Kulttuuritalon viimeistelyssä ei ole varaa virheisiin

Kangasalan tulevan kulttuuritalon/Kangasala-talon sisältöratkaisut ovat aiheuttaneet huolta viime aikoina. Kulttuuritalon sisältötyöryhmän jäsen Heini Niklas-Salminen kertoi rohkeasti havaitsemistaan epäkohdista (SHL 18.7. ja KS 23.7.) Tämän jälkeen samaisen ryhmän jäsen Tuula Komsi (KS 26.7.) jätti ryhmän petyttyään sen toimintaan ja vaikutusmahdollisuuksiin. Kunnanvaltuutettuna niskakarvani nousivat pystyyn jo Heinin kirjoituksen jälkeen Tuulan lyödessä lisää vettä myllyyn. Koska kulttuuritalon rakentamiseen liittyvä tiedotus ontuu pahasti, on epämääräisiä sisältöratkaisuja näköjään helppo tehdä ilman, että esim. kunnanvaltuutetut saavat niistä tietää – saati että pystyvät niihin vaikuttamaan. Tietoa tuntuu olevan saatavilla valikoidusti ja sisältö on ristiriitaista tyyliin ”riippuu keneltä kysyy”.

Tilanne on vakava, mutta vielä on aikaa reagoida ja puuttua ongelmiin. Olen vedonnut ryhmäni kanssa neljän muun valtuustoryhmän tukemana kunnanjohtajaan, kunnanhallitukseen, sisältötyöryhmän puheenjohtajistoon, sekä kulttuuritaloa rakennuttavan Torikeskus Oy:n hallituksen puheenjohtajaan, että talon suunnittelussa ilmenneet puutteet selvitetään tarkoin ennen kuin rakentaminen etenee liian pitkälle.

Kulttuuritalosta piti tulla tasokas ja monia ryhmiä palveleva rakennus. Tällä hetkellä näyttää siltä, että talossa ei kykene toimimaan järkevästi muut kuin Kimmo Pyykön museo. Flyygelille ja mahdollisille muille soittimille ei löydy asiallisia säilytystiloja ruoka-/kahvitarjoilujen sujuvasta järjestämisestä puhumattakaan. Kokousvieraita on turha haalia, jos tarjoilu kangertelee tai on olematonta. Talon yhteyteen rakennettavat liiketilat olisivat olleet hyvä tapa rahoittaa edes osa kiinteistä kustannuksista. Selvää on, että talo tulee joka tapauksessa nielemään vuosittain tukun kuntalaisten euroja, joten yksityiskohtien suunnittelussa ei ole varaa virheisiin. Suuria muutoksia voi olla tässä vaiheessa enää vaikea toteuttaa, mutta jos tahtoa löytyy, niin mikä vain on mahdollista. On myös tärkeää, että talolle saadaan mahdollisimman pian kokenut johtaja, joka ottaa mm. viestinnän ja lopullisten yksityiskohtien suunnittelun käsiinsä. Johtajan haku onkin kuulemma käynnistymässä pikimmiten.

Seuraamme aktiivisesti kulttuuritalon suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä käänteitä. Sisältötyöryhmä aikoo esitellä raporttinsa elokuun loppuun mennessä, jonka jälkeen valtuustolle järjestetään iltakoulu aiheeseen liittyen. Kysymys kuuluukin, onko silloin jo myöhäistä vaikuttaa mihinkään? Hiljaista hyväksyntää emme talolle tämän hetkisillä tiedoilla anna.

Vihreän valtuustoryhmän puolesta pj. Stiina Lahikainen
Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Keskustan valtuustoryhmä
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?