Harhautus harmittaa

Neljänäkymmenenä valtuustovuotenani sain muun muassa aika-ajoin ajaa läpi näkemystä, että kunnan vapaa-ajan harrastuksiin osoittamat, yhteisin varoin rakennetut ja ylläpidetyt tilat ovat maksuttomia kangasalalaisten seurojen ja yhdistysten moninaisiin toimintoihin, joilla on myönteisiä vaikutuksia kuntalaisten elämään.

Näin tapahtui myös viimeisellä valtuustokaudellani, jolla kuitenkin huomaan (nyt) kokeneeni harhautuksen valtuuston päättäessä 14.11.2011 vuoden 2012 talousarviosta. Se selvisi minulle vasta nykyisen valtuuston päättäessä vuoden 2012 tilinpäätöksestä. Lehtitietojen mukaan kukaan valtuutetuista ei löytänyt moitteen sijaa lukemistaan asiakirjoista.

Talousarviokokouksessa 14.11.2011 sanoin puheenvuorossani tähän tapaan: ”Kunnanhallituksen päätösehdotus, joka tulee valtuuston päätökseksi: ’maksut nykykäytännön mukaan’ on ensi vuotta ajatellen hyvä, kun tämä merkitsee kuten minulle on vakuutettu, että ensi vuonna noudatetaan maksuttomuudessa ja maksuissa tämän vuoden 2011 hinnoittelua. Ja se vuokraustoiminnan tehostamisen valmistelu jatkuu”.

Tätä käsitystäni kunnanhallituksen päätösehdotuksen tarkoituksena ei kukaan kyseenalaistanut. Nyökkäiltiin hyväksyvästi, taisi joku myönteisesti kommentoidakin. Ilmapiiristä ei aistinut, että valtuuston päätöstä tulkittaisiin vallan toisin.

Valtuuston päätöksestä huolimatta aika monia hintoja korotettiin 1.5.2012 alkaen ja tuli uusiakin kohteita maksujen piiriin. Valtuuston päätöstä ei näin noudatettu tai joku alkoi tulkita toisin kuin koin valtuuston tahdon. Uuden valtuuston olisi tullut vuoden 2012 tilinpäätöstä käsitellessään havahtua asiassa ja jopa päättää, että vanhan valtuuston päätöksen vastaisesti perityt maksujen korotuksen palautetaan niitä suorittaneille.

Nyt kunnanhallitus näyttää päättäneen yleisohjeet ja hinnaston kunnan tilojen tilapäiskäytölle 1.9.2013 alkaen ilmeisesti niitä viemättä valtuuston käsittelyyn, koska hallintosääntö ei sitä edellytä. Vielä en ole asiasta nähnyt yksityiskohtaista tiedotetta, mutta veikkaan, että byrokratian kasvattamisinto ei ole kunnassamme ainakaan laantunut. Eikä kangasalalaisten seurojen ja yhdistysten toiminnan hankaloittaminen vähentynyt.

Pentti Lahti-Nuuttila

Kirjoittajaa kiusaa se, että vastoin odotuksia Kangasalan kunnan omistamien vapaa-aikatilojen hintoja on hilattu ylöspäin. Hänen mukaansa Kangasalla hankaloitetaan KaVo:n ja muiden seurojen ja yhdistysten toimintaa ylimääräisellä byrokratialla, kun vapaa-aikatilojen uusia käyttömaksuja otetaan käyttöön.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?