Luovuus tuo iloa ja riemua AteljeeGalleria Virpi & Orbissa

Vuolijoella AteljeeGalleria Virpi & Orbissa on sukulaisia vieraisilla. Luovuuden iloa -näyttelyssä nähdään seitsemän taiteilijaa, jotka kaikki yhdistyvät perhesitein. Kotigallerian yli 150 vuotta vanhat hirsiseinät täyttävät Kaarina Kellomäki, Mirja Yli-Vakkuri, Liisa Heinonen, Arvo Heikkilä, Aino Karilas, Anna-Maija Yli-Vakkuri ja Virpi Yli-Vakkuri. Vaikka suku seikkaileekin taiteen piirissä, on taiteen eri tyylilajit ilahduttavan monipuolisesti esillä. Näytteillä on akvarelleja, öljyvärimaalauksia, sekatekniikkaa, lasitaidetta, esinekoosteita ja kiviveistoksia.

Galleriaemäntä Virpi Yli-Vakkurille Luovuuden iloa -näyttely on ensimmäinen vierailevien taiteilijoiden näyttely AteljeeGalleria Virpi & Orbissa.

– Kokeilen tänä kesänä galleristina oloa, ilolla esittelen välillä muidenkin töitä, Yli-Vakkuri kertoo näyttelyn avajaistilaisuudessa.

Onneksi AteljeeGalleria Virpi & Orbi ei silti ole jäänyt ilman Virpi Yli-Vakkurin kauniisti muovautuvia graniittiveistoksia.

 

Vanha saa uuden elämän

Vaikka näyttelyn taiteilijat löytyivät mukavasti oman suvun keskuudesta, on moni näyttelyyn osallistuva taiteilija kiertänyt myös kansainvälisiä reittejä. Tekstiilitaiteilija Kaarina Kellomäki on suunnitellut painokangaskuoseja yli tuhannelle suomalaiselle ja ulkomaalaiselle tekstiilifirmalle ja myös Marimekolle useita kuoseja, jotka vieläkin ovat käytössä.

Kaarina Kellomäki on ympäristötaiteen pioneeri; jo 1960-luvulla ekologisuus ja ympäristö olivat hänen taiteensa lähtökohtina.

– Teen tekstiili- ja ympäristötaidetta. Ne katoavat ajan myötä, luontoon ei jää mitään muuta jäljelle kuin valokuvat, kuvailee Kellomäki. Kesän näyttelyssä on Kellomäeltä nähtävissä kierrätyslasista valmistettuja taideteoksia ja puutarha-aiheisia maalauksia. Pian myös AteljeeGallerian vierailijat saavat kokea luomisen riemun, sillä heinäkuussa gallerian pihalla avautuu Kellomäen aloittama ympäristötaideteos, jota yleisö saa kehittää eteenpäin.

Mirja Yli-Vakkuria kiehtoo myös vanhan tavaran uusiokäyttö. Hänen töidensä lähtökohtana ovat vanhat esineet, jotka ovat melkein painuneet jo unohduksen syövereihin. Yksittäiset esineet synnyttävät taiteilijan mielessä erilaisia tunnelmia ja kertomuksia. Liisa Heinonen on ollut mukana perustamassa Kangasalan Kuvataiteen Ystävät ry:tä.  Häneltä on esillä taidokkaalla tekniikalla tehtyjä öljyväri- ja akryylimaalauksia. Hän maalaa myös akvarelleja ja kauniita muotokuvia. Heinosella on taito maalata muotokuvilleen sielu.

 

Käsien vapina ei estä

Arvo Heikkilää kiehtoi taiteilijauransa alussa erityisesti venäläinen taide.  Arvo Heikkilä on asunut 19 vuotta Kanadassa, ja tämä näkyy myös hänen teoksissaan. Arvon työt ovat värikkään kylläisiä öljyväritöitä. Aino Karilaalta puolestaan on esillä Virpi & Orbissa kauniita akvarellimaalauksia. Karilas on maisema- arkkitehtiopiskelija Aalto-yliopistosta. Anna-Maija Yli-Vakkuri on akryylimaalari, joka ei anna käsien vapinan estää maalaamista. Hän sairastaa MS-tautia, mutta ei halua jäädä vain katselijan rooliin. Yli-Vakkuri rohkaisee myös muita taiteen pariin ja iloitsemaan väreistä. Hän haluaa viestittää, että vaikka ruumis asettaisikin omat esteensä, niin taide on se joka parantaa ja antaa voimia.

 

 

 

Kaarina Kellomäen ympäristötaideteos AteljeeGalleria Virpi & Orbissa 4.7. Taideteos on yleisön jatkettavissa seuraavana päivänä. Taiteilijat Mirja Yli-Vakkuri, Anna-Maija Yli-Vakkuri ja Arvo Heikkilä ovat tavattavissa galleriassa 17.7. ja Kaarina Kellomäki ja Liisa Heinonen 7.8. Osa näyttelyn teoksista vaihtuu kesän kuluessa. Konsertti Juhani ja Loviisa -dialogit esitetään heinäkuussa. Libretto perustuu Hella Wuolijoen Niskavuoren nuori emäntä -teokseen.

Juhani ja Loviisa heinäkuun puolivälissä

Kaarina Kellomäen ympäristötaideteos AteljeeGalleria Virpi & Orbissa 4.7. Taideteos on yleisön jatkettavissa seuraavana päivänä. Taiteilijat Mirja Yli-Vakkuri, Anna-Maija Yli-Vakkuri ja Arvo Heikkilä ovat tavattavissa galleriassa 17.7. ja Kaarina Kellomäki ja Liisa Heinonen 7.8. Osa näyttelyn teoksista vaihtuu kesän kuluessa. Konsertti Juhani ja Loviisa -dialogit esitetään heinäkuussa. Libretto perustuu Hella Wuolijoen Niskavuoren nuori emäntä -teokseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?