Kansanlaulukirkko siirrettiin sadekuuroriskin takia normaaliin kirkkoon, mutta sadekuuroa ei kansanlaulukirkon aikana kuitenkaan tullut. Myös monet aiemmat rauniokirkon tilaisuudet on turhaan siirretty normaaliin kirkkoon. Kirkkoherra Jari Kemppainen lausui osuvat tervehdyssanat ”Päätös paikasta tehdään kaksi tuntia ennen tilaisuuden alkua. Jos on olemassa pienikin saderiski, tilaisuus pidetään katolisessa kirkossa”.
Jotta rauniokirkon tilaisuuksia ei turhaan siirrettäisi katolliseen kirkkoon, voidaan toimia seuraavasti: Sydän-Hämeen Lehden ilmoituksessa kirkkokansaa kehotetaan ottamaan sateenvarjot mukaan varmuuden vuoksi. Jos kaksi tuntia ennen tilaisuuden alkua meteorologit lupaavat pientä sadekuuroriskiä, rauniokirkkoon pystytetään sadekatos musikantteja varten. Pienen sadekuuron ajaksi sanankuulijat aukaisevat sateenvarjon ja nousevat seisomaan (istuma-asennossa sateenvarjo ei suojaa jalkoja kastumiselta).
Kirkkomusiikki kevyemmäksi
Kansanlaulukirjossa tuttuihin kansanlauluihin oli tehty uudet hengelliset sanat. Sen sijaan tutun virren tuttujen sanojen uudelleen sovittaminen tutun kansanlaulun sävelmään olisi huomattavasti vaativampaa!
Musiikillisesti kansanlaulut ovat parempia kuin luterilaiset virret. Kansanlauluissa on kauniit melodiat, eikä poljento ole niin laahaavan hidas kuin virsissä. Musiikillisesti vielä parempia ovat negro spiritual -laulut ja tunnetun kangasalalaisen gospelmuusikon Pekka Simojoen sävellykset, joissa on reipas ja iloinen meininki.
Kansanlauluja hengellisillä sanoilla säesti orkesteri, jossa kaikkien Pälkäneläisten tuntema trubaduuri Aimo Kokkola säesti kitaralla ja lisäksi soi harmonikka ja huilu. Muut instrumentit kuin urut tuovat kirkkomusiikkiin tervetullutta vaihtelua. Myös kanttori Ritva Huomo hallitsee urkujen lisäksi muitakin instrumentteja.
Pälkäneen kirkossa sanankuulijoita käy seurakunnan kokoon nähden verrattain runsaasti. Nuorempaa väkeä saataisiin kuitenkin lisää, jos useammin olisi urkuvirsien sijaan neekereiden hengellisiä lauluja ja Pekka Simojoen sävellyksiä orkesterin säestyksellä.
Olen käynyt muutamia kertoja katukappelissa kuuntelemassa kappelibändiä. Katukappelissa soitetaan ja lauletaan Pekka Simojoen ja muiden nuoremman polven säveltäjien reippaampia ja iloisempia hengellisiä lauluja.
Kirkkoon myös muita elämyksiä
Katolinen ja ortodoksien kirkko sekä helluntaiseurakunta tarjoavat sanakuulijoille luterilaista kirkkoa enemmän elämyksiä, kuten Raamatun tapahtumiin perustuvat näytelmät ja kuvaelmat sekä katolisen ja ortodoksisen kirkon moniääniset messut. Siksi näiden seurakuntien tilaisuuksissa sanankuulijoita käy enemmän kuin luterilaisen kirkon tilaisuuksissa.
Pälkäneellä on vahva talkoohenki. Kostia tapahtuma ja Oksalan perinnepäivä jäisivät järjestämättä ilman talkootyötä. Seurakunnan torikahvio ja tiekirkko pysyisivät kiinni ja seurakuntalaiset jäisivät ilman kirkkokahveja ilman vapaaehtoistyötä. Seurakuntalaisista löytyy varmaankin vapaaehtoisia myös edellä mainittuihin musiikkiesityksiin ja näytelmiin. Tällaiset elämykset kasvattaisivat varsinkin nuoremman polven sanankuulijoiden määrää.
Jukka Ollikkala