Kukkia Triathlon: 18-vuotias Mikko Loukkaanhuhta karkasi juoksuosuudella voittoon

Junioriteräsmies jätti konkarit

Mikko Loukkaanhuhta tuuletti triathlonin voittoa.

Talvella 18 vuotta täyttänyt Mikko Loukkaanhuhta kruunattiin Kukkian teräsmieheksi lauantaina. Monipuolisen urheilutaustan omaava kankaanpääläisnuorukainen tunnetaan parhaiten ampumahiihtäjänä. Viime talvena hän edusti Suomea lajin nuorten MM-kisoissa.

Duathlonin lisäksi mieheltä sujuu myös triathlon, sillä nuoruusvuosina Loukkaanhuhta harrasti sekä uintia että yleisurheilua. Kukkian 19-asteisessa vedessä nuorukaisen vedot olivat sen verran joutuisia, että hän nousi kärjessä uintiosuudelta.

Pyörälenkillä Loukkaanhuhta jäi neljän miehen letkaan, joka ajoi takaa kärjessä Kukkian kierrokselle lähtenyttä Ari Ilolaa. Juoksuosuudelle kankaanpääläinen lähti tasatahtia Ari Ilolan ja Joni Kempin kanssa. Loukkaanhuhdan askel oli selvästi vetävin Haltian lenkillä, ja hän karisti kilpailijat ennen puolimatkan krouvia.

Historian nuorin teräsmies sai lasketella loppumatkan rennosti, sillä lähimmät uhkaajat olivat kaukana. Lopulta Kemppi jäi reilun kolmen minuutin päähän. Ilolaan ero venähti lähes kuuden minuutin mittaiseksi.

Voittoaika 2.36.21 jää reilut 13 minuuttia Haltian teräsmiehen Ivan Luckin kahdeksan vuoden takaisesta kisaennätyksestä.

Naisten triathlonia hallitsi Marja Rantanen. Lyhyen matkan kisassa nopein oli Mikko Harju. Palkintosijat olisivat tosin saattaneet mennä uusiksi, jos kärjessä juoksuosuudelle startanneita Heikki Väänästä ja Antti Peltosta ei olisi ohjattu pitkälle juoksulenkille.

 

Osanottajaennätys jälleen uusiksi

Kukkia triathlon on lisännyt joka vuosi suosiotaan. Tapahtuma pysyi tänäkin vuonna kasvu-uralla, vaikka vielä torstaina näytti siltä, että osanottajamäärä nousee korkeintaan viimevuotisiin lukemiin.

Kun sateen uhka pyyhittiin lauantain sääennusteista, osanottajia kertyi perjantaina ennakkoilmoittautumisen viime tunteina kymmenittäin. Lopulta kilpailijoita kahlasi Kukkian rantaveteen kaikkiaan 328.

Rajalantiellä riitti ruuhkaa, kun juoksijoita tuli ja pyöräilijöitä meni, ja tien laidat olivat mustanaan oman urakkansa suorittaneita kisailijoita, kävelijöitä ja katsojia. Jos tielle olisi edellisvuosien tapaan päästetty autotkin, kisasta olisi tuskin selvitty ilman yhteentörmäyksiä.

Nyt autot ohjattiin Niementien kautta pysäköintialueen palvelleelle pellolle ja koulun pihalle. Järjestely toimi hyvin. Ensi vuonna liikenteen ohjaus on entistä helpompaa, kun reitti on suurelle osalle kilpailijoista jo ennestään tuttu.

Kisan kasvu koetteli järjestelyitä myös kisakeskuksessa Luopioisten uimarannassa. Pitkän ja lyhyen matkan toinen vaihto ajoittui päällekkäin, ja hetken aikaa pyöräilijöitä tuli ja juoksijoita lähti karsinoiden täydeltä. Sutinaa lisäsivät lapset, jotka kirmasivat rannassa samaan aikaan duathloniaan.

Ruuhkasta selvittiin pientä kauneusvirhettä lukuun ottamatta kunnialla. Lyhyen matkan kärkikaksikko ei palannut hyvän mielen kuntoilutapahtumasta kotiin hymy huulillaan, sillä kaksikko ohjattiin pitkälle juoksuosuudelle. Neljän kilometrin juoksulenkin sijaan he kiersivät reilun 12 kilometrin mittaisen Haltian lenkin.

Kukkia triathlonin tulokset ja kuvia kisasta.

Kukkia Triathlonin Top-10

2005 Ivan Luck 2.23.03

2012 Rauno Koski 2.23.53

2012 Kai Söderdahl 2.27.07

2006 Ivan Luck 2.27.18

2005 Ari Vihavainen 2.29.50

2012 Kalle Hyppönen 2.31.08

2012 Paavo Hiltunen 2.32.35

2007 Teemu Toivonen 2.33.05

2009 Ivan Luck 2.33.18

2011 Paavo Hiltunen 2.34.29

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?