Valtakunnallisessa tapahtumassa Äijälässä matkataan evakkovuosiin

Mihi myö männää?

Vaellus tehdään muun muassa näissä Liuksialan kartanon koivukujan maisemissa.

Eri puolilla Suomea vuodesta 2006 lähtien järjestetty ohjelmallinen tapahtuma kerää satoja osallistujia. Äijälän ja Liuksialan kartanon maisemissa kuka tahansa voi kulkea neljän kilometrin matkan kokonaan tai osittain. Voi tulla myös katselijaksi. ”Pukukoodia” ei ole ja evakkoajan tai nykypäivän asu käyvät.

Tapahtuman tarkoituksena on viedä aikamatkalle evakkovuosiin. Tapahtuma johdattaa miettimään, miltä lähes puolesta miljoonasta maamme kansalaisesta tuntui jättää kotinsa ja joutua evakkotielle jopa kahteen kertaan. Vaellustapahtumien käynnistäjänä on ollut Evakkolapset ry.

Nähtävää on paljon: kahden ajoneuvomuseon ajoneuvoja, eläimiä, kahden teatterin pienimuotoisia esityksiä, kahden kuoron musiikkia, hartaushetki Liuksialan kappelissa, näyttely Mihi myö männää -lapsen evakkotaival, Karjala-tuotteita myynnissä ja paljon muuta.

SA-kuva

Hankkeen toteuttaa nyt Kangasalan Karjalaseura. Kaikkiaan tukijoita ja yhteistyötahoja on 19. Valmistelussa ovat olleet mukana muun muassa Evakkolapset ry, Kangasalan kunta, Kangasalan seurakunta, Kivennavan Ahjärveläisten Karjalaisten kannatusyhdistys, Karjalaisseurojen Tampereen piiri (24 Karjala-seuraa), Kangasalan Matkailurengas, Ramppi-teatteri, Kangasalan Pikkuteatteri, Kivennapa-Säätiö, Liuksialan kartano, Karjalan Kaiku -kuoro, Kangasalan Laulun ystävät -kuoro, Vehoniemen automuseo, Tieliikennemuseo Mobilia, Veteraanikuorma-autoseura, Herttualan ratsastuskoulu ja Hämeen Eskadroona, Etulinja-elävää historiaa 1939–45 ja muutamat muut yritykset ja yksityiset henkilöt.

Vaellukselle lähtö tapahtuu kello 11.00. Paikalle suositellaan liikenteen vuoksi tultavan kuitenkin jo huomattavasti aikaisemmin eli 1–2 tuntia ennen lähtöä. Kahvia saa Äijälästä kello 9.00 alkaen ja keittoa kello 10.00 lähtien.

Kauko Äikäs

Evakkovaellus-tapahtuma sunnuntaina 14.7. kello 11–15 Kangasalan Karjalainen Kulttuurikeskus Äijälän (Liuksialankuja 33)  ja Liuksialan kartanon ympäristöissä. Pääsymaksua ei ole.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?