Valtuutettu on pitänyt puheen

Luopioisten kotiseutujuhlien juhlapuhuja, kunnanvaltuutettu Tero Ahlqvist oli SHL:n uutisen mukaan kritisoinut Pälkäneen kunnan markkinointia.

Olemme olleet läsnä kunnan päättävissä elimissä kun valtuutettu Ahlqvistin samat kysymykset ovat olleet puheenaiheina ja niihin on suhtauduttu myötämielisesti sekä linjattu niin, että asiaa viedään eteenpäin. Oli yllättävää, että nyt nämä asiat olivat juhlapuheen uutiskynnyksenkin ylittäneitä osia.

Joko kevään luottamuselinten keskustelut ovat jääneet syystä tai toisesta epäselviksi Ahlqvistille tai sitten taustalla olivat muut syyt, miksi näihin operatiivisiin asioihin nyt palattiin juhlapuheessa.

Ahlqvistin voisi ainakin olettaa olevan hyvin selvillä, miten ohuella miehityksellä Pälkäneen kunnantoimistolla tällä hetkellä työskennellään. Hyvienkin ideoiden eteenpäin vientiin kuluu oma aikansa.

Kuluneen kevään aikana kunnalta on pyydetty useampia lausuntoja niin kuntarakennelakiehdotuksesta, kunnallisvalituksista kuin sote-uudistuksestakin. Alkukesän Tavasen lausuntopyyntö ja siihen jatkoajan anominen vielä lisäsi viranhaltijoiden kuormaa. Jokainen kunnantoimiston henkilökunnan jäsen on siis paiskinut töitä ns nyrkit savessa. Kritiikin sijasta tuki on tarpeen.

Mitä tulee asuinpaikkakunnan markkinointiin, niin myös kaikki kunnan luottamushenkilöt ovat osaltaan kuntansa mannekiineja. On ristiriitaista lukea valtuutetun kritisoineen kotiseutujuhlassa oman asuinkuntansa markkinointia sen sijaan että olisi kertonut vaikkapa siitä, mitä hyviä puolia on asua ja yrittää Pälkäneellä.

Tuskin kukaan ottaa viestiä vastaan humaltuneelta raittiuspuhujalta tai tupakka suussa tupakan vaaroista varoittavalta lääkäriltä. Meidän valtuutettujen tulee muistaa oma asemamme kuntalaisten tahdon tulkkeina ja kunnan edushenkilöinä.

Liki kaikki Suomen kunnat joutuvat näinä aikoina miettimään, miten saada tulot riittämään jotta selvitään kuntien lakisääteisistä menoista. Ahlqvistin viittaus Rajalaniemen tonttien myynnistä tarkoittaa kunnan investointeja, ei käyttömenoja.

Kuntataloutta pitää uudistaa ja tasapainottaa ennen kaikkia siksi, että verotulot ja valtionavut riittäisivät kattamaan kunnan käyttömenot. Ei ole siis kyse kylien välisestä kyykkäottelusta, jossa toinen osapuoli voittaa toinen häviää vaan siitä, että jatkossakin Pälkäneen alueella elämisen ja työn teon edellytykset säilyvät.

Rainer Zeitlin

kunnanvaltuutettu (kok)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?