Mönkijät: Sahalahden kunnanvaltuutettu innostui vauhdikkaasta lajista

Tuomas Bährend aloittaa toisen kauden SM-sarjassa

Tuomas Bährend sanoo, että ajokunto ei vielä kestänyt, kun Sahalahdella kaasuteltiin tunnin lähtö.
Kuva: Markku Laukka

Sahalahtelainen Tuomas Bährend aloittaa viikonloppuna toisen kauden mönkijöiden SM-sarjassa. Tavoitteena on viimevuotiseen tapaan selvitä joka erässä maaliin ja kaudesta ehjänä.

– Minulla oli joskus pikkupoikana mönkijä. En ollut ajanut pitkiin aikoihin, kunnes pari vuotta sitten pääsin kokeilemaan isompaa konetta. Sen jälkeen oli pakko ostaa itsellekin mönkkäri. Viime vuodeksi hankin 450-kuutioisen KTM:n, jolla ajan edelleen.

Bährend lähti saman tien mukaan lajin SM-sarjaan – vaikkei miehellä ole ennestään moottoriurheilukokemusta tai -taustaa.

– Toista kesää yritän opetella ajamista. Viime vuoden kisoissa sijoitukset olivat ynnämuiden joukossa. Ei tänä vuonna ole odotettavissa sen parempaa menestystä, mutta tärkeintä onkin itsensä voittaminen.

Kolmipyöräisistä nelipyöräisiin vaihtanut Matti Sipilä jahtaa menestystä veteraani-cupissa.
Kuva: Markku Laukka

Kangasalan kunnanvaltuuston ääniharava kiertää SM-sarjan osakilpailuja yhdessä Matti Sipilän kanssa. Sipilällä on kokemusta kolmipyöräisistä, sillä mies lukeutui pitkään sivuvaunukrossin Suomen huippuihin.

– Vedimme Matin kanssa pitkää tikkua siitä, kumpi lähtee SM-sarjaan ja kumpi ajaa veteraani-cupissa. Sen verran kilpailuhenkisiä olemme molemmat, että samaan sarjaan emme voi mennä, että pysymme edelleen kavereina, Bährend nauraa.

Veteraani-cupiin jäänyt tai päässyt Sipilä kuuluu luokan ennakkosuosikkeihin.

 

Sahalahdella ajotapahtuma kauden alla

Mönkijöillä ajetaan SM-sarjassa motocrossia. Neljän osakilpailun sarja alkaa tulevana viikonloppuna Alavudelta.

Mönkijöiden SM-sarjassa ajetaan krossia. Sahalahden vaihteleva rata oli yhdistelmä krossia ja enduroa. Vauhdissa tapahtumaa isännöinyt Tuomas Bähdend.
Kuva: Markku Laukka

– Enemmän kaksipyöräisillä ajaneet sanovat, että mönkkäri on vielä raskaampi laji, koska kone on neljästä pisteestä kiinni maassa ja renkaat ovat pienemmät, Tuomas Bährend sanoo.

Kisakauden alla hän isännöi Sahalahdella ajotapahtumaa, joka keräsi parikymmentä kuskia. Kovimmat menijät lukeutuivat SM-sarjan kärkikaartiin, osa oli puhtaita harrastajia.

Matti Sipilä (etualalla) ajaa veteraani-cupia, jottei sahalahtelaismiesten tarvitse kilpailla samassa sarjassa.
Kuva: Markku Laukka

Tapahtuman isäntä ei päässyt hyödyntämään kotikenttäetua vauhdikkaalla ja vaihtelevalla reitillä.

– Ajokunto ei vielä riitä, Bährend myöntää.

Tapahtumassa kaasuteltiin tunnin ajan radalla, joka oli krossin ja enduron välimuoto.

Katso video Sahalahden tapahtumasta.

 

Sahalahdella järjestettiin SM-sarjakauden alla ajotapahtuma, joka keräsi huippukuskeja ja harrastajia. Kaikki eivät kaasuttaneet avausmutkaan samassa kasassa, sillä lähtömerkin saatuaan kuskit ensin juoksivat mönkijöilleen.
Kuva: Markku Laukka

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?