Kesänäytelmä: Arsenikkia ja vanhaa pitsiä setvii Brewsterin sukutalon synkkiä salaisuuksia

Touhulassa palataan 40-luvun Brooklyniin

Gangsteriveli Jonathan (Timo Humalisto) ja hänen rikoskumppaninsa tohtori Einstein (Esko Puntala) tahtovat piilottaa ruumiin Breswsterien taloon. Konstaapeli O’Hara (Esko Lahtinen) taas haluaa kertoa näytelmänsä juonen Mortimerille (Esa Liehu).

Haasteet eivät pelottaneet Vehkajärven näytelmäryhmäläisiä, kun he valitsivat kappaletta tämän kesän esityksiä varten. Monen läpiluetun käsikirjoituksen seasta valikoitui lopulta ykköseksi yhdysvaltalaisen Joseph Kesselringin käsikirjoittama Arsenikkia ja vanhaa pitsiä, jossa palataan vuoden 1941 Brooklyniin ja kaivaudutaan Brewsterin sukutalon kalmaisiin salaisuuksiin. Näytelmän on ohjannut Sirkku Veilahti.

Mustan huumorin värittämässä näytelmässä Brewsterin sisarukset harjoittavat ”laupeudentyötä” myrkyttämällä yksinäisiä, vanhoja miehiä arsenikkisekoituksella höystetyllä, omatekoisella seljaviinillään. Täysi tusina ikämiehiä on jo saanut kuolla hymy huulillaan.

Sisarusten lisäksi erityislaatuisessa talossa asustaa tätien hellässä huomassa naapureita torven töräyttelyllään häiritsevä, sisarenpoika Teddy, joka uskoo olevansa Yhdysvaltojen presidentti Roosevelt. Teddyn tehtävänä on haudata ruumiit, joiden hän taas uskoo oleva keltataudin uhreja.

Toinen sisarenpoika Mortimer saapuu ilmoittamaan kihlauksestaan tädeille, kun löytää siunausta vailla olevan ruumiin talon ikkunapenkistä. Pakkaa tulee sekoittamaan myös kauan kadoksissa ollut, kolmas veli Jonathan, joka on pakomatkalla vankimielisairaalasta.

Tohtori Einstein (Esko Puntala), Teddy Brewster (Jorma Mattila) ja Jonathan Brewster (Timo Humalisto). Taustalla Martha ja Abby Brewster (Heli Toivola ja Anne Ahola).

Jonathan järkyttyy, kun tajuaa suloisten tätiensä murhanneen yhden ihmisen enemmän kuin hän itse. Jonathanin rikostoverina häärää saksanmurteella puhuva, hermostunut tohtori Einstein.

Vuodesta 1980 näytelmäryhmässä mukana ollut Esko Lahtinen näyttelee ansiokkaasti  konstaapeli O’Haran roolin. Näytelmäkirjailijan urasta haaveileva O’Hara keskittyy enemmän kirjansa juonen selittelyyn kuin poliisin työhönsä.

– Ohjaaja piti aluksi tätä näytelmää liian haastavana näyttämöteknisesti, mutta me pidimme sitkeästi kiinni tästä näytelmästä, Esko Lahtinen kertoo.

O’Hara ilmestyy näyttämölle vasta väliajan jälkeen.

– Minulla on nyt vähän pienempi rooli, kun on tullut näyteltyä niin isoja rooleja. Pitää vähän levätä, Lahtinen sanoo.

 

Brewsterin tätien (Heli Toivola ja Anne Ahola) puuhat hämmentävät Mortimeria (Esa Liehu).

Mustan huumorin ystäville

Toteutus on näissä puitteissa ansiokas. Mustan huumorin ystävälle näytelmä uppoaa oikein hyvin. Varsinkin kokeneempien näyttelijöiden suvereenit heitot naurattavat ja näytelmän edetessä näyttelijöiden suoritukset tuntuvat yhä luonnikkaammilta.

Suloisten myrkynkeittäjien Abby ja Martha Brewsterin rooleissa Anne Ahola ja Heli Toivola onnistuvat mainiosti. Esko Puntalan esittämä alkoholisoitunut ja hieman hysteerinen tohtori Einstein on myös varsin riemukas hahmo.

Brewsterin ikäneitojen murhanhimon motiivi jää kenties hieman mysteeriksi, mutta ehkä sen voi kuitata suvussa kulkevalla murhaajan geenillä. Kunnollinen teatterikriitikko Mortimer Brewster paljastuukin lopussa omaksi helpotuksekseen adoptiopojaksi.

Arsenikkia ja vanhaa pitsiä sai ensi-iltansa perinteisesti mansikkajuhlilla Vehkajärven Touhulassa ja kesän aikana vedetään läpi 5–8 näytöstä.

Ensi-ilta sai väkeä liikkeelle hyvin ja myös perjantaina 12.7. sali oli melko täynnä nauruun pyrskähteleviä katsojia. Näytelmä on mahdollisuus nähdä vielä ainakin 23.8. sekä 25.8.

 

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?