Rankka elämä on kuorinut Päivi Peltosesta sen ihmisen mikä hän oikeasti on

Pelkistetty ihminen

Päivi Peltonen on omien sanojensa mukaan pelkistetty ihminen. ”Pelkistyneisyys” näkyy hänen elämässään monin eri tavoin.

”Kuka saisi minut kukkimaan / paikatun naisen? Onko tämä elämän ehtoo?”, kysyy Peltonen eräässä omakustanteena julkaistussa ajatelmassaan.

Muutkin kokoelmien ajatelmat ovat tiivistä ilmaisua, havaintojen ja oivallusten sanallisia tihentymiä elämästä, ihmisyydestä ja naisena olemisesta.

– Kirjoitan ajatukseni lyhyeen muotoon. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niiden sisältö olisi kevyt tai pieni.  Pikemminkin asia on päinvastoin. Jokaista ajatelmaa kannattaa pysähtyä kunnolla miettimään, Peltonen sanoo.

Ei uskoisi, että neljä infarktia ja syövän kokenut nainen voisi kokea elämän olevan helppoa.

– Kun sanon, että elämäni on helppoa, en tarkoita, ettenkö olisi joutunut elämän koulimaksi. Olen kokenut kaikenlaista rankkaa. Mutta nämä rankkuudet ovat pikemmin kuorineet minusta esille sen ihmisen mikä minä oikeasti olen kuin että ne olisivat liimanneet persoonani päälle katkeruutta ja turhaa henkistä kuonaa, Peltonen toteaa.

 

Luomisvoima käyttää minua

Parhaiten Peltonen tunnetaan Tuulosrievän luojana. Sairaskohtauksien vuoksi hän kuitenkin myi menestystuotteen 2000-luvun alussa.

Elämänsä mittaan Peltonen on ehtinyt paljon muutakin: hän on toiminut muun muassa ateljeeompelijana, hammashoitajana ja talojen saneeraajana.

Tällä hetkellä kirjoittamisen lisäksi Peltonen maalaa ja tekee vaatteita.

– Akvarellini ovat meditatiivista maalausta. Saatan hyvinkin tehdä yhden työn kymmenessä minuutissa, kahdeksan työn päivävauhtia. Tekemisen hetkestä en jälkeenpäin muista juuri mitään. Jokin korkeampi luomisvoima käyttää minua välineenä teosten luomiseen. Käteni vain liikkuvat ja yhtäkkiä työ on valmis.

Nopea tekoprosessi ei näy teosten jäljessä. Intuitiiviset, syvemmän tajunnan läpi kulkeneet teokset ovat samaan aikaan herkkiä ja vahvan elämänvoimaisia.

Myös Peltosen tekemät vaatteet ovat persoonallisia ja täynnä omintakeisia yksityiskohtia. Peltosta onkin moneen otteeseen kannustettu luomaan oma mallisto.

– En minä sellaiseen enää lähde. Minulle riittää tämä elämä ja se, että olen jo yhden menestyvän tuotteen luonut, Peltonen sanoo.

 

Jatkoajalla elämästä

– Yhteiskunta on hurmioitunut rahasta ja vallasta. Se näkyy esimerkiksi luonnon tilassa. Olen huolissani, millaisen maailman jätän viidelle lapselleni ja yhdeksälle lastenlapselleni.

Luonto – varsinkin linnut – on myös vahvasti esillä Peltosen maalauksissa.

– Isäni oli vahvasti uskossa oleva lestadiolainen. Kotonamme kiellettiin taide ja kaikki kaunis aina kukkasia ja verhoja myöten. Minulle se on käsittämätöntä, sillä juuri niistä saan voimaa.

Voimaa Peltonen saa myös yksinolosta. Hän saattaa hyvinkin viettää kolme kuukautta yksikseen Lapilla sähköttömässä mökissä.

– Pitää olla sinut itsensä kanssa, että viihtyy niin kauan yksinään. Minulle yksinolo – taiteen tekeminen ja lueskelu kynttilän valossa – merkitsee kuitenkin mitä suurinta elämästä nautiskelua.

Peltonen uskoo, että Puutikkalassa kesä-heinäkuun vaihteessa esillä ollut näyttely jää hänen viimeisekseen.

– Olen jo nyt jatkoajalla elämässä. Olen pyytänyt, ettei minua enää elvytetä, jos viides infarkti sattuu. Näillä mennään, mitä on saatu.

 

 

Päivi Peltosen ajatelma:

 

Täyden kuun

taika,

kohottaa

yhteiseen

kilpajuoksuun

kuun sillalla

suutelen

silmiisi

ruusutarhan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?