Vislakka: Sahalahden supertamma taistelee Kuopiossa kuningattaren kruunusta

Kohti ensimmäisiä Kuninkuusraveja

Tunnettu sahalahtelainen ravipariskunta Annamari Sipilä ja Tomi Saarinen saa jännittää tuoreen suojattinsa 7-vuotiaan suomenhevostamma Vislakan puolesta Kuopion Kuninkuusraveissa ensi viikonloppuna.

Vislakka on todellinen löytö Sipilälle ja Saariselle, sillä kaupat lyötiin lukkoon vasta toissa viikolla.

– Vislakka on nuori ja nouseva kykyhevonen. Toinen iso syy tamman ostamiseen oli se, että moni kuningatarkilpaluissa viime vuosina kilpaillut suomenhevostamma on jo uransa ehtoopuolella. Näin ollen uusille kyvyille on tilausta. Uskon, että Vislakan vuoro tulee vielä, Tomi Saarinen perusteli ostopäätöstään.

Hevonen ostettiin niin ikään tunnetulta porilaiselta ravivalmentajalta Jouni Miettiseltä, jonka valmennuksesta käsin hevonen kilpailee Kuopion kuningatarmittelössä.

 

Huono kenraali, hyvä ensi-ilta?

Vanha hokema sanoo, että huono kenraaliharjoitus lupaa hyvää ensi-iltaa. Vislakan aivan viimeaikaiset otteet ovat kulkeneet aika lailla tämän kaavan mukaisesti.

Heinäkuun alussa tamma voitti maan pääradalla Vermossa A.V. Marttilan tammasarjan 3100 metrin matkalla. Viime viikon maanantaina tamma epäonnistui Porissa suursuosikkina, ja nyt lauantaina kotiradalla Teivossa hevonen laukkasi hyvistä asemista puoli kierrosta ennen maalia.

– Porin juoksu meni pieleen, koska hevosella oli allaan uusi kengitys. Lisäksi hevonen oli sinä päivänä aika paineissaan. Ohjastaja Mika Forss veti vielä tamman sekkiä hieman liian kireälle, eikä se ottanut sen jälkeen kunnolla vauhtia.

– Teivossa Vislakka oli Poriin verrattuna aivan erilainen. Viimeisellä takasuoralla hevonen vaikutti ihan hyvävoimaiselta, mutta takaa rinnalle kirinyt Tapsan Tahti sai tamman laukalle. Vauhti kiihtyi vain niin kovaksi. Mielestäni hevosella paloi tuohon laukkaan ainakin totosija, Tomi Saarinen arvioi hevosensa kahta viimeisintä starttia.

 

Kaikki matkat sopivat

Kun Kuninkuusraveja tarkastellaan historian kirjoista, käy selväksi, että rutinoituneet hevoset vievät seppeleet. Kolme matkaa kahden päivän aikana on kova rutistus kilpailemaan tottuneille ravureillekin.

Sekä kuningas- että kuningatarkilpailuissa ajetaan lauantaina 2100 metrin matka ja sunnuntaina 1609 ja 3100 metrin kilpailut. Lähtötapana kaikissa osalähdöissä on autolähetys.

Voittajaksi seppelöidään nopeimman kokonaisajan tehnyt valjakko. Näin ollen kuninkaaksi tai kuningattareksi ei välttämättä vaadita yhdenkään matkan voittoa, vaan enemminkin tasaisen hyvä kokonaissuoritus. Tätä taustaa vasten Vislakka on mahdollinen jokerikortti tämän vuoden kuningatarmittelössä. Tomi Saarinen lähtee Kuopioon varovaisen toiveikkaalla mielellä.

– Olen tyytyväinen, jos tamma tekee ehjät juoksut. Vislakka on kuitenkin vasta seitsemänvuotias ja ensimmäistä kertaa mukana kuningatarkilpailussa. Toisaalta hevonen on kuitenkin näyttänyt hyvän kapasiteettinsa. Mielestäni hevosellani on täydet mahdollisuudet neljän parhaan joukkoon.

Erityisen positiivista on se, että Vislakan paras valtti on päätösmatka, jossa suuretkin muutokset kokonaistilanteessa ovat mahdollisia.

