Praetoriuksen vesper Pälkäneen kirkossa

Pälkäneen kirkossa kuullaan perjantai-iltana harvinaislaatuinen musiikkikokonaisuus, Michael Praetoriuksen musiikista koottu vesper.

1600-luvun alussa vaikuttanut Praetorius oli yksi luterilaisen kirkkomusiikin tärkeimmistä kehittäjistä. Hänen laaja musiikillinen elämäntyönsä käsittää kaikki ajan musiikkityylit mitä erilaisimpina yhdistelminä. Erityisen tyypillistä on virsisävelmien käyttö sekä monikuoroisuus eli ympäri kirkkotilaa sijoitettujen soitin- ja lauluryhmien vuoropuhelu.

Pälkäneen kirkossa perjantaina 2.8. kello 18 alkavassa konsertissa musisoi yhdeksänhenkinen Donum Dei -yhtye, jonka kantavana ajatuksena on esittää erityisesti luterilaisen kirkkomusiikin kultakauden musiikkia alkuperäisessä esitysyhteydessään. Tässä tapauksessa virsien ja gregoriaanisen laulun täydentämänä kokonaisuus seuraa vesperin eli illan rukoushetken kulkua.

Tilaisuuteen voi tulla paitsi nauttimaan musiikista myös hiljentymään luterilaisen hengellisen perinteen aarteiden äärelle. Musiikin merkitys klassisessa luterilaisuudessa oli hyvin suuri, ja paljon keskeisestä uskon sisällöstä ilmaistiin juuri musiikin keinoin.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>