Luonnontuho: Hetken raekuuro Ruokolassa turmeli Rödingin tilan koko salaattisadon

Pilvistä pudonnut jää silpoi 18 hehtaaria salaattia

Raekuuro teki pahaa tuhoa Rödingin tilan isäntien Jamu Jokisen (kuvassa) ja Jani Jokisen pelloilla.

Rödingin vihannestilan isäntä Jamu Jokinen on murtunut mies tarkastellessaan salaattiviljelmiään. Ennen kesäkuun kymmenettä päivää kaikki näytti hyvältä: lämmin alkukesä oli kasvattamassa tilan jäävuorisalaatit sekä sydänsalaatit ja Cosmopolitan- ja Metropolitan-lajikkeet hyvissä ajoin myyntiin.

Sitten lyhyt hetki muutti kaiken. Ankara raekuuro iski Ruokolaan maanantaista kaksi viikkoa sitten ja silpoi hetkessä koko salaattisadon yhteensä 18 hehtaarin alueella.

– Kuuro oli todella raju ja äkillinen. Ensin yltyi tuuli ja sitten alkoi pudota hulluna suuria rakeita, jotka hakkasivat niin, että sain juosta itse suojaan. Siinä meni hetkessä kuuden ja puolen viikon työt ja taimet hukkaan,  tilan toinen isäntä Jani Jokinen kuvailee.

Hän ei osaa vielä arvioida tuhojen koko laajuutta. Valmiiden salaattien lehdet murskautuivat rakeiden alla ja lisäksi pelloille jäi viiden senttimetrin paksuinen jäämassa, joka on saattanut vahingoittaa nuorempia taimia.

Valmistumassa ollut erä menetettiin kokonaan, mutta sitä, millaisia vaurioita pienet taimet kärsivät, ei vielä kokonaisuudessaan näe.

– Pahalta kyllä näyttää, taimet alkavat kasvaessaan pilaantua, joten hävikkiä ainakin tulee, Jokinen sanoo.

 

Tuho näkyy hintatasossa

Rödingin tila tuottaa jäävuorisalaattia Lidl-kauppaketjulle, ja Pirkka-jäävuorisalaateista kolmannes on tilan tuotantoa. Kaikkiaan Rödingillä tuotetaan noin 10 prosenttia koko Suomen jääsalaateista. Lisäksi se on ainoa uuden Cosmopolitan-lajikkeen tuottaja koko maassa.

– Ainakaan seuraavaan kahteen viikkoon emme saa salaattia markkinoille. Se vaikuttaa myös siihen, että jäävuorisalaatin hintataso pysyy korkeana, Jokinen toteaa.

Hän laskee, että yhden salaattierän tuhoutuminen tarkoittaisi hänelle 160 000 euron tappiota. Jos kaikki menisi, uhkana olisivat jopa puolen miljoonan euron tulonmenetykset, koska salaatinviljelyssä pelkät lähtökulut ovat korkeat. Työkään ei tässä tilanteessa auta.

– Menetettyä satoa ei voi korvata uudella istutuksella, sillä salaatinviljely aloitetaan taimikasvatuksesta. Ja vaikka olisi taimetkin, uusi sato ehtisi myyntiin samaan aikaan kuin syksyn salaatit – sille ei olisi markkinoita, hän pohtii.

 

Tyhjän päälle

18 hehtaaria myyntivalmista salaattia tuhoutui hetkessä kesäkuun 10. päivän iltana. Viljelijöiltä meni hukkaan yli 6 viikon työ.

Viljelijän koettelemukset eivät suinkaan pysähtyneet raekuuroon ja menetettyyn satoon. Pahin isku oli edessä, kun Jani Jokinen ryhtyi

selvittelemään korvauskysymystä.

– Se on sillä tavalla, että tässä tapauksessa kukaan ei korvaa mitään. Ei kerta kaikkiaan mitään. Laissa on aukko sillä kohtaa, että tuoretuotantoon viljeleville ei korvata luonnontuhoja lainkaan. Perusmaataloudessa ja teollisuuteen tuottavilla viljelijöillä on korvaukset taattu, meillä ei, Jani Jokinen sanoo.

Myöskään viljelijän vakuutus ei korvaa mitään. Äkillinen luonnontuho on asia, jota vakuutussopimuksissa taitavasti kierretään.

– Meillä oli kallein ja kattavin mahdollinen vakuutussuoja. Siksi en osannut kuvitella, että siinä olisi tällainen aukko. En tajunnut, että voisimme jäädä kokonaan tyhjän päälle sellaisen tapahtuman seurauksena, jolle emme missään tapauksessa olisi mahtaneet itse mitään, Jokinen kertoo.

Kommentit (3)

  1. horsepower

    Kuvien perusteella näyttää siltä, että taitava bisnesmies voisi aidata sateen vioittamat kaalipeltonsa sähköaidalla eri kokoisiksi lohkoiksi ja vuokrata niitä lohkoja sitten esim. poni- tai hepolauman omistajalle eläinten syötäviksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?