ATV SM-sarja: Sahalahtelaiskuskit Tuomas Bährend ja Matti Sipilä kunnostautuivat varikolla

Mönkijän moottori vaihdettiin tunnissa

Tuomas Bährend manasi, ettei ajokunto salli vielä oman maksimivauhdin ylläpitämistä riittävän pitkään. Kuva: Markku Laukka

Sahalahden Tuomas Bährend ajoi molemmissa erissä kahdeksanneksi, kun ATV SM-sarja käynnistyi lauantaina Alavudella.

– Vauhti on parantunut, mutta omaa täyttä vauhtia ei vain vielä jaksa painaa riittävän pitkään, toista kautta mönkijöiden SM-krossisarjaa ajava Bährend sanoo.

Kisaa kovempaan saavutukseen mies ylsi varikolla. Bährend vaihtoi aika-ajojen ja kisan välissä moottorin Matti Sipilän mönkijään yhdessä Sipilän ja mekaanikko Rami Korpelan kanssa.

– Kytkin rupesi luistamaan aika-ajossa. Kun ajoin väkisin, niin kone hajosi lopullisesti. Tomalla oli mukana vaihtomoottori, jonka vaihdoimme tunnissa. Kisassa vikaa oli enää miehessä, ei moottorissa, Matti Sipilä kiittelee varikkotiimiä.

Sahalahtelainen kaasutteli veteraaniluokan ensimmäisessä erässä kolmanneksi ja toisessa kakkoseksi. Mönkijäkisojen ensikertalaisen luulisi olevan sijoituksiin tyytyväinen, mutta Sipilän mielestä seuraaviin kisoihin jäi paljon parannettavaa.

Matti Sipilän valmistautuminen ensimmäiseen mönkkärikisaan ei sujunut suunnitelmien mukaisesti, sillä kisan alle tuli tekniikkamurheiden vuoksi kolmen viikon ajotauko. Kuva: Markku Laukka

– Valmistautuminen ei mennyt ihan nappiin, kun vehkeet olivat rikki koko ajan. Kolmen viikon ajotauon jälkeen pääsin kokeilemaan perjantaina kymmenen minuuttia, ja lauantaina olikin jo edessä uran ensimmäinen mönkijäkisa.

Sipilällä on vankka kokemus krossiradoilta, sillä aiemmin hän kiersi niitä sivuvaunuluokassa. Ura kaksi- ja kolmipyöräisissä katkesi vuosi sitten keväällä harjoituksissa sattuneeseen loukkaantumiseen.

Viime kesä meni murtunutta selkää kuntouttaessa. Selkä ei siedä vieläkään moottoripyörällä ajoa, mutta mönkijällä ajoasento on sen verran pystympi, että se onnistuu.

– Veri veti krossiradoille, mies perustelee lajinvaihtoaan.

Sivuvaunukrossin on väitetty olevan kaikkein lähimpänä ATV-krossia.

– Se on yhteistä, että kummassakaan lajissa ei hirveästi kallistella kurveissa. Mutta mönkijä on paljon ketterämpi, vihaisempi ja aggressiivisempi ajettava kuin sivuvaunupyörä. Se on vähän kuin olisi hypännyt norsun selästä ravihevosen selkään, Sipilä kuvaa eroa.

 

KaMoKen Jouni Tägström molempien erien neljäs

Tuomas Bährend ajoi molemmissa SM-lähdöissä kahdeksanneksi ja on ensimmäisen osakilpailun jälkeen yhteispisteissä seitsemäs. Kuva: Markku Laukka

ATV-kisoissa ajetaan ensin treenijakso ja sitten kymmenen minuutin aika-ajo, jonka mukaan järjestäydytään lähtöpuomille. Sekä Matti Sipilälle että Tuomas Bährendille jäi seuraavien kisojen startteihin paljon parannettavaa.

Jos kausi jatkuu odotetulla tavalla, Matti Sipilä kilpailee veteraaniluokan voitosta Hyvinkään Janne Tägströmin kanssa. Alavuden avauskisassa Tägström voitti toisen lähdön ja oli ensimmäisessä startissa toinen. Sipilä joutui nielemään hyvinkääläisen pölyä molemmissa lähdöissä. Avauslähdössä kaksikko kaasutti rinta rinnan ruutulipulle. Muutama metri aiemmin olleessa ajanottopisteessä Tägström mitattiin kymmenys nopeammaksi.

– Ajamattomuus ja treenaamattomuus näkyy vielä ajamisessa. Onneksi tässä on muutama viikko aikaa kohentaa kuntoa ennen seuraavaa osakilpailua, Sipilä sanoo.

Myös Bährend aikoo ottaa aikaa treenaamiselle, jotta kunto kestäisi paremmin parikymmenminuuttiset erät.

Matti Sipilä jahtasi molemmissa erissä Hyvinkään Janne Tägtströmiä. Kuva: Markku Laukka

– Tosin ei kisoissa voi ihan täysillä kokeilla rajojaan. Riskipaikassa on sen verran nostettava, että pääsee seuraavana päivänä töihin.

Veteraanien kärkisijoista kamppaileva Matti Sipilä ei ole sarjan ainoa Kangasalan Moottorikerhon kuski, sillä kärkikuski Janne Tägströmin veli Jouni Tägtström ajoi Alavudella molemmissa erissä neljänneksi.

 

 

ATV SM-sarja. 1. osakilpailu 20.7. Alavus.

Yleinen, 1. erä. 1) Olli Koskela KauhMk 19:16,34, 2) Lauri Pellonpää Susemk 19:17,60, 3) Lasse Ruotsalainen Y-SMK 19:26,33, 8) Tuomas Bährend Motokeidas Racing Team 20:02,15.

SM- ja veteraanisarjat lähtevät liikkeelle samaan aikaan. Paikka lähtöpuomilla määräytyy aika-ajon perusteella. Kuva: Markku Laukka

Yleinen, 2. erä. 1) Lauri Pellonpää Susemk 19:21,74, 2) Olli Koskela KauhMk 19:32,94, 3) Lasse Ruotsalainen Y-SMK 19:38,46, 8) Tuomas Bährend Motokeidas Racing Team 20:46,53.

SM-pisteet 2 lähdön jälkeen. 1) Lauri Pellonpää ja Olli Koskela 47, 3) Lasse Ruotsalainen Y-SMK 40, 7) Tuomas Bährend Motokeidas Racing Team 26.

Veteraanit, 1. erä. 1) Toni Karilainen 20:50,77, 2) Janne Tägtström 21:01,22, 3) Matti Sipilä KaMoKe 21:01,40, 4) Jouni Tägtström KaMoKe 21:17,55.

Veteraanit, 2. erä. 1) Janne Tägtström 21:06,30, 2) Matti Sipilä KaMoKe 21:09,24, 3) Toni Karilainen –1 kierr, 4) Jouni Tägtström KaMoKe –1 kierr.

Veteraanit, pistetilanne 2 lähdön jälkeen. 1) Janne Tägtström 47, Toni Karilainen 45, 3) Matti Sipilä KaMoKe 42, 4) Jouni Tägtström KaMoKe 36.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?