertaa. Näin tehdään niin kauan kunnes ammattiauttajat saapuvat paikalle.

Palokunnan ja sairaankuljetuksen saapuminen saattaa varsinkin haja-asutusalueilla kestää pitkään, joten pelastuslaitos suosittelee alkusammutusvälineiden ja ensiapuvälineiden hankkimista – vaaratilanteita voi syntyä turvallisuusohjeiden noudattamisesta huolimatta.

Viime vuonna juhannuksen aikaan menehtyi vajaa parikymmentä ihmistä, kuten myös vuonna 2011.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?