Nimipäivään liittyvä perinne on juhlaa, työtä ja tulevaisuuden ennustelua

Oksalassa vietetään Laurin päivää

Rukiinleikkuuta Oksalan perinnepäivänä elokuussa 2012.

Oksalan rusthollin perinnepäivää Pälkäneen Kukkolassa vietetään tänä vuonna elokuun 10. päivä, Laurin nimipäivänä ja vanhan kansan rukiinleikkuupäivänä.

Niinpä Oksalassakin leikataan ruista, ja päivän teemana on Laurin päivän perinne.

– Laurista kesä kääntyy syksyä kohti, oli tapana sanoa. Uskottiin, että Laurin yönä ensimmäiset muuttolinnut lähtevät etelään.

Laurin päivä on suomalaisessa kansanperinteessä yksi kesän merkittävimmistä päivistä sekä töiden ja toimien että tulevaisuuden ennustelun kannalta. Se oli paitsi rukiinleikkuupäivä, myös syysrukiin kylvöpäivä. Laurina piti muun muassa keritä lampaiden kesävilla, häätää lutikoita ja nostaa ensimmäiset uudet perunat maasta.

Laurin esikuva Pyhä Laurentius on keskiajan tunnetuimpia pyhimyksiä. Hän oli Rooman kirkon diakoni, joka kärsi marttyyrikuoleman vuonna 10.8.258 keisari Valerianuksen vainoissa. Hänet poltettiin elävältä rautalankaverkolla, minkä muistoksi hänet kuvataan halsteria muistuttava esine kädessään.

 

Värssyjä ja ruusukortteja

Nykyaikana nimipäivä usein sivuutetaan, tai siitä saadaan korkeintaan hyvä syy velvoittaa päivänsankari leipomaan pullat työpaikan aamukahvipöytään.

Ennen nimipäivät saattoivat olla syntymäpäivää merkittävämmät, ja varakkaissa paikoissa niihin voitiin liittää suuria juhlallisuuksia, päivällisiä tai tanssiaisia. Monissa pappiloissa on ollut perinnäistapa, että kirkkoherran ja rouvan nimipäivinä seurakuntalaiset kahvitetaan.

Mutta kyllä vähäväkisemmätkin juhlivat. Usein oli tapana leipoa nimipäivärinkilä, ja koreita painettuja nimipäiväkortteja onnitteluvärssyineen sai ostaa pienistäkin kyläkaupoista.

Oksalan näyttelyaitassa esitellään tällä kertaa nimipäiviin liittyvää juhlaperinnettä ja tapakulttuuria.

 

Tuttuja juttuja ja yllätyksiä

Ohjelmallisen rukiinleikkuunäytöksen lisäksi Oksalan työnäytökset esittelevät muun muassa lampaan keritsemistä, perunannostoa, hevosen kengittämistä ja sepän töitä.

Viime kesänä valmistuneella ulkouunilla paistetaan leipää ja ehkä muutakin. Ulkouunilta on suoraan pellon yli näkymä tuulimyllylle, joka jauhaa uutta jauhoa, jos tuuliolosuhteet sallivat.

Ohjelmassa on myös tukkilaisten esityksiä, ja traktoriparaati pyörii Varstan ympäri asiantuntevan selostajan opastuksella. Osa ohjelmasta on tuttua kokeneille Oksalan kävijöille, mutta mukaan mahtuu yllätyksiä kaikille. Aivan kaikkea ei etukäteen paljastetakaan, järjestäjät lupaavat.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?