Venelaiturit: Kunta kunnostaa Vesaniemen, kokonaiskuvaa odottavassa Mobiliassa yhdistys hoitaa

Katse vesille

Vesaniemen uimarannan tuntumassa sijaitsevaa venerantaa odottaa pian 200 000 euron peruskorjaus. Paikalla on nykyisellään rannassa kaksi kiinni olevaa venelaituria ja yksi maalaituri. Lisäksi veneille on useita kymmeniä maapaikkoja.

Tarkoituksena on uusia maalaiturin puurakenteet ja maapenkereen pintarakenne. Paikalle saadaan myös uusi muoviponttonilaituri, ja rannasta lähtevät kaksi venelaituria poistetaan. Nykyiset maapaikat rakennetaan uudelleen, veneluiskiin asennetaan uudet luiskapuut ja pintakerros tehdään murskesorasta. Rannan isot kivet ja puut poistetaan, ja veneluiskien taakse rakennetaan kivituhkapäällysteinen polku.

Vesaniemen venerantaa ollaan laittamassa kuntoon.

Viihtyisyyden kohentamiseksi alueelle halutaan sijoittaa puistonpenkkejä ja jätesäiliöitä, ja maalaiturille asennetaan puistovalaisimia.

 

Sataman ja teatterin parkki muuttuu

Myös Mobilian alueella kesäteatterin kainalossa sijaitsevaa venesatamaa ollaan kehittämässä. Satama-alueen uudistaminen on osa Mobilian tilojen laajentamiskaavailuja, joissa myös teatterin pysäköintialue on muotoutumassa uusiksi. Parhaillaan alueelle ollaan laatimassa viheraluesuunnitelmia.

Laitureiden hallinnointi ja huolto on nykyisin kunnan sijaan pääosin Kesäpäivän Pursiseura ry:n hoteissa. Seuran kommodori Camilla Hjorthin mukaan satama-aluetta pyritään saamaan entistä siistimmäksi ja veneilijäystävällisemmäksi pikku hiljaa.

– Koska kyseessä on yhdistys, se on pitkälti kustannuskysymys. Laitureita on kuitenkin jo osin kunnostettu ja poijupaikkoja tehty lisää, Hjorth sanoo.

Hänen mukaansa itse satamatoiminnan kehittämisessä merkittävin asia olisi polttoainejakelun saaminen paikalle. Mobiliasta avautuu reitti pitkälle vesistölle, jonka lähimmät tankkauspaikat ovat nykyisin Valkeakoskella ja Eräjärvellä.

Myös venepaikkojen määrä voisi pursiseuran kommodorin mielestä olla Kangasalan kokoisessa kunnassa nykyistä suurempi.

 

Työryhmä katsoo koko aluetta

Mobilian suunnitelmissa on rakentaa uusia tiloja alueelle, mutta nykyinen rakennusoikeus ei anna siihen myöten. Tekeillä onkin kaavamuutos hankkeen eteenpäin viemiseksi. Samaan aikaan mietitään kuitenkin laajempaakin Kisarannan ja Mobilian kehittämistä. Mobilian laajentamisprojektille on jo myönnetty mittava rahoitus, ja siksi kaavaa on viety eteenpäin ennen Kisarannankin kattavan alueen kokonaissuunnitelman valmistumista.

Kokonaiskehittämistä on puntaroinut erillinen työryhmä, jossa on ollut jäseniä niin kunnasta, lähialueen yrityksistä kuin yhdistyksistäkin.

– Alueella on paljon toimijoita, joilla on ollut suunnitelmia ja näkemyksiä alueen kehittämisestä. Kun kunta osti Kisarannan, tuli paljon toiveita, mitä alueella voisi tehdä. Lähtökohtana on saada aikaan yksi yhteinen näkemys ja suunnitelmia paitsi pitkällä aikavälillä myös konkreettisesti lyhyellä tähtäimellä, selvittää työryhmän puheenjohtajana toimiva kunnan kehitysjohtaja Jarmo Kivineva.

Nopeat toimet liittyvät lähinnä alueen yrittäjien keskinäiseen yhteistyöhön ja vetovoiman kasvattamiseen sitä kautta. Kivinevan mukaan johtoajatuksena Mobilian ja Kisarannan kehittämiselle on saada asiakkaat viipymään alueella pidempään, mikä toisi hyötyä sekä yrittäjille että kunnalle. Tässä yhteydessä on väläytelty muun muassa jonkinlaisen majoituskapasiteetin, esimerkiksi mökkien, saamista Kisarantaan vanhan leirintäalueen sijoille.

– Mobilian alueen suunnitelmat eivät suoranaisesti vaikuta veneilijöiden arkeen, mutta kyllähän tarjolla oleva oheistoiminta on veneilijöille tärkeää, näkee Kesäpäivän Pursiseuran kommodori Hjorth.

Kisarannan aluetta halutaan kehittää Kangasalla.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kunnan venepaikkoja Kangasalla

Venepaikat kunnan venerannoilta vuokrataan kausittain niin, että kangasalalaisilla säilyy vuokraoikeus samaan paikkaan vuosittain.

Maapaikan hinta veneilykaudeksi 2013 on 31 euroa ja laituripaikan 71,92 euroa.

 

 • Havisevan veneranta                 Siitamantie        Vesijärvi             15 rantapaikkaa
 • Huutijärven veneranta              Myllytie             Vesijärvi             10 rantapaikkaa
 • Kautialan veneranta                  Pilkkimiehent.  Längelmävesi    77 rantapaikkaa
 • Kuohenmaan veneranta            Rissanrannant.  Roine                  16 rantapaikkaa
 • Lihasulan veneranta                  Koulupojantie   Vesijärvi             14 rantapaikkaa
 • Liuksialan veneranta                Vedenottamont.                             Roine                  80 rantapaikkaa
 • Liutun veneranta                       Rantakuja          Kaukajärvi         61 rantapaikkaa
 • Pappilan veneranta                    Pikonlinnant.    Vesijärvi             26 rantapaikkaa
 • Pelisalmen veneranta                Sahalahdent.      Längelmävesi    30 rantapaikkaa
 • Raikun vener. I (Salmensuu)   Heponiementie Längelmävesi    25 rantapaikkaa
 • Raikun vener. II (Tylkkä)         Ent. vedenott.    Längelmävesi    25 rantapaikkaa
 • Riun veneranta                           Reumankaari     Vesijärvi             96 rantapaikkaa
 • Ruutanan veneranta                  Saappaanpohjant.                          Vesijärvi             150 rantapaikkaa, 26 laituripaikkaa
 • Sillansalmen veneranta            Sillansalmentie Kaukajärvi         40 rantapaikkaa
 • Siuronsalmen veneranta           Kuhmalahti        Längelmävesi    5 rantapaikkaa
 • Toosilanniemen veneranta      Lapinsaarentie  Vesijärvi             25 rantapaikkaa
 • Vesaniemen veneranta              Vesaniementie  Vesijärvi             72 rantapaikkaa, 101 laituripaikkaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>