Kuninkuusravit: Marimin ja Erikasson kruunattiin ravikuninkaallisiksi

Sahalahden Vislakka punnersi päätösmatkan kakkoseksi

Kuopion Kuninkuusravien päälähdöt olivat ennätyksellisen tasaiset ja jännittävät.

Kokemus oli valttia niin kuin usein ennenkin näissä mittelöissä. Tammojen kuningatarkilpailun vei nimiinsä Esa Heikkisen valmentama ja Arto Hammarin ohjastama Marimin. Kuninkaaksi kruunattiin puolestaan viime vuoden tapaan Bella Varjosen treenaama ja Harri Koivusen ohjastama Erikasson.

Vislakka teki nousujohteisen kuningatarkilpailun Kuopion Sorsasalossa. Se sijoittui päätösmatkalla eli 3100 metrillä kakkoseksi ja kokonaiskilpailussa. Maratonmatkan ykkönen oli Jouni Törmäsen Sirun Valpuriina. Kuva: Hippos/ Jutta Ikonen

Sahalahden ylpeys ja kuningatarkilpailun ensikertalainen Vislakka sijoittui kokonaiskilpailussa kuudenneksi. Avausmatkalla eli 2100 metrillä Vislakka sai hyvän juoksupaikan kolmannesta ulkoparista. Sieltä sahalahtelaistamma ehti seitsemänneksi.

Tomi Saarisen ja Annamari Sipilän omistamalla tammalla jäi avausmatkalta himpun verran jossiteltavaakin. Loppusuoralla hevonen näytti hyvävoimaiselta, mutta ei saanut kunnolla tilaa, kun voitosta taisteltiin Kuopion lyhyellä loppusuoralla neljän, jopa viiden radan voimin.

Kuningatarmittelön ensimmäisen matkan voitti vuosien 2009–2011 kolminkertainen ravikuningatar I.P. Vipotiina. Kakkoseksi kiri Vislakan tavoin kilpailun ensikertalainen Yllin Kyllin ja kolmanneksi viime vuoden kuningatar Sirun Valpuriina.

Vislakalla oli ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen eroa kärjessä keikkuneeseen I.P.Vipotiinaan tasan yksi sekunti.

 

Maili mönkään

Toisen kilpailupäivän ensimmäinen koitos oli mailin pikapyrähdys. Sitä hallitsi Marimin. Se pyrähti lähtökiihdytyksessä keulaan ja dominoi lähtöä miten tahtoi. Kakkoseksi punnersi Yllin Kyllin ja kolmanneksi Noriko.

Vislakan osalta maili ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Tamma juoksi neljännessä parissa ulkona, mutta ei saanut menovaihdetta silmään oikein millään ja jäi lähdössään toiseksi viimeiseksi eli yhdenneksitoista.

 

Come back kolmella tonnilla

Urheilun ja varsinkin raviurheilun maailma on ihmeellinen. Tilanne voi muuttua yhdessä hetkessä. Mailin ja päätösmatkan eli 3100 metrin maratonilla oli ajallista etäisyyttä vain vajaat nelisen tuntia. Maililla jälkipään valvojiin jäänyt Vislakka ryhdistäytyi päätösmatkalla totaalisesti: tamma oli kakkonen.

Heti lähtökiihdytyksessä paineltiin kunnon vauhteja. Yllin Kyllin ja Vislakka kellottivat avauspuolikkaan kirpeästi 20,0-kyytiä. Sen jälkeen Yllin Kyllinin ohjastaja Teemu Okkolin päästi Vislakan ja sen kuskin Mika Forssin keulapaikalle.

Ensimmäinen kierros mentiin kolmelle tonnille suhteellisen reipasta 24,0-tempoa. Toinen tuhat metriä paineltiin Vislakan vetäessä porukkaa 27,0-vauhtia.

Alkumatkan luja vauhti vaati jonkin verran veroa Vislakalta loppusuoralla, mutta se taisteli silti hienosti hopealle. Voittajaksi selviytyi alun rauhallisemmin ottanut pitkien matkojen spesialisti Sirun Valpuriina.

Vislakkaa ohjastanut Mika Forss osoittaa sahalahtelaistammalle rutkasti tunnustusta.

– Annan hevoselleni kokonaiskilpailusta arvosanaksi yhdeksän. Kahdella ensimmäisellä matkalla se pörräsi ja hosui ja käytti niihin liikaa energiaa.

Päätösmatkan hyvän vire oli ohjastajan tiedossa, vaikka maili menikin harakoille.

– Kun pruuvasin Vislakkaa ennen päätösmatkaa, tiesin että nyt päästään ajamaan kilpaa, Mika Forss tunnelmoi.

 

 

Vislakka: Tamma jatkaa uraansa Sahalahdella

”Tämä on tulevaisuuden hevonen”

Vislakan omistaja Tomi Saarinen on tyytyväinen tammansa suorituksiin Kuopion Kuninkuusraveissa. Kuuden sija kokonaiskilpailussa saa Saarisen suupielet kääntymään ylöspäin.

– Tämä on tulevaisuuden hevonen. Kuuden sija ensikertalaiselle on hyvä tulos. Avausmatkalla jäimme pakettiin jonkin verran. Maililla juoksu meni pieleen. Tamma kohelsi toisten takana, eikä antanut parastaan. Kolme kilometriä oli taas loistojuoksu, Saarinen vertailee.

Kuinka oli mahdollista, että mailin 11. sija muuttui kolmella tonnilla kakkoseksi?

– Hevonen ei vaan keskittynyt maililla tekemiseensä tarpeeksi, Saarinen vastaa.

Vislakka kilpaili Kuninkuusraveissa Jouni Miettisen tallista käsin. Hevonen saapui kuitenkin maanantaina illansuussa uudelle kotitilalleen Sahalahdelle. Tämä tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, että Tomi Saarinen ryhtyy treenaamaan Vislakkaa.

Kuinka hevonen jatkaa kilpailukauttaan tästä eteenpäin?

– Vedämme nyt hiukan henkeä. Hevonen saa palautua Kuninkuusravien rasituksista. Kun pikkuhuili on ohi, tähtään hevosella enintään 50 000 euroa tienanneiden Toto75-lähtöihin, Tomi Saarinen suunnittelee.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?