Kylän sydän sykkii kesätorilla

Maria Ylinen opettelee myyntitaitoja Seija mummin opastuksella.

Kun Luikalan työväentalon pihasta kuuluu kesälauantaisin yhden aikaan iltapäivällä kellon soitto, se on merkki siitä, että perinteisellä kesätorilla voi aloittaa myynnin. Tuntia ennen paikalle saapuu 11-vuotias Maria Ylinen, joka on kesätöissä torilla.

– Meillä on myynnissä meidän kotitilan Yrjölän tilan ternimaitoa. Isovanhemmat tuovat muun muassa vihannekset, juurekset ja salaatit, nuori kauppias kertoo.

Parasta kesätorilla Marian mielestä on ehdottomasti se, että siellä käy paljon tuttuja.

– Tämä on hauskaa ja opettavaista puuhaa. Näillä kesätyörahoilla voin ostaa ikioman teltan, josta olen pitkään haaveillut. Me menemme retkelle isoveljeni ja serkkuni kanssa Pälkäneveden Etusaareen.

Torilla on myynnissä myös vaatteita, käsitöitä ja savumuikkuja. Kyläläisten kesken pyöritetään myös kahviota.

 

Luikalan Kesäkirjaston juhlavuosi

Maria Ylinen oli vuoden ikäisenä Kesäkirjaston ensimmäisiä asiakkaita ja on siitä lähtien lainannut kirjoja joka kesälauantai.

Maria Ylinen on myös tuttu näky kesätorin yhteydessä toimivassa Kesäkirjastossa.

Idyllinen Kesäkirjasto on palvellut kesämökkiläisiä ja kesävieraita kymmenen kesää. Maria oli vuoden ikäisenä kirjaston ensimmäisiä asiakkaita ja on siitä lähtien lainannut kirjoja joka kesälauantai.

– Pidän paljon etenkin kuvakirjoista. Viimeksi lainasin keittokirjan, josta me otimme talteen reseptin valkosipuliperunavartaisiin, iloinen Maria kertoo.

Kesäkirjastosta voi lainata kuka vain. Laina-aika on kuukauden pituinen. Kirjat ovat Pälkäneen kunnankirjastosta ja niitä on kaiken kaikkiaan 350 kappaletta. Kirjojen lisäksi löytyy myös aikakauslehtien kierrätyspiste ja pieni antikvariaatti.

– Kirjasto on löytänyt paikkansa. Olen tehnyt tilastoja kävijöistä. Kirjaston lainaajista 70 prosenttia on Pälkäneen ulkopuolelta. Kaukaisin lainaaja on ollut Oulusta, kesäkirjastonhoitajatar Annastina Forsberg kertoo.

– Viime kesänä lainattiin yhteensä 200 kirjaa, Forsberg lisää.

Forsberg on toiminut kirjastonhoitajattarena kaikki kymmenen kesää. Hän kertoo, että lapset lainaavat yhtä paljon kuin aikuiset. Kesäkirjaston monipuolinen valikoima tarjoaa iloa ja hyötykirjoja vapaa-ajan elämään.

Kirjastossa on esillä myös Iharin haastesoudun tämän vuoden miesten yksinsoudun voittajan, salmentakalaisen Veli-Pekka Virtasen kiertopalkinto. Palkinnon saadakseen ”pitää vaan soutaa”, kuten Virtanen asian ilmaisi.

Luikala-Pohjanlahti-Salmentaka kyläyhdistyksen järjestämä kesätori, kahvio ja Kesäkirjasto ovat auki lauantaisin elokuun kolmanteen päivään asti.

Luikalan kesätorimyynti 3.8. saakka lauantaisin klo 13–15, kahvio klo 12–15 ja Kesäkirjasto klo 12–14.30.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?