Kaupunkimetsää ja mammutteja

Luopioisten taidekesän kolmas kattaus

Luopioisten taidekesän kolmas ja samalla kesän viimeinen kattaus käynnistyy perjantaina kahden uuden näyttelyn avajaisilla.  Mikkolan Navetan Navettakalleriassa avautuu tuolloin yhdysvaltalaisen Dotti Cichonin Urban Forest sekä tamperelaisen runoilijan ja kuvataiteilija Tiina Poutasen näyttely Mammuttiaro ja muut jääkauden jälkeläiset.

Jyvämakasiinissa puolestaan jatkuu kaupunkiteema, tällä kertaa arkisin ja rujoinkin sävyin.

 

Kaupunkimetsän silkkinen kosketus

Dotti Cichonin installaatio koostuu arkkitehtonisista, silkkikankaalle painetuista kuvaelementeistä.

– Katsojat kävelevät tilassa riippuvien kuvien keskellä aivan kuin he kävelisivät pilvenpiirtäjien välissä NewYorkissa tai San Franciscossa. Tarkoitus on samalla herättää tunne metsässä kävelemisestä, Cichon kuvailee.

Cichon haluaa herättää ajatuksia siitä, miten metsät ja hedelmätarhat korvataan rakennuksilla. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö, ja siksi näyttelyn kuvat ovat peräisin monesta maasta. Silkkikankaita voi käyttää myös huiveina. Mikä onkaan hienompaa kuin pukeutua taiteeseen?

 

Ruohotasangon eläimet

Tiina Poutanen kuvailee näyttelyteostensa liikkuvan vapaan taiteen ja käyttötaiteen rajamailla.

– Osa töistä tulee taidekuviksi tiedettä popularisoivaan kirjaan Jääkauden jälkeläiset, jonka aihepiiri on omien kiinnostuksenkohteideni  kärkisijoilla, Poutanen kertoo.

Poutasen kuvat ovat syntyneet vuorovaikutuksessa paleontologi Pirkko Ukkosen ja osteoarkeologi Kristiina Mannermaan kanssa. Kuvat liittyvät Ukkosen ja Mannermaan Suomen nisäkkäiden ja lintujen  historiaa kartoittavaan tutkimusprojektiin ja sen perusteella tekeillä  olevaan Jääkauden jälkeläiset -kirjaan. Kuvat luotaavat eläintemme historiaa jääkauden mammuteista aina tundran pioneerilajeihin ja lämpökauden villisikoihin sekä Litorinameren nuoren saariston  lajirikkaudesta maatalouden tulokaslajeihin. Mukana kertomuksessa on lähes alusta asti myös ihminen ja hänen koiransa.

 

Valokuvataiteen kesäsirkus

Arjen huoneet on kuuden nykyvalokuvataiteilijan muodostama yhteisöllinen ja sosiaalinen valokuvataideprojekti, joka valottaa tamperelaista ajankuvaa ja esittää tässä ajassa olevia ilmiöitä. Projekti kuuluu myös Valokuvakeskus Nykyajan 30-vuotisjuhlanäyttelyohjelmaan, ja se oli Pirkanmaan 5. triennaalin satelliittiprojekti.

Luopioisten taidekesässä Mikkolan Navetan jyvämakasiinissa esittelevät töitään ryhmän jäsenet Juha Allan Ekholm, Maikki Kantola, Mirja Paljakka ja Hans Viebrock.

Arjen huoneiden valokuvaajat tekevät kuvissaan näkyväksi tamperelaisen arjen reuna-alueita muodostaen polkuja arjen kulttuuriin. Kuvissa on rujoa kauneutta ja arjen sankaruutta.

Kuutta jäsentä yhdistävänä tekijänä on valokuvataiteen lisäksi vahva kuvataidepohja eri visuaalisten taiteiden alueilta sekä kiinnostus arkisiin asioihin ja ilmiöihin. Arjen huoneet on jatkuvasti uusia näyttelykokonaisuuksia luova projekti, joka hahmottaa teemaa uusin installaatioin ja osin myös uusin kuvin.

Dotti Cichonin taidetta.

 

 

 

 

Näyttelyt elokuussa

- Arjen huoneet - kesäsirkus  jyvämakasiinissa 3.7.-10.8.

- Dotti Cichon (USA): Urban Forest  Navettakalleriassa 3.8.-31.8.

- Tiina Poutanen: Mammuttiaro ja muut jääkauden jälkeläiset  luhtiaitoissa 3.8.-31.8.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?