Metsän istutus: Viime vuonna Pirkanmaan metsiin istutettiin 7,5 miljoonaa kuuden tainta

75 prosenttia metsistä uudistetaan kuusikoksi

Pirkanmaan metsiin istutettiin viime vuonna 7,5 miljoonaa kuusen tainta. Kolme neljäsosaa uudistettavista metsistä päätyy kuusikoksi.

Pirkanmaalla istutettiin viime vuonna puun taimia ja kylvettiin männyn siemeniä 5500 hehtaarin alueelle. Lähes 80 prosenttia alueesta oli yksityismetsiä. Yhtiöiden ja valtion omistamilla mailla metsää istutettiin ja kylvettiin 1150 hehtaaria.

Eniten Pirkanmaan metsiin istutettiin kuusta. Viime vuonna noin 75 prosenttia uudistusalasta istutettiin kuuselle. Yhteensä maakunnan metsiin istutettiin 7,5 miljoonaa kuusen tainta.

Männyn ja muiden puiden siemeniä kylvettiin 527 hehtaarille. Männyn taimia istutettiin lähes saman verran.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pirkanmaalla on istutettu keskimäärin 4000–5000 hehtaaria kuusimetsää. Mäntyä on kylvetty tai istutettu vuosittain noin 1500 hehtaarin alueelle. Koivua istutetaan vain noin 200 hehtaaria vuodessa. Vuosittaiseen viljelyn määrään vaikuttaa edellisvuosien uudistushakkuumäärät.

Jos metsän uudistus teetetään ulkopuolisella, taimista ja istutuksesta koituu maanomistajalle keskimäärin 700 euron kustannus hehtaaria kohti. Lisäksi hakkuiden jälkeen, ennen istutusta tehtävä maan muokkaus maksaa keskimäärin 300 euroa hehtaarilta.

Luvut selviävät Pirkanmaan Bittimetsä -hankkeen koosteesta, joka on samalla osa Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija Tommi Kivimäen lopputyötä.

Hankkeella selvitetään metsäsektorin merkitystä Pirkanmaan aluetalouteen. Suomen metsäkeskuksen hallinnoiman ja Pirkanmaan ELY -keskuksen rahoittaman hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on luoda tuhat uutta työpaikkaa Pirkanmaalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?