– Mielestäni 3100 metriä on tamman paras sauma, koska se on nimenomaan jaksava ravuri. Kyllä hevonen menee toki muutkin matkat. Kahdella ensimmäisellä matkalla Vislakka starttaa takarivistä, joten tiedossa on todennäköisesti selkäjuoksut. Lähden Kuopioon ihan positiivisella mielellä, Tomi Saarinen raportoi.

 

Tomi Saarisen ja Annamari Sipilän Vislakka puolustaa Sahalahden värejä Kuopion Kuninkuusraveissa. Hevosta valmentaa Jouni Miettinen. Ohjaksissa on puolestaan Mika Forss. (Kuva: Hippos/ Ilkka Nisula)

 

Hopihopi jäi rannalle

Annamari Sipilän valmentama ja hänen tyttärensä Katri Avotien omistama Hopihopi ei päässyt mukaan Kuopion kuningatarkilpailuun.

Annamari Sipilän ja Tomi Saarisen hevostilalta oli toinenkin ehdokas suomenhevosten kuningatarkilpailuun. Kyseessä on kahdeksanvuotias tamma Hopihopi, joka on keikkunut koko kevään ja alkukesän Kuninkuusravien rankingissa kärkipaikoilla.

Tamma voitti muun muassa kesäkuun alussa Mikkelissä valtakunnallisen Toto75-lähdön. Tästäkin huolimatta Kuninkuusravien valintaryhmä pudotti sahalahtelaistamman Kuopiosta. Tämä herätti luonnollisesti taustajoukoissa ihmetystä.

– Minkä vuoksi näitä rankingeja julkaistaan ja pidetään yllä, jos niillä ei ole mitään merkitystä ja vaikutusta valintoihin? Kannattaa muistaa, että Hopihopi on mennyt tänä vuonna 23-tuloksen ja juossut rahaa melkein 15 000 euroa, Tomi Saarinen ihmettelee.

– Myös Hopihopilla kilpaa ajaneet ohjastajat ovat kummeksuneet sitä, että tamma ei mahtunut mukaan, Saarinen jatkaa.

 

”Kokonaisnäytöt eivät riittäneet”

Annamari Sipilän valmentama ja hänen tyttärensä Katri Avotien omistama Hopihopi ei päässyt mukaan Kuopion kuningatarkilpailuun.

Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtajan Jukka Niskasen mukaan Hopihopin kilpailunäytöt nimenomaan avoimissa tammakilpailuissa jäivät vähäisiksi pitkällä aikavälillä.

– Hevosen kokonaisnäytöt avoimista lähdöistä eivät olleet riittävät viimeisen kahden kilpailuvuoden ajalta. Hopihopin viime kausi oli sen verran vaisu, että se pudotti hevosen pois Kuopion karkeloista, Niskanen perustelee.

– Karsintaperusteet tulevat suoraan suurkilpailujen säännöistä. Siellä edellytetään, että valinnoissa tarkastellaan sekä kuluvaa että edellistä kilpailuvuotta, Niskanen jatkaa.

Ilman keskustelua Hopihopi ei toki pullahtanut ulos kisoista.

– Toki hevosesta keskusteltiin aika pitkäänkin. Tammalla oli paljon rankingpisteitä, mutta ne olivat kertyneet sellaisista lähdöistä, joissa se oli päässyt lähtemään tasoitusajojen paalukarsinasta. Hopihopilla oli hyviä kakkossijoja, mutta 20 metrin hyvityksen saaminen huomioitiin valinnoissa, Jukka Niskanen linjaa.

Tänä suvena Kuninkuusravit kiinnostivat hevosenomistajia poikkeuksellisen paljon. Hevosia ilmoitettiin ennätysmäärä: oriita 24 ja tammoja 21.

– Suuri ilmoitettujen määrä yllätti, vaikka koko alkuvuoden on ollut sellaista kutinaa, että osallistuvien hevosten suhteen on menossa tietty sukupolvenvaihdos. Silti näin kova kokonaissuosio yllätti meidät valitsijatkin, Niskanen kiteyttää.

Sekä kuningas- että kuningatarlähdöissä kilpailee kummassakin 12 hevosta, joilla on asetettu vielä kaksi varahevosta viime hetken poisjääntien varalle.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?